Administrație Favorite 

BUGETUL LOCAL SUPORTĂ ORICE: Primarul Adrian Mocioniu a mărit salariile directorilor din subordine

SLOBOZIA. Directorii executivi din Primăria Slobozia primesc din această lună salarii de 10.830 lei. La fel şi directorii executivi din celelalte direcţii din subordine, însă celelalte salarii din instituţie rămân neschimbate.

 La exact un an după aprobarea grilei de salarizare, primarul Adrian Mocioniu a decis să-şi recompenseze directorii cu o mărire de salarii. În ciuda unor încasări mai mici la bugetul local comparativ cu perioada similară a anului trecut şi fără rezultate spectaculoase în ceea ce priveşte investiţiile realizate în ultimii doi ani, edilul a considerat că oamenii cu funcţii de conducere merită să încaseze lefuri cu 8 – 15% mai mari chiar dacă aceste majorări generează o suplimentare deloc mică a bugetelor de salarii pe fiecare compartiment în parte. Dintr-un condei, la propunerea edilului, cei trei directori executivi ai direcţiei economice, taxe şi impozite şi direcţia de investiţii vor primi din această lună salarii de 10.830 lei.

„Mi se pare o sfidare mărirea aceasta de salarii, o sfidare la adresa contribabililor, la adresa celor care plătesc taxe şi impozite. Salariile acestea atât de mari sunt justificate prin competenţe?” (MIHAELA STOICA, consilier local PNL)

„Este vorba de o creştere salarială la directori. În aparatul propriu al primarului sunt trei posturi de directori executivi şi impactul bugetar pentru aceste creşteri este foarte mic, aproape insignifiant.” (ADRIAN MOCIONIU, primar Slobozia)

Cât mai înseamnă „insignifiant” în ziua de azi?

Proiectul de majorare a salariilor directorilor din cadrul Primăriei Slobozia a fost propus de Adrian Mocioniu la exact un an de la aprobarea grilei de salarii din instituţia publică locală. La vremea respectivă directorii executivi din subordine aveau un nivel de retribuire în coeficient de multiplicare de 4,2 – 4,5 aplicat la salariul minim pe economie de 1.450 lei. Cum acesta a crescut de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 lei, salariile s-au majorat şi ele corespunzător însă insuficient, consideră primarul municipiului reşedinţă de judeţ, cel care a decis că trebuie majorat coeficientul până la valori de 5,0 sau 5,7, după caz.

O majorare inutilă având în vedere performanţele la locul de muncă, au sărit ca arşi consilierii din opoziţie. „Mi se pare o sfidare mărirea aceasta de salarii, o sfidare la adresa contribabililor, la adresa celor care plătesc taxe şi impozite. Salariile acestea atât de mari sunt justificate prin competenţe, oamenii aceştia sunt verificaţi? În ce bază sunt aceste salarii mărite acum?”, l-a întrebat Mihaela Stoica, consilier local PNL, pe primarul Adrian Mocioniu.

Şeful Primăriei a reamintit consilierilor că majorarea s-a făcut în urmă cu un an şi că salariile şefilor sunt prea mici în raport cu lefurile subalternilor, după care s-a lansat într-un calcul prin care a încercat să demonstreze că nu se face ditamai gaura în buget. „Este vorba de o creştere salarială la directori şi la directori executivi. În aparatul propriu al primarului sunt trei posturi de directori executivi şi impactul bugetar pentru aceste creşteri salariale este foarte mic, aproape insignifiant, mărim cu indicele de 1,2 ori trei funcţii ori 1900 lei. Diferenţa între un director executiv şi un şef de serviciu era de doar 0,3 puncte şi având în vedere că avem investiţii de câteva milioane de euro consider că această creştere salarială la directorii executivi este întemeiată.”, a explicat primarul. Conform calculelor primarului municipiului Slobozia, impactul bugetar „aproape insignifiant” al creşterii salariilor celor 3 directori executivi din subordine reprezintă în cifre peste 82.000 lei pe an, echivalentul a 18.000 euro!

Abaza are acum şi director adjunct!

Pe lângă aceştia, de o creştere similară a salariilor se bucură şi directorii executivi ai celorlalte direcţii din cadrul instituţiei publice: Direcţia de Asistenţă Socială, Direcţia de Evidenţă a Persoanei, Direcţia de Administrare a Domeniului Public, ori Clubul Sportiv Municipal „Unirea” Slobozia. La Poliţia Locală, ca bonus, s-a mai înfiinţat şi postul de director adjunct ce va fi retribuit cu 9.500 lei/lună, iar pentru susţinerea majorărilor salariale este nevoie de un supliment bugetar de 52.250 lei pe lună, bani care să acopere salariul lunar de 10.800 lei pe care-l va primi „chestorul” Laurenţiu Abaza!

63.000 lei pe lună se cheltuiesc suplimentar şi la Direcţia de Asistenţă Socială iar efortul bugetar pentru plata salariilor la Direcţia de Cultură, Învăţământ, Sport şi Tineret se dublează, tot „insignifiant” de la 46.000 lei/lună la 92.000 lei/lună, bani ce deja au fost solicitaţi conducerii Primăriei Slobozia de directorul Ionel Constantin, şi el pe lista celor cu leafă lunară de 10.830 lei, peste 6.300 lei „în mână”!

Cu peste 25% creşte fondul de salarii şi la Clubul Sportiv Municipal „Unirea Slobozia”, unde directorului executiv i-a fost indexat salariul cu un coeficient de 5,0 faţă de 4,3 cât avea până acum. Punând la socoteală şi plata celor ce vor fi angajaţi până la sfârşitul anului, fondul actual de salarii de 92.667 lei trebuie majorat la 118.110 lei.

Una peste alta, salariile şi cheltuielile de funcţionare afectează grosul bugetului municipiului Slobozia, pe trimestrul al doilea acestea fiind de 35 milioane lei în vreme ce cheltuielile de dezvoltare au însumat doar „firimituri bugetare” de 1,76 milioane lei, adică 4,7% din total buget, iar cele cinci voturi negative venite din partea consilierilor PNL au fost anulate de majoritatea PSD – UNPR – ALDE iar mărirea de lefuri pentru directori îşi produce deja efecte.

 

 

Related posts