Eveniment Favorite 

CURG PROMISIUNILE MAI CEVA CA APA PE CANALELE DE IRIGAŢII: Liviu Dragnea dă apă gratuită fermierilor pe bani de la bugetul statului

TERMEN. Liviu Dragnea, şeful PSD, a anunţat astăzi la o staţie de pompare apă a societăţii AGRICHIM Feteşti că până în anul 2020 Guvernul controlat de partidul său va repara tot ce s-a furat şi s-a distrus în ultimii 27 de ani în sistemul naţional de irigaţii!

Zi mohorâtă de vineri după-amiază. Bugetarilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare le-a fugit gândul de la week-end şi au intrat în fibrilaţii la o staţie de punere sub presiune de pe amenajarea Pietroiu – Ştefan cel Mare, staţie situată la limita judeţelor Călăraşi şi Ialomiţa. Vine ministrul agriculturii şi nu vine cu mâna goală ci însoţit de şeful cel mare, Liviu Dragnea, mai marele PSD şi premierul de-facto al României.

Varul proaspăt dat nu are darul de acoperi în totalitate pereţii scorojiţi ai clădirii vechi de peste două decenii şi nici nu poate ascunde zidăria mâncată de umezeală şi din care fierul se arată în toată splendoarea lui. Trei muncitori se bat pe-o sculă cu care adună mizeria adunată la intersecţia celor două canale şi se străduiesc ca ochii autorităţilor locale şi mai ales  centrale să nu surprindă gunoiul ce se vrea îndepărtat cât mai repede. Unul dintre ei se roagă la Dumnezeu să nu fie pus să ridice stavila căci toată presa centrală trimisă cu microbuzul la faţa locului cu o oră înainte de descălecarea boierilor ar vedea cum este nevoie de forţă fizică brută pentru a da la o manivelă situată la cinci metri înălţime: „Ne facem dracului de băcănie dacă mă pun să o ridic, acum nu mai merge decât dată cu mâna, sunt ani de când apăsai un buton şi se ridica în doar câteva secunde!”

Mândru alai, mândru cârmaciul!

Cu aproape două ceasuri mai târziu decât promiseseră, limuzinele oficialilor sparg colbul sătesc şi trec cu atenţie pe lângă un cârd de oi zălude ce nu pricep în ruptul capului că nu au ce căuta în calea gulerelor scrobite. Dragnea şi ministrul Daea coboară numai zâmbet şi împart mâini şi obraji în stânga şi-n dreapta colegilor de partid, şefi de instituţii publice sau nu. După care se aşează cuminţi pe două scăunele şi privesc cu zâmbete largi spre duzina de camere de luat vederi şi aparate de fotografiat ce se calcă în picioare să surprindă prim-planuri eminamente publicitare. Vreo zece minute vorbeşte un specialist şi descrie locaţia având grijă să mulţumească plenar Guvernului şi majorităţii parlamentare PSD care, iată, după atâţia ani de ignoranţă, au decis să plătească din buzunarul poporului apa adusă până la fermierii norocoşi care au terenuri lângă canale de irigaţii nedistruse de democraţia noastră originală şi de ignoranţa guvernamentală de vârstă cu aceeaşi democraţie.

Dragnea aruncă la impresia artistică două întrebări ca să vadă poporul că se pricepe şi la irigaţii după care se ridică brusc şi dă ordinul de adunare la maşini şi mutarea alaiului câteva sute de metri mai încolo, la o staţie de pompare a apei a societăţii AGRICHIM Feteşti. Ziariştii se grăbesc la microbuz, aplaudacii se aruncă şi ei în maşinile personale şi convoiul ridică de zor colbul în văzduh. Dragnea ajunge primul şi are timp să-şi ia la draci un subaltern responsabil cu organizarea: „Ţi-am zis de ieri să nu mă plimbi de colo-colo. Era suficient unde am fost prima dată, nu văd de ce să ne oprim şi aici şi, înţeleg, şi în al treilea loc!” Tirada se opreşte brusc căci doi cameramani mai iuţi de picior ajunseseră deja la maşina lui Dragnea şi mimica feţei s-a schimbat instantaneu în aceleaşi zâmbete protocolare.

Mustaţă cu urme de roşie românească

Urmează o nouă prezentare, vorbesc din nou specialiştii, Dragnea este singurul care are voie să intervină neîntrebat şi ministrul Daea se face şi mai mic decât este, sorbindu-i cuvintele şefului de partid. Declaraţii de presă dar nu cu faţa la măsuţa cu protocol că nu dă bine la televizor după care urmează o degustare ad-hoc de roşii româneşti autentice, cu gust ca pe vremea comunismului. „Este roşie românească, este roşie curată. Dacă mai ţineţi minte gustul roşiilor româneşti cine muşcă din asta îşi dă seama că nu are nimic, nu are nici pesticide.”, a arătat Dragnea cu gesturi largi către camerele de luat vederi o roşie. Un cameraman de casă îl îndeamnă să guste şi primeşte imediat ceea ce şi-a dorit: o mustaţă îmbibată în pătlăgica românească!

„Este bună şi vă rog să gustaţi! Aveţi aici roşii produse în România pe programul Guvernului PSD de subvenţionarea a producătorilor autentici româneşti prin care vrem să încurajăm consumul de roşii de la noi, nu din import!”, a dat-o imediat în politică şeful PSD. De la distanţă Marian Neaşcu, omologul de la Ialomiţa al lui Dragnea şi consilierul personal al premierului Grindeanu, aproba şi el actul de guvernare cu gesturi mici din cap, alături de prefectul Gigi Petre, omul Guvernului PSD în teritoriu. Odată devorată roşia Dragnea a scos o bucată de lână şi a promis că de la anul va da tot de la buget câte un leu pentru fiecare kilogram, ca să aibă ciobanii bani să plătească tunsoarea oilor, recomandând folosirea ei la izolaţiile de case. „Dar nu arde?”, riscă cu jumătate de gură o întrebare unul dintre jurnalişti. „Nu, bineînţeles că nu!”, şuieră tăios răspunsul.

Se mai fac câteva poze, două-trei declaraţii şi din nou alaiul se deplasează de data aceasta într-un nor şi mai mare de praf, spre disperarea şoferilor de limuzine guvernamentale care-şi văd vehiculele acoperite de pulberea fină de praf. În fine, ultima haltă are loc lângă o instalaţie americană de irigat care se poate regla automat de la distanţă şi care are un randament de acoperire la udare de 98%. Se vorbeşte puţin de producţiile pe culturile irigate, se mai lansează câteva făgăduieli că până în 2020 se pun pe picioare atât zootehnia cât şi industria alimentară şi ziua de lucru în câmp se încheie cu o agapă tovărăşească la fermă.

Concluzia finală nu poate să-i aparţină decât aceluiaşi Dragnea care plusează decisiv: „Partea de irigaţii pentru noi a fost şi rămâne strategică. Avem două obiective majore în acest domeniu: reabilitarea sistemului de irigaţii şi 1.980.000 hectare. Cred că până în 2020 vom găsi şi celelalte 20.000 de hectare şi practic două milioane de hectare vor fi irigabile. Şi al doilea obiectiv strategic era să aducem apa pe canalele principale gratuit.” Gratuit, gratuit dar pe bani de la bugetul naţional, adică pe banii tuturor!

Related posts