Administrație Favorite 

CIRCUITUL BANILOR PUBLICI: Amicii preşedintelui Victor Moraru, transferaţi de la Amara la judeţ

LUCRĂRI. All Construct Sud, una dintre cele mai firmele abonate la achiziţii directe la Primăria Amara, a făcut saltul la nivel judeţean odată cu trecerea lui Victor Moraru de la statutul de primar al oraşului la cel de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa.

SC Drumuri şi Poduri SA Slobozia va încheia primul an pe pierderi după o perioadă lungă în care an de an aducea profit şi dividende acţionarului unic, Consiliul Judeţean Ialomiţa. Spre deosebire de anii trecuţi (vezi aici www.infoialomita.ro analiza profitului!), pierderea deja oficializată printr-o modificare a bugetului de venituri şi cheltuieli, asumată şi aprobată de consilierii judeţeni PSD – ALDE, va fi de 9,85 miliarde lei vechi. Cifra finală o vom afla abia în primăvara anului viitor şi la cum merg lucrurile în societate pierderea se anunţă a fi şi mai mare.

Licităm ieftin şi lucrăm în pierdere!

Cam aceasta pare a fi strategia noului manager al societăţii, Cristi Adrian Stan, cel care în mai puţin de nouă luni aproape că a distrus o societate comercială care, de bine, de rău, nu producea pagubă la bugetul judeţului. Anunţul privind pierderea estimată la finalul anului 2017 de circa 9,85 miliarde lei a fost însoţit de managerul condamnat în trecut pentru evaziune fiscală cu explicaţii năucitoare. „Reducerea comenzilor de lucrări, creşterea costurilor materiilor prime, creşterea costurilor transportului, a cheltuielilor cu salariile datorate creşterii salariului minim pe economie precum şi preţul scăzut al lucrărilor scoase la licitaţie a diminuat considerabil cota de profit pe lucrările deja contractate ceea ce conduce inevitabil la scăderea indicatorilor economici ai societăţii.”, sună justificarea managerului SC Drumuri şi Poduri SA.

Spre comparaţie, în luna martie, atunci când prelua frâiele societăţii, acelaşi manager creiona un buget al societăţii cu un profit estimat la finele anului la 2,02 miliarde lei vechi. Nouă luni mai târziu, profitul s-a evaporat după o strategie „originală” a managerului: participare la licitaţii şi oferire de servicii pe preţuri foarte mici pentru ca, ulterior, o parte dintre aceste contracte de execuţie câştigate să fie atribuite în sub-antrepriză altor societăţi de construcţii şi aici nominalizăm firmele Itaro şi All Construct Sud Slobozia.

„Este vorba de o lucrare către All Construct şi am mai dat şi societăţii Itaro, nu aduc firme din Bucureşti care să mă ajute, prefer să iau din Ialomiţa. Noi nu puteam face faţă lucrărilor… Totul s-a renegociat în ceea ce priveşte colaborarea cu Itaro iar All Construct este client nou pentru Drumuri şi Poduri.”, a explicat Cristi Stan pentru www.infoialomita.ro. În schimb a refuzat să explice ce reprezintă 3,68 miliarde lei vechi „cheltuieli diverse” în ultima variantă de buget aprobată de Consiliul Judeţean Ialomiţa.

Ieri pe banii de la Amara, astăzi pe banii de la judeţ!

Dacă Itaro lucrează de ani de zile cu SC Drumuri şi Poduri SA, surprinde apariţia în „biznisul” de drumuri judeţene a societăţii All Construct Sud Slobozia. Intrată pe piaţa de construcţii în anul 2015, firma a avut darul de a-l impresiona atât de tare pe Victor Moraru, pe atunci primar al oraşului Amara, încât să obţină de la acesta prin achiziţie directă o lucrare de pietruire străzi în valoare de 3,22 miliarde lei vechi! Avea să fie începutul unui fructuoase colaborări pe sistemul achiziţiilor directe, în 2015 şi 2016 suma totală încasată pentru diverse activităţi fiind de peste 4,1 miliarde lei vechi la care se adaugă şi sumele plătite pentru operaţiuni de deszăpezire a oraşului Amara în iarna trecută.

Şi pentru că a venit vorba de deszăpezire, „campionul fondurilor europene”, aşa cum îi place lui Victor Moraru să fie alintat, şi-a demonstrat cu vârf şi îndesat interesul în a administra banul public în interesul cetăţenilor oraşului Amara la finalul anului 2015, atunci când avea să semneze în premieră cu All Construct pentru „servicii de deszăpezire cu autogreder” la un tarif de 195 lei/ora. De ce mai ieftin şi mai bun când se poate mai scump şi mai prost având în vedere că în iarna precedentă acelaşi primar oferea „servicii de deszăpezire cu acţionare buldoexcavator şi autogreder” la 120,97 lei/ora, adică un tarif mai mic cu 60%! Pe lista serviciilor primite prin atribuire directă de la Primăria Amara găsim restrângere platforme gunoi, pietruirea străzii Traian, strângere resturi cu încărcător frontal şi cumpărarea a 417 tone de piatră spartă.

„Aş prefera să câştige doar firme din Ialomiţa”

Întrebat dacă există vreo legătură între atribuirea directă făcută de SC Drumuri şi Poduri SA Slobozia către SC ALL Construct Sud SRL a unui contract de lucrări câştigat iniţial de firma Consiliului Judeţean şi numărul mare de lucrări obţinute pe firul scurt, a se citi „achiziţii directe”, de aceeaşi firmă de la Primăria Amara pe vremea când actualul preşedinte al instituţiei judeţene era primarul oraşului, Victor Moraru a spus încurcat: „Ce să fie, o legătură între mine… Nu am nicio absolut nicio legătură cu semnarea acestui contract între firme, nu am relaţii de apropiere cu societăţile din judeţ, sunt pur şi simplu un administrator la acest moment care din când în când intră în contact în diferite momente cu toţi agenţii economici. Mi-aş dori să văd agenţi economici la nivelul judeţului Ialomiţa care să se dezvolte, că se cheamă All Construct, Oyl Company sau Cargo, aş prefera să câştige doar firmele din Ialomiţa dar nu ţine de mine, ţine de legislaţie şi de procedură.”

 

Related posts