Eveniment Favorite 

DEOCAMDATĂ FLUIERĂ A PAGUBĂ: Ialomiţenii cu porci omorâţi nu au văzut până acum vreun leu de la stat

SOLICITĂRI. Doar 9 dosare pentru despăgubiri au fost trimise din judeţ la ANSVA iar 1254 de crescători de animale au de primit 3.062.000 lei. Valoarea reală este însă mult mai mare, localităţile cu porci omorâţi în masă înmulţindu-se de la o zi la alta.

94 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei şi două cazuri de boală la mistreţi este ultimul bilanţ oferit publicităţii de ANSVSA. Mii se porci au fost omorâţi până acum în judeţ şi la cum merg lucrurile perspectivele sunt sumbre. Speriaţi că vor rămâne şi fără porci şi fără banii sute de crescători îşi taie animalele şi îşi fac provizii de carne congelată pentru Crăciun. Paradoxal, tăierea porcilor este în avantajul autorităţilor care se luptă boala, cu cât sunt mai puţini porci cu atât scade şi riscul răspândirii bolii.

Niciun leu despăgubiri în Ialomiţa

Dacă la capitolul omorârea animalelor se stă bine iar echipele de medici veterinari ucid cu zecile în fiecare zi, situaţia este cu totul alta când vine vorba de plata despăgubirilor. La mai bine de o lună distanţă de la primul porc sacrificat în comuna Giurgeni niciun leu nu a ajuns la proprietarii de animale lăsaţi fără porci în coteţe.

„Am trimis la ANSVA 9 dosare pentru tot atâtea despăgubiri în primele 9 localităţi afectate de pesta porcină africană. Este vorba de 1254 de proprietari care ar trebui să primească într-un termen de maxim 90 zile suma totală de 3.062.000 lei. Nu ştim exact când vor fi achitate primele despăgubiri, noi vrem să le intre oamenilor banii cât mai repede dar nu depinde de autorităţile judeţene.”, explică situaţia prefectul Gigi Petre.

Este vorba de animalele din localităţile Giurgeni, Gura Ialomiţei, Luciu, Hagieni, Mihail Kogălniceanu, Făcăeni, Vlădeni, Progresu şi Cegani, dosare ce au fost centralizate mai întâi pe plan local şi apoi trimise spre verificare la Bucureşti. Ce să verifice funcţionarii de acolo nici măcar prefectul nu a ştiut să ne spună, singura certitudine este că întreaga operaţiune trebuie să se încheie cu banii primiţi de proprietari într-un termen de maxim 90 de zile pentru a nu se ieşi din prevederile legale aplicabile în astfel de situaţii.

Procedural, evaluarea „la ochi” din curtea omului este trecută într-un registru, datele se strâng la nivel judeţean şi apoi se transmit la ANSVSA. Urmează o verificare şi apoi se trimite solicitare către Ministerul de Finanţe pentru primirea fondurilor necesare. Ulterior se trimit banii la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, instituţia ce face plata către proprietarii de animale.

Nu sunt bani în buget!

Vestea proastă pentru crescătorii lăsaţi fără animale în bătătură a fost oferită chiar de Petre Daea, ministrul agriculturii. Întrebat când vor ajunge banii pentru despăgubiri la oameni acesta a recunoscut că în acest moment bugetul ANSVSA nu dispune de fondurile necesare plăţilor şi că situaţia se poate schimba în bine doar dacă în urma rectificării bugetare bugetul instituţiei va fi suplimentat cu milioanele de lei necesare.

„Avem 1.603 dosare depuse, cu o valoare de 5,2 milioane lei, dosare ce au fost întocmite şi solicitate la plată. Până acum au fost plătire 83 dosare în valoare totală de 218.130 lei. Se aşteaptă rectificarea bugetară pentru alocarea sumelor. În momentul în care se face rectificarea bugetară este doar o chestiune de zile, pleacă banii şi ajung la cetăţeni în maxim o săptămână!”, promite ministrul în încercarea de a-i linişti pe oamenii care se tem că-şi vor lua o mare ţeapă din partea Guvernului şi că banii vor ajunge la ei, dacă vor ajunge, cu mare întârziere.

Plecat pe firul promisiunilor, Petre Daea anunţă că există suficienţi grăsuni pentru a fi înlocuiţi porcii omorâţi şi că în acest moment populaţia de porci din România nu este pusă în pericol de vreme ce au fost sacrificaţi 150.000 porci dintr-un total de 4,5 milioane animale înregistrate.

Preotul satului, porcar de meserie!

Focarele de pestă porcină africană se înmulţesc în judeţul Ialomiţa şi odată cu ele porcii sunt sacrificaţi în totalitate în localităţile unde au fost identificate animale moarte din cauza temutului virus. Veterinarii au anunţat că au încheiat omorârea animalelor în municipiul Feteşti, în total 667 porci ucişi, îngropaţi sau incineraţi. Din păcate pesta porcină africană intrată în Ialomiţa prin partea de est a trecut de jumătatea judeţului şi se îndreaptă acum spre Ilfov.

Ultima localitate unde s-a trecut la uciderea colectivă este Rovine, acolo unde virusul a omorât animalele din curtea preotului, care creştea nu mai puţin de 17 porci! Cum a ajuns preotul satului să fie unul dintre cei mai mari crescători de porci din comunitate, ce făcea cu porcii, cum îi comercializa şi unde-şi declara veniturile rămâne deocamdată în mister. Certitudine este doar supărarea sătenilor care s-au trezit că le-au fost luate animalele sănătoase din coteţe din cauza pestei porcine africane din grajdul preotului. „Ca să fie clar, porcii lui aveau carnea mai gustoasă ca a porcilor noştri, că doar erau crescuţi cu colaci şi prescuri! Să ne dea acum popa explicaţii cum a ajuns pesta porcină la el în bătătură de ne-a nenorocit pe toţi şi ne-a lăsat fără o bucată de carne de Crăciun!”, cere socoteală unul dintre localnici căruia i-au fost sacrificaţi forţat doi purcei.

 

Related posts