FĂRĂ FONDURI ADIO SEDIU NOU! Primăria Feteşti rămâne prizonieră pe termen lung în blocul CFR
RUŞINOS. Feteşti este singurul municipiul din România ce nu are un sediu propriu pentru Primărie. Făcut una cu pământul în doar câteva luni, fostul sediu rămâne o amintire plăcută pentru cei din fruntea instituţiei, obligaţi să achite acum o chirie dolofană pentru găzduirea la bloc.
Doi ani plini au trecut peste actuala administraţie a municipiului Feteşti. Deposedat de tronul de primar, liberalul Gheorghe Catrinoiu a lăsat ca moştenire mărul otrăvit al unui sediu nou de primărie, impozant şi futurist dar rămas la stadiul de postere frumos colorate aruncate prin cine ştie ce sertar de birou. Preluată pe piept de echipa PSD, administraţia locală este incapabilă să găsească o soluţie pentru a scăpa de statutul ruşios de a sta cu chirie în apartamentele unui bloc deţinut de CFR. Şi la cum se mişcă primarul Sorin Gafiţoi aşa va rămâne şi din 2020 încolo, cu un posibil Laurenţiu Şonchereche în fruntea instituţiei, acum doar viceprimar scos în faţă să acumuleze imagine şi capital electoral.
PSD a dat, PSD a luat, fie numele PSD lăudat!
Un sediu mare şi frumos a fost pofta ce-a poftit fostul edil liberal Gheorghe Catrinoiu, obsedat de puterea locală şi pe alocuri grandoman mai ales spre finalul mandatului 2012 – 2016. Vânturând un studiu seismic ce arăta negru pe alb că sediul de pe strada principală este în pericol să se prăbuşească peste slujbaşii publici şi contribuabili în cazul unui cutremur mai însemnat, el obţine acordul ridicării unui sediu nou pe acceaşi locaţie.
Se întocmeşte documentaţia şi se face un proiect majestuos ce ar fi atras invidia tuturor primarilor din judeţ şi nu numai. O clădire futuristă cu faţadă impunătoare din sticlă realizată după ultimele standarde europene, cu structură funcţională demisol, parter şi două etaje. Ce mai, tot confortul pentru un act administrativ de cel mai înalt nivel profesional!
Dosarul este depus spre finanţare la Ministerul Dezvoltării şi noul sediu primeşte unda verde fiind inclus pe lista obiectivelor de investiţii PNDL 1 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) când PSD era la putere. Cu toate lucrurile puse la punct se scoate rapid la licitaţie lucrarea de demolare a fostului sediu şi construcţia noii Primării. Autorizaţia de construcţie se emite în aprilie 2016, în buza campaniei electorale pentru alegerile locale, iar investiţia trebuia predată de asocierea de firme Alpenside SRL – Dalex Unic Construct SRL – Energo Montaj SA – Specialist Consulting SRL cel târziu la începutul lunii august 2018.
Firmele bagă rapid buldozerele, fac una cu pământul vechea clădire dar, nenorocire, primarul Gheorghe Catrinoiu este trimis în civilie de poporul purtător de drept de vot din Feteşti şi visul de mărire al primarului se evaporă instant.
Ajunşi la putere pe plan local, noii şefi PSD ai Primăriei constată că bugetul pentru noul sediu este atât de mic de nici nu se vede, doar 1 milion de lei primiţi de la PNDL 1 şi încă 200.000 lei prinşi în lista de investiţii cu bani din sursă proprie. Firimituri bugetare având în vedere că valoarea totală a contractului de finanţare este de 20,136 milioane lei, din care 18,321 milioane lei este suma ce ar trebui să fie primită de la bugetul de stat şi 1,815 milioane lei banii de la bugetul local.
Obiectivul este şters rapid de pe lista de investiţii PNDL 1 de aceeaşi guvernare asigurată de PSD, firmele de construcţii îşi strâng utilajele şi abandonează şantierul iar municipalitatea rămâne să fluiere a pagubă cu gândul că fostul sediu era oricum mai bun decât nimicul lăsat în urmă sub formă de o groapă plină de buruieni, înconjurată de un gard ruginit din tablă.
„Este o mare problemă pentru noi sediul Primăriei. Se încearcă foarte mult găsirea de fonduri pentru reconstrucţia Primăriei. Încercăm pe toate Axele de finanţare, pe toate căile să obţinem finanţare. Este jenat ca un municipiu să nu aibă un sediu propriu. Vrem să-i asigurăm pe cetăţeni că ne preocupă această problemă!” (Laurenţiu Şonchereche, viceprimar Feteşti)
Cum pierde bugetul câte 24.300 lei lună de lună
Obligaţi să funcţioneze pentru cetăţenii municipiului, cei din Primărie nu au avut altă soluţie decât să-şi ia chirie într-un bloc al CFR aflat la o aruncătură de băţ de Gara Feteşti. Este vorba de mai multe apartamente situate la etajele 1, 2, 3 şi 4, în total 850 mp pentru care se achită lunar 24.300 lei, ceea ce înseamnă anual 291.600 lei. Cu asemenea cheltuială pe cap dar şi cu un oraş parcă uitat de vreme în lipsa unor investiţii edilitare consistente, în bugetul pe anul 2018 administraţia nu a găsit nici măcar un leuţ pentru continuarea lucrărilor la noul sediu. Curg însă promisiunile şi se mimează preocuparea.
„Este o mare problemă pentru noi sediul Primăriei. Se încearcă foarte mult găsirea de fonduri pentru reconstrucţia Primăriei. Încercăm pe toate Axele de finanţare, pe toate căile să obţinem finanţare. Este jenat ca un municipiu să nu aibă un sediu propriu. Vrem să-i asigurăm pe cetăţeni că ne preocupă această problemă!”, spune oarecum resemnat viceprimarul Laurenţiu Şonchereche.
Previziunile sunt sumbre şi pentru anul viitor în ceea ce priveşte bani de la bugetul local pentru investiţia abandonată, visteria unuia dintre cele mai sărace municipii din România fiind grevată de contribuţii la proiecte de modernizare a străzilor, multe dintre ele lăsate moştenire de fostul primar la stadiul de piatră şi pământ.