Administrație Favorite 

ÎNCĂ O VESTE PROASTĂ DE LA MUNICIPALITATE: Slobozia restituie 2 milioane de euro din cauza parcării subterane

CORECŢII. Bugetul municipiului Slobozia va restitui în 2019 suma de 9,12 milioane lei pentru că nu va reuşi să finalizeze investiţia până în ultima zi a acestui an. Pe lângă aceste fonduri, din bugetul local se achită cu o dobândă de 6% pe an un împrumut pe 20 ani în valoare de 24,5 milioane lei.

Parcarea subterană din centrul municipiului Slobozia se dovedeşte a fi cea mai proastă investiţie publică din istoria de peste 400 ani a reşedinţei judeţului Ialomiţa. Aproape să intre în cartea recordurilor drept parcarea subterană fără acces auto şi în care în acest moment se poate intra doar ca-n mină, parcarea este o piatră de moară ce omoară de ani de zile investiţiile locale şi care, cu siguranţă, va dinamita lista de investiţii şi pe anul 2019.

Finanţare transformată în împrumut

Municipalitatea „aniversează” 6 ani de la momentul semnării contractului de execuţie pentru o parcare subterană în centrul Sloboziei. O lucrare ce ar fi trebuit executată până la sfârşitul anului 2015 pentru ca Uniunea Europeană să achite 30,8 milioane lei din cele peste 51,64 milioane lei contractate.

Chestiuni administrative legate de statutul unui teren afectat, firme mai puţin serioase şi cu grave probleme financiare plus incompetenţa proverbială a celor din administraţia locală au dinamitat o investiţie în care se atrăgeau fonduri nerambursabile şi au transformat-o într-o catastrofă bugetară.

Mai întâi, finanţatorul a sistat plăţile la termenul asumat pentru finalizarea lucrării şi a anunţat Primăria Slobozia că trebuie să lucreze din 2016 pe bani din bugetul local, fără niciun euro de la Uniunea Europeană. Dar nu oricât ci doar până la 31 decembrie 2018, orice oră întârziere urmând a fi taxată fără milă cu exact banii viraţi deja în conturile instituţiei până la 31 decembrie 2015.

Rămasă fără finanţare şi cu ditamai groapa căscată hidos în faţa sediului Primăriei, noua administraţie păstorită de primarul Adrian Mocioniu nu a avut de ales şi a trebuit să pompeze lovele într-o prostie năşită pe vremea tandemului Gabi Ionaşcu – Valentin Băcanu.

Peste noapte s-a tăiat vârtos din cheltuielile gândite pentru alte investiţii locale (mai ales de la asfaltarea drumurilor din municipiu) şi banii au fost dirijaţi spre groapă.

Pentru a-i pune capac gropii şi a scăpa astfel de stresul popular, administraţia a trebuit să se bage în datorii şi aşa apare un împrumut de Trezorerie în valoare de 24,5 milioane lei. Împrumut pe 20 ani, purtător de dobândă semnificativă, 3% plus ROBOR la 3 luni.

Cum ROBOR a sărit de 3,1% şi dă semne că nu se opreşte din creştere şi având în vedere termenul de rambursare de cinci mandate de primar, suma plătită la final va fi dublă faţă de cea împrumutată.

Parcarea subterană de la Slobozia nu va avea acces până la sfârşitul anului şi din acest motiv bugetul local va pierde echivalentul a 2 milioane euro.

Bani da, soluţii tehnice ba!

Transformată din lucrare pe bani europeni în investiţie pe fonduri locale pe bani luaţi cu împrumut, parcarea subterană şi-a schimbat brusc statutul în ochii şefilor Primăriei care au căutat să limiteze pierderea.

Aşa apare ideea schimbării soluţiei accesului în parcarea subterană, una ce ar fi adus o reducere de la 9 milioane lei la puţin peste 3 milioane lei, cu o economie însemnată la bugetul local.

Pe fir a intrat Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor care a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să constate că lucrările pe soluţia iniţială pun în pericol clădirile din jur, sediile Prefecturii şi Primăriei dar, mai ales, fostul hotel PCR transformat în sediu al Episcopiei.

S-a făcut constatarea, s-a emis o recomandare se schimbare a soluţiei tehnice dar constructorul deţinător de contract ignoră documentele şi nu vrea să renunţe cu niciun chip la bani.

Este vorba de unul dintre partenerii din proiect, cel cu realizarea accesului în parcarea subterană opunându-se modificării proiectului iniţial şi lucrurile s-au blocat iar strada distrusă este acum un imens maidan de pământ în care bălăriile au în unele locuri doi metri înălţime!

„Trebuie să aşteptăm să trecem de 31 octombrie şi abia apoi putem să ne gândim la o altă lucrare pentru realizarea accesului în parcarea subterană. Trebuie scoasă la licitaţie proiectarea şi execuţia şi apoi semnarea unui contract cu o firmă de construcţii care să realizeze lucrarea în cel mai scurt timp posibil.”(ADRIAN MOCIONIU, primar Slobozia)

Primăria, şi fentată, şi cu banii luaţi!

„Primăria nu poate demara o altă procedură pentru proiectare şi execuţie a altul acces decât cel aprobat iniţial decât după data de 31 octombrie 2018, atunci când ar trebui semnată documentaţia de punere în funcţiune a investiţiei. La acest moment proiectul tehnic revizuit privind accesul nu a fost elaborat întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile legale de atribuire a serviciilor de proiectare pentru noua soluţie, respectiv semnarea de către executantul lucrării a Actului Adiţional nr.8 referitor la Notele de renunţare aferente accesului în parcare.”, a transmis Primăria în urma unei solicitări a site-ului www.infoialomita.ro.

„Nu putem face nimic până atunci, trebuie să aşteptăm să trecem de 31 octombrie şi abia apoi putem să ne gândim la o altă lucrare pentru realizarea accesului în parcarea subterană. Trebuie scoasă la licitaţie proiectarea şi execuţia şi apoi semnarea unui contract cu o firmă de construcţii care să realizeze lucrarea în cel mai scurt timp posibil.”, explică situaţia primarul Adrian Mocioniu.

Evident asta presupune alte luni bune de aşteptare până la tăierea panglicii inaugurale de la gura parcării. Amânare ce vine însă la pachet cu un cost enorm, echivalentul a 2 milioane euro! Este vorba de suma de 9,12 milioane lei pe care Uniunea Europeană a virat-o deja la bugetul local şi care trebuie dată înapoi în cazul în care lucrarea nu este funcţională până la 31 decembrie 2018, ora 23.59!

 

Related posts