DESZĂPEZIRE CU LOPATA LA SLOBOZIA: Achiziţia de utilaje a rămas „înzăpezită” sub un morman de obiecţii
LICITAŢIE. Achiziţionarea utilajelor necesare pentru deszăpezirea municipiului Slobozia s-a blocat în urma obiecţiunilor formulate de participanţii la procedura de atribuire iar iarna aceasta se va merge pe acelaşi model ca şi în iarna precedentă, cu „lopătarii” de la DADP şi cu utilaje de închiriat. Norocul tuturor este că iarna aceasta seamănă mai mult cu o primăvară!
Iarna 2017 – 2018 este întâmpinată de autorităţile locale din Slobozia la fel ca şi iarna trecută. Dacă atunci primarul Adrian Mocioniu a avut de luptat pe lângă troiene şi cu „greaua moştenire” tradusă prin lipsa unor utilaje performante în propria ogradă, pentru acest anotimp deja instalat s-a încercat o dotare pe măsură spre a fi evitate cheltuielile sensibil mai mari cu utilaje închiriate la urgenţă în toiul iernii. Încercare nereuşită, lucru recunoscut public chiar de edil, Adrian Mocioniu dând însă asigurări că problemele de acum un an nu se vor mai repeta iar cetăţenii nu se vor mai lupta cu munţii de zăpadă din municipiu.
Încă un împrumut în cârca Primăriei Slobozia
Conform promisiunilor şefilor Primăriei Slobozia făcute imediat după ce episoadele cu zăpadă şi viscol din iarna trecută au paralizat circulaţia în municipiul reşedinţă de judeţ, în cursul acestui an, prin DADP (Direcţia de Administrare a Domeniului Public) urmau a fi achiziţionate utilaje pentru deszăpezire pentru a fi evitată închirierea la urgenţă a unor astfel de utilaje, cu costurile suplimentare aferente. Specialiştii instituţiei s-au mişcat însă greu şi au avut nevoie de luni bune de zile pentru a întocmi o listă a celor necesare, document ce a ajuns abia la sfârşitul lunii iunie în plenul Consiliului Local Slobozia, aleşii municipiului fiind de acord cu alocarea de la bugetul local a sumelor necesare.
Cum visteria nu dispunea de 1,55 milioane euro, valoare estimată a utilajelor, s-a găsit soluţia, ca şi în cazul „gropii” din centru, se mai ia un împrumut. De data aceasta nu a un împrumut bancar ori de la Trezorerie ci a unui leasing, societatea cu care s-a căzut la învoială fiind BCR Leasing IFN SA pentru o valoare aprobată de Ministerul de Finanţe la 5.820.491,06 lei, echivalentul a 1,3 milioane euro, diferenţa de un sfert de milion de euro urmând a fi completată din surse bugetare proprii. Dobânda aprobată pentru contractul de leasing a fost stabilită la 5% iar perioada în care municipalitatea are obligaţia de a restitui suma împrumutată este de 5 ani.
„Ne descurcăm ca şi în iarna trecută!”
Unda verde pentru încheierea contractului de leasing fost anunţată oficial de Ministerul de Finanţe abia la sfârşitul lunii septembrie iar din acest motiv Primăria Slobozia a lansat achiziţia pe SEAP la începutul lunii octombrie. Cum este vorba de o sumă deloc de lepădat, muşterii la banii municipalităţii s-au găsit destui însă tot la fel de mulţi au fost şi cei care au ridicat obiecţiuni vizavi de procedura organizată de Primărie. Cu efect direct asupra termenelor, finalul de an 2017 prinzând din nou autorităţile locale cu lecţiile neînvăţate şi cu ochii mai mult în prognozele meteo, sperând ca natura să fie miloasă şi să nu le pună problemele devenite deja tradiţie an de an.
„În momentul de faţă licitaţia este în desfăşurare, avem corespondenţă cu mai multe firme care sunt interesate, care cer clarificări şi au mai multe obiecţii la caietul de sarcini. În momentul în care vom vedea că se schimbă substanţial caietul de sarcini vom relua procedura. Nu cred că anul acesta vom reuşi să achiziţionăm acele utilaje şi vom face, în principiu, cu utilajele pe care le avem în momentul de faţă şi le vom completa ca şi în anii trecuţi cu utilaje de la terţi. Suntem pregătiţi să facem faţă cu utilajele pe care le avem. Procedurile de licitaţie au fost foarte anevoioase, fiind o achiziţie cu o sumă considerabilă şi sunt foarte mulţi interesaţi ce au foarte multe obiecţii. Până la urmă va fi tot răul spre bine, lărgim aria de selecţie şi preţul va fi mai mic.”, a explicat la finalul anului trecut primarul Adrian Mocioniu de ce achiziţia de utilaje a rămas „înzăpezită” sub un morman de obiecţii făcute de furnizorii de echipamente.
Utilajele performante rămân doar pe hârtie
Lista de utilaje pentru deszăpezire aprobată de consilierii municipali pentru activitatea de curăţare şi transport zăpadă de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau îngheţ, ca să folosim expresia oficială, este impresionantă şi are darul de a-i linişti pe cetăţenii care se tem că vor avea iar de luptat cu zăpada doar prin forţele proprii. Trei tractoare dotate cu pluguri de zăpadă, o autobasculantă 6×4 cu echipare pentru deszăpezire, încă două autobasculante 6×4 cu răspânditor material antiderapant plus alte două autobasculante 8×4 cu echipament de deszăpezire, două buldoexcavatoare, un încărcător frontal şi două mini-încărcătoare frontale au fost evaluate la fix 7,121 milioane lei. Toate acestea rămân însă la stadiul de intenţii lăudabile căci la cum se mişcă lucrurile în acest moment, este aproape sigur că procedura va fi reluată de la zero, fireşte în anul 2018 pentru iarna viitoare.