Favorite Sănătate 

„SĂRĂCIE” LA SPITALUL JUDEŢEAN: Şefele Spitalului Judeţean Slobozia iau în mână în fiecare lună peste o mie de euro

SALARII. Fiecare dintre cei 4 membri ai Comitetului Director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia are alocat anual aproape un miliard lei vechi pentru salariu, venitul mediu net fiind de peste 4.500 lei.

Şefia la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia este mană cerească dacă analizăm fondul de salarii alocat prin buget de către Consiliul Judeţean Ialomiţa. În condiţiile în care actul medical suferă de cele mai multe ori din cauza lipsei cadrelor medicale de specialitate şi din cauza dotării rămase cu decenii în urma condiţiei de cetăţeni europeni cu acte în regulă, avem grijă să ciuntim serios din calitatea actului medical de dragul unor lefuri dolofane şi, de ce să n-o spunem, nejustificat de mari, mai ales în cazul celor care fac parte din comitetul director.

Şefele au de trei ori mai mult

Cea mai mare unitate medicală din judeţul Ialomiţa este condusă de un comitet director în care prima semnătură o are economista Mariana Iancu (foto), manager interimar uns fără concurs de preşedintele Victor Moraru iniţial pentru o perioadă de şase luni. Atât de mulţumit a fost şeful instituţiei judeţene de modul în care doamna Iancu administrează fondurile Spitalului încât i-a prelungit de curând şefia interimară cu încă jumătate de an! Alături de ea se află pe post de director medical interimar doctoriţa Mădălina Baltă, economista Violeta Feştilă, ca director financiar-contabil, şi Florentina Nae, director îngrijiri. Ei bine, matriarhatul din fruntea Spitalului Judeţean are alocat un fond de salarii anual de 3,87 miliarde lei vechi! Doar pentru salariile de bază, după cum spune documentul oficial al bugetului unităţii medicale pe acest an, căci este loc şi pentru sporuri, necontorizate distinct. Matematic, pentru fiecare dintre cele 12 luni, lefurile de bază pe care le încasează cele patru doamne sar de totalul de 320 de milioane de lei vechi. O medie de peste 80 de milioane de lei vechi din care, dacă scădem impozitele specifice salariilor rămân venituri nete, pe româneşte „în mână”, de peste 45 milioane lei vechi, echivalentul a o mie de euro!

Spre comparaţie, la o schemă de personal care a sărit de luna trecută la peste o mie de salariaţi (1.012 mai exact!), bugetul pe anul 2017 al Spitalului Judeţean de Urgenţă prevede pentru salariile de bază (repetăm, fără sporturi!) un total de 328,17 miliarde lei vechi. Pe acelaşi algoritm, lefurile de bază brute plătite lunar sar de 27,34 miliarde lei vechi, ceea ce înseamnă o medie de 27 milioane pentru fiecare dintre posturile prinse în schema de personal. Raportat la suma netă, venitul lunar mediu pentru angajaţii unităţii medicale se situează în jurul sumei de 16 milioane lei vechi. Şi astfel şefii pun mâna pe un venit net mediu lunar de trei ori mai mare decât subordonaţii.

Related posts