Administrație Favorite Social 

REALITATE TRISTĂ: Slobozia va deveni groapa și mai mare de deșeuri periculoase a României

Unda verde dată de primarul Adrian Mocioniu construcției unei mega-celule de depozitare deșeuri periculoase va transforma Slobozia într-un Eldorado al celor ce vor să scape de deșeuri.

Slobozia deține unul dintre cele doar două depozite de deșeuri periculoase din România ce acceptă preluarea deșeurilor de la terți.

Un depozit ce s-a dovedit prea mic pentru o nevoie atât de mare și care acum se va extinde la dimensiuni record.

Cu voie de la Primăria Slobozia care, prin semnătura primarului Adrian Mocioniu, a emis Autorizația de Construcție pentru noua celulă de colectare deșeuri periculoase.

Slobozia a fost de la bun început o groapă de gunoi periculos al României

Prima celulă, cea de 40.000 tone, construită de Vivani Salubritate inclusiv cu bani de la Fondul de Mediu, a fost doar prima piesă într-un angrenaj complex.

Servită publicului drept colacul de salvare pentru ca vreme de 40 ani să nu ne mai doară capul la nivel județean în ceea ce privește depozitarea deșeurilor periculoase.

Ei bine, ceea ce s-a vrut a fi groapa de deșeuri periculoase a județului Ialomița a fost transformată imediat într-o groapă de deșeuri periculoase națională.

De ce? Simplu! La nivel național, conform datelor oficiale din planul național de gestionare a deșeurilor, în vigoare din ianuarie 2018, există doar două depozite ce preiau de la terți deșeuri periculoase.

Mai sunt încă opt în țară dar acestea au fost construite de generatori doar pentru a prelua, neutraliza ori depozita exclusiv deșeurile periculoase proprii.

Pentru toate celelalte există și așteaptă „marfa” periculoasă un depozit din județul Prahova și un depozit din județul Ialomița, cel de la Slobozia.

Și-uite așa, cu sute de camioane încărcate ochi cu deșeuri periculoase și răsturnate în curtea Vivani Salubritate celula ce s-a prezentat a fi doar a ialomițenilor a devenit un bun al întregii țări.

O celulă de 40.000 tone ce s-a umplut rapid în condițiile în care România nu reușește să neutralizeze decât parțial deșeurile periculoase produse.

Mai mult, au fost situații în care containere cu deșeuri periculoase au fost îngropate alături de deșeuri menajere.

Primarul Adrian Mocioniu, excesiv de grijuliu cu orașele care nu au depozite de deșeuri periculoase

Băgată pe lista neagră de Uniunea Europeană în ceea ce privește proasta gestionare a deșeurilor, România încearcă să evite sancțiunile de miliarde de euro prin extinderea rapidă a spațiilor de depozitare.

Cum cărarea bătătorită este cel mai sigur drum, Slobozia a intrat rapid în grațiile Ministerului Mediului condus cu mai puțină grație de Grațiela Leocadia Gravilescu.

Cu un Guvern intrat în moarte clinică după alegerile europarlamentare, madam ministru n-a avut vreo emoție atunci când s-a dat undă verde construirii la Slobozia unei a doua celule pentru deșeuri periculoase.

Una deloc mică ci de vreo șase ori mai mare decât prima, așa, la o capacitate de 240.000 tone, să vadă Uniunea Europeană că Guvernul PSD – ALDE nu se joacă.

Rugată să-și spună un punct de vedere cu privire la extinderea depozitului de la Slobozia, Grațiela Gavrilescu a trimis în 20 iunie 2019 un răspuns Primăriei Slobozia.

Ministerul Mediului, în conformitate cu planul național de gestionare a deșeurilor, susține aplicarea tehnicilor de minimizare specifice și reducerea cantităților de deșeuri periculoase depuse.”, a transmis Ministerul Mediului.

Primarul Adrian Mocioniu a înțeles din aceste cuvinte că Ministerul Mediului este de acord cu noua celulă de depozitare deșeuri periculoase de la Slobozia și chiar a plusat.

Vreau să vă spun că din punctul dânșilor de vedere existența unei celule de deșeuri periculoase vine în sprijinul mediului datorită faptului că există localități în România în momentul de față unde nu există posibilitatea construirii acestor depozite de deșeuri periculoase și toate se depozitează la comun.”, a cuvântat primarul de Slobozia.

Ca să fie clar pentru toată lumea, primarul Adrian Mocioniu este chiar încântat că pune umărul la salvarea mediului din România prin extinderea depozitului de la Slobozia în vederea colectării aici a deșeurilor periculoase din toată țara.

Sub spectrul trimiterii la plimbare de către alegători la alegerile din vara acestui an, Adrian Mocioniu va intra în istoria locală prin semnătura de autorizare a construirii noii celule de deșeuri periculoase.

Un preț prea mare plătit de locuitorii din Slobozia și din zona periurbană unui aventurier în ale administrației publice locale susținut și acum de PSD și de PRO România.

Related posts