Favorite Politică 

CARTEA NEAGRĂ A AGRICULTURII: „Agricultura lui Daea care plimbă oaia este la pământ!”

BILANŢ. Tinel Gheorghe, deputat PNL de Ialomiţa, anunţă că mai bine de trei sferturi dintre promisiunile lansate în campania electorală din 2016 privind politica publică în domeniul agriculturii nu au fost îndeplinite în primul an de guvernare PSD – ALDE.

 Parlamentarul ce reprezintă interesele cetăţenilor unui important judeţ agrar din România a criticat modul în care PSD gestionează politica publică în domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale iar fără măsuri concrete nu există speranţe în privinţa îmbunătăţirii condiţiilor de trai în zona rurală şi productivitatea continuă să rămână de trei ori mai mică decât media europeană. Din cele 24 de măsuri prevăzute în programul de guvernare PSD după un an 2017 parcurs Guvernul nu se poate lăuda decât cu trei promisiuni îndeplinite şi alte trei îndeplinite parţial.

„Este foarte puţin, avem întârzieri mari cu investiţiile în sistemele de irigaţii, programele de stimulare a producţiilor vegetale, de legume ori de carne, lipseşte cu desăvârşire sprijinul pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară, nu avem centre de colectare şi procesare pentru legume-fructe, suntem în urmă cu cadastrarea terenurilor agricole. În concluzie agricultura lui Daea care plimbă oaia este la pământ!”, a trecut în revistă Tinel Gheorghe o parte dintre promisiunile neîndeplinite ale guvernării PSD.

Tomatele subvenţionate au săltat preţul pe piaţă

Programul „Tomate” lansat cu surle şi trâmbiţe de ministrul Petre Daea şi de şeful de partid Liviu Dragnea s-a implementat doar parţial anul trecut şi a generat doar o creştere a preţului tomatelor. În programul de guvernare a fost promisă o sumă de 540 milioane lei anual dar în realitate doar 40% din suma promisă a ajuns la producătorii de legume.

„Programul tomatelor este un fiasco, 8400 tone de tomate au fost finanţate de la bugetul statului cu peste 60 milioane lei, asta înseamnă un preţ de aproape 7,5 lei pe kilogram în extra-sezon, un preţ mai scump decât atunci când nu exista programul „Tomate”, şi care a dus la creşterea importurilor pentru că preţul a fost atractiv pentru comercianţii din afară.”, spune deputatul liberal. În aceste condiţii doar 4200 de producători din totalul de 9000 au beneficiat de sprijinul financiar acordat de stat şi deşi Daea şi Dragnea promiteau în mai, atunci când degustau publicitar roşii din programul „Tomate” într-o vizită în Ialomiţa (foto), că producţia din extra-sezon va duce la o diminuare a preţului şi o creştere a consumului prin accesul facil al românilor la roşii autohtone în dauna celor importate, aceste lucruri nu s-au întâmplat.

În opinia lui Tinel Gheorghe eşec este şi programul pentru carnea de porc în fermele româneşti: „Programul pentru crescătorii de porci a fost, de asemenea, un fiasco. Nu au negociat cu Uniunea Europeană nimic şi au dat drumul la lege după care acum îi mint pe crescători că ei au dat lege dar nu vrea Bruxelles-ul în condiţiile în care în anul 2007 tot PSD s-a angajat că din anul 2010 se renunţă la ajutoarele de stat.”

„România riscă să rămână fără subvenţii!”

„Un pericol este pierderea a cel puţin 2 miliarde de euro anual din plăţile directe pe hectar pentru că România nu a terminat cadastrarea terenurilor agricole. Uniunea Europeană ne-a anunţat de trei ani că din 2020 nu se va mai da subvenţie pe suprafaţă ci pe fermă iar 80% dintre ferme nu sunt cadastrate la acest moment. Dacă guvernul PSD nu se trezeşte agricultorii români vor constata din 2020 că nu se mai încadrează la obţinerea subvenţiilor.”, anunţă deputatul liberal. Statistic, până acum sunt 3,03 milioane hectare de teren agricol înregistrate în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară, sub o treime din suprafaţa totală de 9,5 milioane hectare teren agricol pentru care fermierii au soliciat subvenţii.

Programul de încurajare a agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale, facilităţi pentru fermierii români prin eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate şi impozit zero pentru tractoare şi utilaje agricole, revizuirea legislaţiei privind achiziţia terenurilor ori realizarea unui sistem unitar de monitorizare a produselor intrate pe piaţa de consum care să facă posibilă eliminarea produselor contrafăcure ori neconforme ce pot afecta sănătatea consumatorului sunt alte bile negre agăţate la bilanţul de un an al guvernării agricole PSD – ALDE.

 

Related posts