Administrație Favorite 

CREŞTE NOTA DE PLATĂ: Încă 12 miliarde lei vechi pentru apa de la Slobozia

INVESTIŢII. Până la sfârşitul anului trebuie pusă în funcţiune la staţia de tratare a apei Slobozia o etapă de filtrare pe bază de cărbune activ în încercarea de a elimina posibilitatea ca la robinete să mai curgă apă nepotabilă.

Nota de plată pentru apa nepotabilă extrasă din subteran şi vândută de fostul primar Gabi Ionaşcu drept „apă de izvor” se completează în acest an cu un „desert” de cel puţin 12 miliarde lei vechi. Spunem desert pentru că până acum sursa subterană şi toate celelalte investiţii făcute pentru a încerca să se repare cea mai mare şi criminală greşeală administrativă din istoria municipiului Slobozia a sărit de mult de 250 de miliarde lei vechi! Dacă adăugăm şi că parte din această sumă este împrumutată de la bancă, deci este purtătoare de dobânzi şi comisioane bancare, efortul financiar total capătă alte dimensiuni şi se întinde pe o perioadă de încă 15 ani de acum înainte.

Apă nepotabilă ajunsă la consumatori

Apa distribuită de URBAN Slobozia este verificată din punct de vedere al calităţii şi respectării normelor de sănătate publică în mai multe etape. Prima, primară, se face în laboratoarele proprii pentru anumiţi parametri. Urmează apoi un set de analize pentru alţi parametri ce se fac la Bucureşti, dar nu zilnic ci doar periodic. Pentru că verificarea calităţii apei nu se face gratis şi este cu atât mai costisitoare cu cât creşte complexitatea şi sunt vizaţi mai mulţi parametri doar ocazional apa de Slobozia este verificată cap-coadă. Tocmai de aceea apar şi zile în care apa din subteran are depăşiri atât de mari la anumiţi parametri încât actuala formă de tratare nu o poate potabiliza sută la sută ci doar parţial, adică unii parametri nu se încadrează în normele legale de sănătate publică atunci când apa ajunge în paharele ori în oalele cu mâncare ale dumneavoastră. Povestea este veche, are aproape trei ani, se cunoaşte la nivel de conducere URBAN dar societatea aflată la un pas de faliment nu are posibilitatea legală de a investi în modernizarea staţiei de tratare şi aşteaptă cu mâna întinsă spre bugetul local. Inerţia administraţiei Stoica s-a prelungit şi implementarea noii soluţii de tratare pe bază de cărbune activ s-a tot amânat. Cum la uşă bate termenul de 31 decembrie 2017 până la care trebuie să funcţioneze această soluţie de tratare a apei iar depăşirea acestuia reprezintă interzicerea distribuirii din 1 ianuarie 2018 a apei către cele câteva zeci de mii de consumatori clienţi ai URBAN Slobozia, municipalitatea n-a mai avut loc de întors şi a pus în buget banii pentru lucrare.

Documentaţia costă 1 miliard, lucrarea 11 miliarde

Pe lista de investiţii municipale extinderea staţiei de tratare a apei în vederea creşterii gradului de siguranţă pentru tratarea apei are două alocaţii bugetare. Prima, mai mică, de „doar” un miliard lei vechi, vizează costurile documentaţiilor ce trebuie întocmite pentru montarea filtrului cu cărbune activ. A doua, de 11 miliarde lei vechi, reprezintă estimarea iniţială pentru valoarea totală a lucrărilor ce trebuie executate şi finalizate până în ultima zi a acestui an pentru ca Slobozia şi localităţile din jur alimentate de URBAN să nu rămână fără apă. Studiul de fezabilitate a fost predat Primăriei Slobozia la începutul lunii şi pe baza lui se vor scoate la licitaţie proiectarea şi execuţia, o procedură ce se va întinde pe cel puţin două luni. Din informaţiile oferite de Primărie nu se ştie în acest moment dacă cele 12 miliarde vor fi suficiente pentru a acoperi hârţoagele şi lucrarea dar primarul Adrian Mocioniu promite că se va face o rectificare bugetară atunci când va fi nevoie şi nu este vreo problemă să suplimenteze alocaţia iniţială.

Related posts