Politică 

CU OCHII PE COMPANIILE PROFITABILE: „Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este puşculiţa de partid PSD – ALDE!”

INIŢIATIVĂ. Proiectul de înfiinţare a FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii) se vrea adoptat până la sfârşitul anului iar din 2018, prin oameni aleşi politic, PSD şi ALDE sunt pregătite să controleze un mamut financiar cu un capital iniţial de 2 miliarde euro. În opinia senatorului PMP Gabi Ionaşcu, înfiinţarea Fondului reprezintă o deturnare de fonduri prin care bugetul de stat este păgubit.

Înfiinţarea unui Fond de Dezvoltare a fost una dintre promisiunile PSD în campania electorală din toamna anului trecut. Cu ochii cât cepele pe cele mai profitabile societăţi din România la care statul este acţionar, politicienii ajunşi la putere şi strânşi în majoritatea PSD – ALDE pun acum la cale planul prin care să administreze după bunul plac fonduri de peste două miliarde de euro.

La impresia artistică se promite că viitorul Fond va contribui substanţial la construcţia unor autostrăzi şi spitale regionale (subiecte sensibile printre românii care le tot aşteaptă de mai bine de un sfert de veac) însă după cum arată documentele deja prezentate sub forma unui proiect de lege asumat şi susţinut de 185 parlamentari ai puterii FDSI nu va fi decât o mega-puşculiţă de partid prin care „băieţii deştepţi” cu trecere politică se vor îmbogăţi şi mai mult pe spinarea bugetului naţional.

Toate companiile profitabile strânse într-un singur loc

Iniţial FSDI trebuia să reunească 27 de companii la care statul român are acţiuni însă în luna noiembrie, atunci când proiectul de lege semnate de 185 de parlamentari PSD – ALDE a fost introdus în Parlament, numărul acestora era de 89! Printre acestea Engie România, Electrica, Delgaz, E.ON Energie România, Biofarm, Antibiotice, Loteria Română, Societatea Naţională a Sării, Chimcompex, OMV Petrom, Telekom România, Oil Terminal, Curpu Min, Unifarm, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Compania Naţională de Investiţii în Turism, Romgaz, Nuclearelectrica, Imprimeria Naţională, Conpet, Aeroporturi Bucureşti, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, etc.

Societăţi cu profituri importante şi care numai din dividendele ce trebuie virate la bugetul de stat ar asigura un capital pentru viitorul Fond de peste 9 miliarde lei, echivalent a mai bine de 2 miliarde euro. Fonduri însemnate ce fac cu ochii politicienilor aflaţi la putere, cei care au alcătuit în aşa fel actul constitutiv al FSDI încât să-l poată controla politic prin cei 9 membri ai Comitetului de Supraveghere numiţi prin votul Parlamentului. Şi cum acum PSD şi ALDE deţin acum majoritatea este explicabilă graba cu care Fondul se vrea înfiinţat.

„Fondul va fi controlat politic!”

„Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este un fel de puşculiţă de partid. Profiturile şi disponibilităţile financiare intră în contul FSDI care prin cei din conducere, impuşi politic de majoritatea PSD – ALDE din Parlament, nu fac decât o deturnare de fonduri!” (GABI IONAŞCU, senator PMP)

Membru al Comisiei de Dezvoltare Regională, senatorul Gabi Ionaşcu ales pe listele Partidului Mişcarea Populară a fost surprins de graba afişată de colegii din PSD şi ALDE în adoptarea legii de înfiintare a FSDI. „Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este un fel de puşculiţă de partid. Legea de înfiinţare este extrem de neclară iar prin actul constitutiv se prevede că organele de administrare a societăţii sunt desemnate exclusiv de Parlament. Cum PSD şi ALDE au majoritate în Parlament este evident că administrarea ar fi apanajul acestor două partide. Mai mult, principiul de administrare este declarat a fi unul dualist însă Parlamentul desemnează nouă membri ai Comitetului de Supraveghere iar aceştia îi aleg pe cei şapte membri ai Consiliului Director, ceea ce înseamnă că principiul dualist anunţat este de fapt o minciună.”, este de părere parlamentarul ialomiţean.

Nicăieri, nici în lege şi nici în expunerea de motive, nu este tratată problema planului de finanţare a investiţiilor de interes naţional. 89 de societăţi de stat, printre care cele mai profitabile din domeniul energiei, vor contribui la viitorul FSDI cu circa 9 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde euro, bani de care vor dispune 9 oameni aleşi politic, persoane ce vor acţiona conform cererilor venite din partea PSD şi ALDE.

„Prin înfiinţarea fondului dispar investiţiile pe care societăţile ce alcătuiesc Fondul le-ar fi putut face în dezvoltare, lucru ce se va răsfrânge în primul rând asupra clienţilor. Profiturile şi disponibilităţile financiare intră în contul FSDI care prin cei din conducere, impuşi politic de majoritatea PSD – ALDE din Parlament, nu fac decât o deturnare de fonduri!”, este de părere parlamentarul MPR.

Senatorul Gabi Ionaşcu a anunţat public că este împotriva acestui Fond pe motiv că acesta va afecta esenţial interesele României în furnizarea serviciilor şi stabilitatea economică, dar şi pentru că la bugetul consolidat al statului nu vor mai intra banii plătiţi ca dividente de societăţile ce vor fi incluse în FSDI, cu efecte grave asupra acestuia.

„Nu există un studiu de impact, nu s-a făcut niciun fel de calcul ce se întâmplă odată cu dispariţia acestor sume din buget şi cum va fi afectată balanţa economică a României. Singura modalitate de control asupra activităţii este analiza unor rapoarte periodice pe care cei din conducerea Fondului, indivizi numiţi politic, trebuie să le expună Parlamentului care poate decide dacă oamenii trebuie schimbaţi din funcţii sau nu.”, a adăugat Gabi Ionaşcu.

 

 

Related posts