Administrație Favorite 

CIFRELE RECI ALE BUGETULUI: Judeţul Ialomiţa are o dezvoltare “fulminantă”: 0,65% fonduri europene în anul 2018!

REALITATE. Execuţia bugetară pe prima jumătate a anului 2018 arată negru pe alb performanţa adiministrativă a echipei lui Victor Moraru: 0,07% subvenţii de la bugetul de stat pentru dezvoltare, niciun leu primit pentru PNDL şi fix 3,64% cheltuieli pentru drumurile şi podurile din Ialomiţa!

Administraţia lui Victor Moraru, aşa cum este ea necosmetizată şi poleită cu false realizări de televiziunile pe care le plăteşte din bani publici, se prezintă în toată splendoarea ei în cifrele reci şi dure al execuţiei bugetare pe primele şase luni ale anului 2018. Auto-proclamatul campion al atragerii fondurilor guvernamentale şi, mai ales, a fondurilor europene nerambursabile este pus la zid de valorile ridicole prinse în bugetul Consiliului Judeţean Ialomiţa, valori pe care toate televiziunile planetei la un loc nu au cum să le prezinte într-o lumină favorabilă, indiferent cât ar fi dispus şeful instituţie să plătească.

Jale mare la venituri

Aprobarea bugetului pe anul 2018 a fost ocazia excelentă pentru preşedintele Victor Moraru de a se împăuna cu cifre de-a dreptul colosale la capitolul legat de programele de dezvoltare judeţene. Fie că este vorba de proiecte derulate cu fonduri transferate de la bugetul de stat, fie că este vorba de proiecte cu finanţare europeană, toate arătau pe hârtie ca salvarea de care avea nevoie un judeţ sărăcit la maxim de administraţiile PSD ce l-au guvernat din 1990 şi până în prezent. Lunile au trecut însă şi bilanţul de şase luni al Consiliului Judeţean Ialomiţa arată încă o dată că drumul de la gargara mediatică la realizări palpabile se măsoară în mulţi ani şi în ciuda promisiunilor fantasmagorice, administraţia Victor Moraru are rezultate penibile.

Secţiunea de dezvoltare, capitolul subvenţii de la bugetul de stat are la sfâşitul lunii iunie o încasare totală de 36.410 lei dintr-o prevedere anuală de, atenţie, 47,397 milioane lei, ceea ce procentual înseamnă 0,07%! Banii încasaţi au venit ca subvenţie de la bugetul de stat către bugetul judeţean necesară susţinerii derulării proiectelor finanţate de FEN postaderare.

Mult trâmbiţatul şi mult lăudatul PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), prezentat cu mare fast acum mai bine de un an de Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Marian Neacşu, preşedintele PSD Ialomiţa, şi Sevil Shhaideh, la vremea aceea Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (vezi foto!), reprezintă în bugetul judeţean pe anul în curs 45,647 milioane lei (echivalentul a aproape 10 milioane euro), sumă din care pe primele şase luni din 2018 bugetul Ialomiţei ar fi trebuit să încaseze 12,720 milioane lei (echivalentul a 2,75 milioane euro). Ei bine, sub magistrala conducere a lui Victor Moraru încasările „cumulate” în jumătate de an sunt fix 0 lei (echivalentul a 0 euro)!

La fel de prost se prezintă situaţia şi în ceea ce priveşte sumele primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014 – 2020, capitol bugetar unde pe anul 2018 ar trebui primită suma de 11,444 milioane lei. Ei bine, în jumătatea de an ce tocmai s-a consumat, în visteria Consiliului Judeţean Ialomiţa au intrat fix 238.065 lei, adică aproximativ 2% din total, bani proveniţi din Fondul European de Dezvoltare Regională căci de la Fondul Social European nu s-a primit niciun şfanţ din 426.000 lei!

Jale şi mai mare la cheltuieli

Lămuriţi din plin la capitolul venituri, am sperat ca măcar la capitolul cheltuieli pentru dezvoltarea judeţului Ialomiţa preşedintele PSD al instituţiei publice să aibă cu ce se mândri dar şi aici procentele sunt ridicole. Proiectele cu finanţare din Fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020 au fost finanţate cu plăţi efectuate în primele şase luni de, atenţie, 3.282 lei, adică 0,65% din totalul anual de 501.000 lei!

Capitolul bugetar „Transporturi”, mai exact „Drumuri şi Poduri”, necazul locuitorilor judeţului obligaţi să îndure supliciul unor artere judeţene ce arată pe zeci de kilometri ca după bombardament, este şi el impresionant la planuri dar penibil ca realizări. Dacă la începutul anului 2018 preşedintele Moraru promitea investiţii totale de 67,404 milioane lei (echilaventul a peste 14,5 milioane euro), după şase luni plăţile făcute în reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene abia au atins valoarea de 2,459 milioane lei (echivalentul a puţin peste jumătate de milion de euro), adică un procent de doar 3,64%! Interesant este că banii au fost cheltuiţi nu în baza vreunui contract semnat de Victor Moraru ci pe baza unei lucrări multi-anuale parafată acum trei ani de fosta administraţie judeţeană.

În fine, dacă la cheltuit fonduri locale nu s-a rupt gura târgului, ce să mai spunem despre fondurile europene atrase şi puse în operă pentru drumurile din Ialomiţa? Pentru proiectele cu finanţare din Fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020 în valoare totală de 13,701 milioane lei s-au achitat facturi în valoare de fix 1.179 lei, adică un procent de 0,008% (da, este corect, nu s-a pus niciun 0 în plus!). Ca active financiare ale acestui capitol bugetar, Consiliul Judeţean Ialomiţa raportează cu mândrie că la jumătatea anului 2018 şi-a îndeplinit 2,11% din planul anual: plăţi de 1,108 milioane lei dintr-un total bugetat de 52,353 milioane lei! Pentru alte acţiuni economice, mai precis programe de dezvoltare multifuncţionale, la o alocare bugetară anuală de 304.000 lei plăţile făcute de la începutul anului şi până în prezent sunt de 10.002, echivalentul a 3,29%.

Related posts