Cultură Favorite 

PROIECT AMBIŢIOS: Salonul de nunţi transformat în Cămin Cultural de copii care spun „Prezent! În Scânteia”!

INIŢIATIVĂ. Un grup de tineri entuziaşti le oferă copiilor din comuna Scânteia şansa să participe la evenimente educative care să le provoace creativitatea şi să le stârnească interesul pentru domenii artistice.

Andreea Lăcătuş, Eduard Burghelea, Minodora Broscoi, Simona Constantin, Alina Păduraru, Oana Ghera şi Georgiana Surugiu. Sunt tineri absolvenţi ai facultăţilor de teatru şi film din Bucureşti ce şi-au pus în minte să schimbe fundamental percepţia despre actul cultural în mediul rural.

Ţinta entuziaştior din Asociaţia inCAP (Iniţiative în Cinematografie şi Arte Performative), profesionişti din domeniul audio-vizual, împreună cu partenerii Centrul de Teatru Educaţional Replika din Bucureşti, Cenform (Centrul de Suport şi Formare pentru Dezvoltarea unei Societăţi Echitabile) şi Aport Film sunt copiii din comuna Scânteia, acolo unde au găsit în Primărie un partener prietenos ce le-a pus la dispoziţie Căminul Cultural.

În căutarea actului cultural pierdut

Am terminat facultatea şi ne-am spus că trebuie să ne implicăm într-un program de dezvoltare după finalizarea studiilor, în acelaşi timp implicându-ne şi social. Suntem cetăţeni, trăim în comunitate şi este important să ne aducem aportul.”, explică Andreea Lăcătuş de unde ideea resuscitării căminelor culturale săteşti.

Ea recunoaşte că ideea proiectului a venit dintr-o întâmplare. Căutând un cămin cultural adecvat pentru a filma, tinerii şi-au dat seama că din acestea a dispărut chiar obiectul de activitate, actul cultural, şi că de fapt ele sunt acum doar saloane pentru nunţile localnicilor.

Au decis instant că pot încerca să schimbe lucrurile printr-un proiect ce se doreşte a fi unul pilot de activare participativă a Căminului Cultural. L-au prezentat la AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional) şi odată sprijinul obţinut au căutat un loc de unde să înceapă.

„Am ajuns la Scânteia printr-un concurs de împrejurări. Desfăşuram o activitate de câteva luni la Valea Ciorii şi am început să cunosc comunităţile din zonă. Împreună cu colegii mei am decis să încercăm aici să vedem dacă acest proiect funcţionează pentru că la Scânteia am primit sprijin, oamenii au fost deschişi şi au fost de acord să ne pună la dispoziţie salonul de nunţi.”, explică Andreea Lăcătuş.

Din luna august au început discuţiile cu oamenii şi primul pas a fost atelierul de patru zile al copiilor cu vârste între 8 şi 11 ani ce au strâns laolaltă 23 de entuziaşti din Scânteia în activităţi de socializare, acţiuni sportive, vizionări de filme, desene distractive în care şi-au folosit degetele şi palmele în locul tradiţionalelor pensule.

Copiii se cunosc mai bine între ei

Atelierele creative i-au adus pe copii faţă în faţă iar întrebările la care au fost rugaţi să răspundă i-au ajutat să se descopere unii pe alţii, cu pasiunile şi cu dorinţele fiecăruia, rostite cu sinceritatea specifică vârstei. „Au fost încântaţi când i-am întrebat ce le place şi ce vor să devină când vor fi mari. Cel mai mult le-a plăcut atunci când fetele au descris în câteva cuvinte băieţii şi când băieţii le-au caracterizat în general pe fete. Am învăţat puţină istorie, le-am inserat lucruri simple prin exerciţii de grup în care i-am îndemnat să se asculte unii pe ceilalţi, să reţină lucruri…”, descrie Simona Constantin cum au decurs activităţile cu copiii din Scânteia.

Entuziaşti şi dornici să schimbe lucrurile, tinerii s-au lovit cum era de aşteptat de scepticismul adulţilor din localitate. „S-au uitat ciudat la noi, ne-au întrebat de ce am venit şi ce vrem să facem la ei acasă. Spre deosebire de copii care sunt deschişi şi preocupaţi să înveţe ceva nou, dornici să interacţioneze în activităţi pe care nu le fac în mod evident la şcoală.”, adaugă Oana Ghera. Scepticismul s-a evaporat însă repede, oamenii sunt avizi de ceva nou şi asta s-a văzut la prima proiecţie, atunci când salonul de nunţi a fost neîncăpător, peste 60 de localnici au venit să vadă minunea de la ei din comună.

Tinerii au trecut rapid peste piedici şi îşi văd de proiectul de opt săptămâni ce le va aduce partipanţilor din Scânteia în week-end-ul 28 – 30 septembrie întâlniri cu scriitori contemporani ce vor veni să le citească din creaţii dedicate copiilor.

„Sunt evenimente punctuale, avem filme pentru copii, apoi filme pentru adolescenţi, vom continua şi cu filme pentru oameni în toată firea, ca să zicem aşa, după care ciclul se va relua. Filmele le folosim şi ca bază pentru discuţii pe care le avem după proiecţii, încercăm să aducem tema peliculei în realitatea locală.”, completează Andreea Lăcătuş.

Oana, Andreea şi Simona, entuziastele ce vor să renască actul cultural în comuna Scânteia.

„Noi nu putem face acest lucru în o sută de comunităţi. Vrem să testăm proiectul la Scânteia, să întocmim un ghid cu ce a mers şi ce nu a mers pe care apoi să-l punem la dispoziţie altor asociaţii interesate să scoată din uitare actul cultural de la ţară.” (ANDREEA LĂCĂTUŞ, Asociaţia inCAP)

Roadele se culeg în octombrie

În fiecare marţi, de la ora 18.00, se desfăşoară ateliere educaţionale, proiecţii de film, spectacole de teatru şi lecturi publice urmate de discuţii pe teme de interes comun, scopul proiectului fiind să aducă oamenii împreună şi să transforme Căminul Cultural Scânteia într-un spaţiu viu, în care toţi membrii comunităţii sunt bineveniţi.

Copiii şi tinerii din comună au posibilitatea să participe la cele 8 ateliere deschise susţinute în fiecare duminică de la ora 14.00 prin dezbateri şi diverse activităţi menite să le provoace creativitatea şi spiritul critic. Vor avea loc şi două sesiuni de formare în organizarea de evenimente culturale pentru voluntari din comună, cei ce vor primi consiliere şi sprijin pentru a continua activitatea şi după încheierea proiectului. La finalul lunii octombrie va avea loc Săptămâna Porţilor Deschise în care în centrul atenţiei vor fi voluntarii. Aceştia vor organiza, cu sprijinul echipei de proiect, o serie de activităţi în Căminul Cultural.

„Prezent! În Scânteia!” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

 

 

 

Related posts