Favorite Social 

ESTE OFICIAL: Ialomița nu mai are pestă porcină africană în gospodăriile populației

DSVSA Ialomița a anunțat că a stins și ultimele focare de pestă porcină africană din exploatațiile non-profesionale. Boala rămâne însă în mediul silvatic.

Locuitorii județului Ialomița ce cresc porci pot răsufla ușurați: nu mai este pestă porcină africană în gospodăriile individuale!

Vestea bună vine de la DSVSA (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) Ialomița.

Medicii veterinari au stins în perioada 30 ianuarie – 3 februarie un număr total de 17 focare de pestă porcină africană.

Ele fuseseră active în Grecii de Jos (1 focar), Fierbinții de Jos (9 focare), Fierbinții de Sus (3 focare), Gheorghe Doja (1 focar), Bucur (2 focare) și Cosâmbești (1 focar).

Pesta porcină africană rămâne prezentă doar în mediul silvatic în 17 fonduri de vânătoare din județul Ialomița.

Chirana, Căbăl, Cegani, Făcăeni, Ciunga, Sudiți, Săveni, Vlădeni, Gheorghe Lazăr, Groasa, Gimbășani, Ciulnița, Slobozia, Dridu, Bucu, Alexeni și Marsilieni sunt fondurile de vânătoare cu cazuri de porci mistreți cu pestă porcină africană.

Pentru a reduce riscul de pestă porcină africană în gospodăriile individuale Ministerul Agriculturii și Dezvoltătii Rurale a limitat numărul de porci ce pot fi crescuți individual.

Numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație non-profesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului, este de 5 animale.

Fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc.”, atrage atenția Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomița.

Related posts