Eveniment Favorite 

CULTIVAREA UNEI MENTALITĂŢI SĂNĂTOASE ÎN SPORT: Cursuri de iniţiere şi instruire în Psihologia Sportului

EVENIMENT. Clubul Satori din Slobozia organizează pe 26 şi 27 ianuarie un curs de iniţiere şi instruire în psihologia sportului pentru a învăţa de la Andreas Hniatiuc şi Ioan Popoviciu, psihologi în performanţă sportivă de top din România.

Agenda evenimentului susţinut de cei mai de succes psihologi sportivi din România este generoasă pentru cei care vor să înveţe să producă în plan sportiv campioni. Andreas Hniatiuc, preşedintele Asociaţiei pentru Psihologia Sportului, este omul care va vorbi sâmbătă în deschiderea evenimentului de la Slobozia şi primele teme interesante vor fi reunire sub „Nevoia de schimbare în sportul românesc” şi „Mentalitate şi performanţă în sportul românesc.”

Va prelua ştafeta Ioan Popoviciu, vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Psihologia Sportului, cu alocuţiuni despre „Rolul pregătirii mentale în sport” pentru ca după-amiază să reintre din nou pe teren Andrei Hniatiuc cu importanţa şi secretele din spatele „Relaţiei antrenor – părinte – copil” iar ziua se va încheia cu sesiune de întrebări şi discuţii libere.

Duminică, Andreas Hniatiuc va vorbi despre „Verbal şi non-verbal în orientarea comportamentelor sportivului de performanţă”, Ioan Popoviciu le va descrie participanţilor „Instrumente şi metode de evaluare a potenţialului sportiv” şi „Tehnici şi instrumente de optimizare a randamentului sportiv.”. Evenimentul se va încheia cu o sesiune video de descriere a unor situaţii practice, prezentată pe îndelete de Andreas Hniatiuc, urmată de o sinteză de final a evenimentului ce va avea loc la Slobozia.

Campion la antrenat campioni

Psihologul sportiv Andreas Hniatiuc este omul care a contribuit decisiv la câştigarea de către echipa feminină de handbal CSM Bucureşti a trofeului Ligii Campionilor. Ca activitate profesională a activat în fotbal la Sportul Studenţesc, FC Naţional, Academia de fotbal „Gheorghe Hagi”, FC Viitorul Constanţa şi Dinamo Bucureşti. Este lector în cadrul Şcolii Federale de Antrenori de la Federaţia Română de Fotbal şi colaborator la revista „Antrenorul”, editată de FRF. În handbal s-a ocupat de CSM Bucureşti şi CSM Ploieşti.

„Prima dată trebuie antrenată mintea, apoi corpul!”, este deviza psihologului sportiv. Toate echipele mari de afară şi sportivi de top din disciplinele individuale au în staff-ul tehnic, pe lângă antrenori, preparatori fizici, nutriţionişti, kinetoterapeuţi şi un psiholog sportiv.

„Pregătirea mentală este o componentă importantă a sportului de înaltă performanţă. Până la urmă eu le spun sportivilor în felul următor: corpul îl antrenezi de ani de zile şi faci lucrurile într-o manieră de rutină dar prima dată trebuie să antrenezi mintea, corpul reacţionează aşa cum i se dictează. Dacă mintea îi dictează lucrurile cu o atitudine corespunzătoare, aspecte ce ţin de curaj, de entuziasm, sportivul are foarte multe şanse să ajungă în top. Dacă mintea este una temătoare sau neatentă, conduita lui, comportamentul lui în timpul competiţiei va fi ezitant, temător şi atunci rezultatele vor fi pe măsură.”, este de părere Andreas Hniatiuc.

Psihologul sportiv cu o experienţă de 17 ani în spate constată cu tristeţe că sportul românesc este reticient la prezenţa psihologilor sportivi: „La multe cluburi sportivii sunt reticienţi şi privesc lucrurile cu bizarerie. Sportivii fac confuzie între consilierea psihologică pentru performanţă şi psihoterapia, consilierea de cabinet. Psihologul sportiv te ajută să te descoperi şi să ştii să-şi exploatezi resursele. Prin ce am făcut sau pe unde am trecut de-a lungul carierei, oamenii au învăţat să câştige. Au fost mulţi sportivi care au reuşit şi au performat până la 30 şi ceva de ani, adică au avut o carieră mai îndelungată.”

„Prima dată trebuie antrenată mintea, apoi corpul! Psihologul sportiv te ajută să te descoperi şi să ştii să-şi exploatezi resursele. Prin ce am făcut sau pe unde am trecut de-a lungul carierei, oamenii au învăţat să câştige.” (ANDREAS HNIATIUC, psiholog sportiv)

„Lucrăm pentru stabilitatea emoţională”

Oficial al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, psihologul sportiv explică ce presupune psihologia sportivă: „Totul pleacă de la o analiză a resurselor, adică facem o evaluare pentru a vedea potenţialul sportivului, ca la o pregătire fizică. Când aduci un preparator fizic acesta nu face pregătirea după ureche, face teste înainte şi apoi stabileşte un program. Aşa este şi în cazul psihologilor sportivi. Eu lucrez cu sportivii pe un program de un an de zile. Nu poţi evalua progresul într-o lună, intervalul este foarte scurt. Dincolo de şedinţele de consiliere, care ţin de contextul personal, planificarea carierei şi alte chestii de genul acesta, în diverse momente ale experienţei sportivului se aplică nişte elemente specifice, mai ales în plan emoţional. Lucrăm pentru stabilitate emoţională.”

Andreas Hniatiuc a lucrat doi ani şi jumătate cu CSM Bucureşti şi rezultatele au fost pe măsură, echipa a câştigat Liga Campionilor. „A fost un proiect frumos, un proiect interesant, un proiect ce a avut succes şi are în continuare. Am ajuns la CSM Bucureşti când echipa de handbal băieţi era pe ultimul loc iar echipa de fete pe locul 7. Şi am fost şi la volei, am lucrat până în vară, atunci când am plecat la Dinamo. Proiectul de acolo a fost bine gândit, bine aşezat, nu a fost un hei-rup financiar pentru a lua faţa lumii, a publicului.”, explică Andreas Hniatiuc.

 

 

 

Related posts