Favorite Sănătate 

Deficit de doze de vaccin anti-Covid-19. Măsură disperată luată de autorități

Un deficit de 117.000 doze de vaccin împotriva Covid-19 se înregistrează în acest moment la nivel național.

Deficit de doze de vaccin împotriva noului coronavirus! România are, conform ultimului inventar făcut marți, un stoc de 173.000 doze de vaccin.

Grav este că deficitul de doze este de 117.000, cifră rezultată din diferența dintre persoanele care au reușit să se înscrie pentru imunizare și cantitatea necesară de vaccin anti-Covid-19.

Mii de români care au primit în ultimele zile prima doză de vaccin riscă să nu o mai primească și pe cea de-a doua după 21 de zile, situație în care prima vaccinare se va dovedi a fi fost inutilă.

Pentru a evita această situație, cei care decid modul în care se desfășoară campania de vaccinare în țară au luat marți o decizie disperată.

Deficit de doze, amânare la vaccinare

Persoanele din categoria celor care desfășoară activități considerate esențiale care au reușit să se înscrie pentru vaccinare și au fost deja programate primesc vestea proastă că administrarea primei doze este amânată cel puțin 10 zile.

Începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane. Acestea vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie iar prima zi va fi 8 februarie.”, a anunțat medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat că persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu zece zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie în ordinea programării inițiale.

Se menține același ritm de vaccinare cu doza 1 pentru restul persoanelor programate ceea ce înseamnă 176.861 de persoane. La acest deficit de doze noi avem calculat un procent de 10% doze suplimentare tocmai pentru a asigura acest procent de persoane care nu sunt programate și fiind reprezentate de excepții menționate.”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că persoanele programate și acum amânate la prima doză de vaccin vor fi anunțate cu privire la noua dată la care vor fi vaccinate.

Situația vaccinării anti-Covid-19 la nivel național

Potrivit datelor înregistrate în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, situația la 26 ianuarie, ora 17.00, era următoarea:

– Număr de doze vaccin Pfizer-BioNTech administrate în ultimele 24 de ore: 43.747. 28.144 persoane au primit prima doză iar celelalte 15.603 persoane au primit a doua doză.

– Număr total de doze vaccin Pfizer-BioNTech începând cu 27 decembrie 2020: 528.378 pentru un număr de 487.711 persoane. 447.044 români au fost vaccinați cu prima doză iar ceilalți 40.667 au primit și doza de rapel.

Related posts