Favorite Sănătate 

CONTRACT DE FINANŢARE SEMNAT: Fonduri europene pentru modernizarea Spitalului Municipal Feteşti

SĂNĂTATE. Spitalul Municipal Feteşti se va extinde printr-o finanţare nerambursabilă obţinută prin Agenţia de Dezvoltare Sud-Muntenia. Lucrarea trebuie terminată în mai puţin de doi ani.

„Exinderea şi dotarea cu echipamente medicale a Ambulatoriului Spitalului Municipal Feteşti” este un proiect cu fonduri europene derulat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. Un corp nou de clădire se va ridica lângă spital, vor fi modernizate 19 cabinete medicale de specialitate şi se vor achiziţiona echipamente medicale de maximă necesitate la Spitalul Municipal „Anghel Saligny” din Feteşti, printre care un computer tomograf şi un aparat cu raze X.

„În acest moment actul medical nu se desfăşoară în condiţii optime pentru pacienţi şi această investiţie vine ca un colac de salvare pentru locuitorii din municipiul Feteşti dar şi pentru cei din localităţile limitrofe care aleg să se trateze în spitalul nostru.”, se bucură medicii Spitalului „Anghel Saligny”.

Termen scurt de execuţie

Cea mai săracă localitate urbană din Ialomiţa şi penultima în clasamentul sărăciei la nivel naţional, Feteşti primeşte astfel o gură de oxigen ce-i poate aduce unul dintre cele mai moderne spitale din regiune dacă investiţia va fi dusă la bun sfârşit şi nu se va împotmoli pe parcurs.

„Acum un an şi jumătate mergeam printre ruinele de lângă Spital şi ne gândeam cum să obţinem bani pentru a extindere. Acum nouă luni am reuşit să depunem proiectul şi acest copil care s-a născut după nouă luni o să-l facem mare şi dezvoltat cu ajutorul medicilor din Spitalul Feteşti.” (SORIN GAFIŢOI, primar Feteşti)

Aceasta este şi temerea primarului Sorin Gafiţoi, cel care se roagă acum să semneze contractul de execuţie cu o firmă serioasă, potentă financiar şi care să nu încurce socotelile municipalităţii.

„E aşa ca o poveste, acum un an şi jumătate mergeam printre ruinele de lângă Spital şi ne gândeam cum să obţinem bani pentru a extinde unitatea medicală. Acum nouă luni am reuşit să depunem proiectul şi acest copil care s-a născut după nouă luni o să-l facem mare şi dezvoltat numai cu ajutorul medicilor din Spitalul Feteşti.”, a prezentat proiectul primarul municipiului Feteşti.

Valoarea totală a proiectului de extindere şi modernizare a spitalului este de 10,629 milioane lei, din care cofinanţare locală 213.850 lei. Investiţia trebuie finalizată până la 31 ianuarie 2021 iar în cazul unor întârzieri majore finanţatorul îşi va retrage sprijinul financiar iar lucrarea se va face din fondurile localităţii.

Alte trei investiţii sunt în evaluare

„Mă bucur că semnăm un nou contract în judeţul Ialomiţa şi sunt convins că el va ajunge la liman, aşa cum dumneavoastră, cei care l-aţi pus în operă, l-aţi propus. Vă anunţ că am primit acordul de la autoritatea de management să continuăm evaluarea până la 200%. Asta înseamnă că vor intra în evaluare Spitalele Urziceni, Ţăndărei şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Sunt patru ambulatorii în judeţul Ialomiţa, fiecare cu peste 10 milioane lei, la care se adaugă Unitatea de Primiri Urgenţe Slobozia, iar toate aceste investiţii vor contribui la creşterea calităţii actului medical. Sunt convins că toate aceste proiecte vor fi duse la bun sfârşit.”, a anunţat Liviu Muşat, directorul ADR Sud-Muntenia, la semnarea contractului de finanţare pentru Spitalul „Anghel Saligny” Feteşti.

Directorul Muşat a mai spus că această situaţie de acoperire cu finanţări a tuturor unităţilor medicale dintr-un judeţ nu este foarte întâlnită la nivelul celorlalte şase judeţe din Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, lucru ce sporeşte meritele celor care au trudit la depunerea documentaţiei necesare obţinerii acestor finanţări.

„Vom investi în infrastructură”

 Prezenţi la momentul festiv, Marian Pavel, senator PSD şi preşedinte al PSD Ialomiţa, şi Ştefan Muşoiu, deputat PSD, i-au lăudat pe autorii demersului şi au spus că finanţarea modernizării Spitalului din Feteşti face parte din strategia guvernului PSD de îmbunătăţire a actului medical oferit cetăţenilor.

„Împreună am pus cărămida unui proiect care, iată, prinde contur. Pacientul este în centrul sistemului medical şi dacă Guvernul PSD a investit foarte mult până acum în remunerarea cadrelor medicale care merită aprecierea noastră, astăzi ne îndreptăm atenţia spre infrastructură medicală. Sunt convins că de aceste investiţii se vor bucura zeci de mii de locuitori din municipiul Feteşti şi din localităţile învecinate.”, a spus deputatul Ştefan Muşoiu.

În aceeaşi notă, Dan Octavian Alexandrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a anunţat că sănătatea este şi rămâne prioritară. „Pentru nou, Guvernul PSD, sănătatea este şi rămâne prioritatea zero. Acum, aici, angajamentul nostru de a asigura pacienţilor din judeţul Ialomiţa condiţii mai bune de tratament este susţinut şi prin fapte. Guvernul PSD a înţeles anul trecut că medicii şi cadrele medicale trebuie să-şi primească în sfârşit recunoştinţa pe care o merită iar salariile au fost majorate substanţial. Acum este momentul să trecem la pasul următor, investiţii în infrastructură pentru condiţii mult mai bune atât pentru pacienţi cât şi pentru cadrele medicale. Anul 2019 aduce o majorare cu 19% a bugetului sănătăţii iar această creştere de buget se va duce în infrastructură. Viziunea noastră este de a creşte calitatea actului medical din ţară, atât în spitalele mari cât şi în unităţile medicale mai mici, aşa cum este Spitalul Municipal Feteşti.”, a anunţat secretarul de stat.

 

Related posts