Eveniment Favorite 

CALCULE: Polaris vrea dublarea şi chiar triplarea tarifelor pentru gunoi la Slobozia

SOLICITARE. Societatea care asigură serviciile de salubrizare în municipiul Slobozia a fost la un pas de a taxa în plus de la 1 aprilie populaţia şi agenţii economici, cererea înaintată Primăriei fiind trântită la vot de consilierii municipali reuniţi în regim de urgenţă.

Polaris M Holding a vrut să-şi mărească tarifele pentru gunoaiele colectate din Slobozia printr-o şedinţă de îndată, departe de ochii curioşi ai presei şi ai opiniei publice. Deşi a avut timp de la 1 ianuarie şi până acum să înainteze Primăriei documentele prin care să ceară ajustarea tarifelor prin apariţia obligativităţii plăţii taxei pe valoarea adăugată şi a supra-taxei de 80 de lei pe tona de deşeuri, o amendă primită din partea Uniunii Europene pentru că nu ne-am făcut la timp temele în ceea ce priveşte colectarea selectivă, firma din Constanţa a trimis cererea la o zi după şedinţa ordinară a lunii martie. Documentaţie însoţită de tonul imperios al rezolvării de urgenţă şi al aplicării noilor tarife chiar de la 1 aprilie 2017, adică la doar trei zile după solicitare!

Şedinţă de îndată fără finalizare

Măsura nepopulară a creşterii tarifelor la gunoi a fost aruncată în cârca viceprimarului Gabriel Muşat, cel care a convocat şedinţa de îndată a Consiliului Local. Dumnealui susţine că măsura creşterii taxelor privind colectarea gunoiului trebuia făcută de la 1 ianuarie şi că s-a apelat la o şedinţă de consiliu local de îndată, la doar două zile după şedinţa ordinară a lunii martie, pentru că Polaris M Holding a înaintat solicitarea ulterior. „Am primit solicitarea în ziua în care domnul primar a plecat în vizita din Asia şi ne-a spus să convocăm repede şedinţa şi să dăm curs solicitării Polaris.”, a adăugat viceprimarul Gabriel Muşat. În condiţiile unei participări asigurată de doar 17 consilieri municipali au fost doar 3 voturi „pentru” date de viceprimarii Gabriel Muşat şi Rudolf Gradea şi de avocatul Ştefan Sava, cu toţii de la PSD, 2 voturi împotrivă şi 12 voturi de abţinere. „Noi considerăm că-i TVA, n-ai ce-i face, cât mă doare pe mine sufletul de lume sau nu mă doare, n-am ce să fac… Polaris va insista acum să facă demersuri şi vom vedea ce vom face. Probabil şi cu ameninţări, şi cu dat în judecată… Lor le încasează TVA Vivani şi tot aşa. În plus mai este taxa de 80 de lei care se duce la Mediu, nu ai treabă cu ea, n-ai ce-i face, nu ştie nimeni unde, cine încasează, ce face cu ea!”, a explicat viceprimarul Muşat, iniţiatorul proiectului de majorare a taxelor de salubritate.

Aproape dublu pentru populaţie

Calculele înainte de Polaris M Holding Primăriei Slobozia arată creşteri semnificative ale tarifelor. Pentru colectarea şi transportul gunoiului fiecare locuitor al municipiului Slobozia este taxat în acest moment cu 3,55 lei pe lună, cu mult sub tariful de 6,55 lei pe lună cerut acum de firma de salubritate ce reprezintă o creştere cu 84,5%! Faţă de tariful actual de 183,27 lei pe lună impus deşeurilor colectate de la agenţii economici, Polaris M Holding ar fi vrut să factureze de la 1 aprilie aceleaşi cantităţi cu 313,29 lei pe tonă, o creştere cu aproape 71%. Primăria va fi şi ea afectată după introducerea noilor tarife de colectare a deşeurilor stradale, creşterea de preţ urmând a fi mai mult decât dublă, 207,70 lei pe tonă faţă de 94,54 lei pe tonă. Şi mai spectaculoase sunt creşterile de preţ în ceea ce priveşte colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare interioară sau exterioară: 133,38 lei pe tonă faţă de 32,08 lei pe tonă pentru populaţie şi 137,79 lei pe tonă faţă de 35,79 lei pe tonă pentru agenţii economici. Colectarea, transportul şi valorificarea deşeurilor voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici neasimilate celor menajere (mobilier, DEE, etc.) au o creştere de la 30,33 lei pe tonă la 131,29 lei pe tonă.

„Noi considerăm că-i TVA, n-ai ce-i face, cât mă doare pe mine sufletul de lume sau nu mă doare, nu am ce să fac… Polaris va insista acum să facă demersuri, probabil şi cu ameninţări, şi cu dat în judecată… Lor le încasează TVA Vivani şi tot aşa. În plus mai este taxa de 80 de lei care se duce la Mediu, nu ai treabă cu ea, n-ai ce-i face, nu ştie nimeni unde, cine încasează, ce face cu ea!” (GABRIEL MUŞAT, viceprimar Slobozia)

Related posts