Eveniment Favorite Finanţări Social 

FETEȘTI: Japonezii de la Tamura promit 300 locuri de muncă. Ce vor însă în schimb?

Fetești va avea o fabrică funcțională în noiembrie 2024 doar dacă partea română va satisface pretențiile financiare ale niponilor.

Fetești ar putea număra 300 noi locuri de muncă începând cu finalul anului viitor dacă japonezii de la Tamura își vor transforma promisiunile într-o fabrică de componente electronice.

Locația aleasă de investitorii este clădirea unei foste fabrici din Fetești ce va fi cumpărată și reabilitată astfel încât să poată fi transformată într-o linie de fabricație încărcătoare de baterii pentru sculele electrice.

Ce promit japonezii de la Tamura

Investiția de la Fetești se va derula printr-o firmă nou creată a grupului Tamura Corporation.

Prezent luni la o întâlnire cu autoritățile locale și județene (Laurențiu Șonchereche, primarul Municipiului Fetești, Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, și Marin Constantin, prefect de Ialomița), Yuji Nakayama a promis o investiție de circa 6 milioane euro la Fetești.

Parte a unui plan ulterior mai amplu de dezvoltare a companiei cu încă 15 milioane euro. Afaceri ce vin la pachet cu minim 300 locuri de muncă, susțin investitorii niponi.

Condițiile puse de Tamura

Laptele și mierea nu vor curge însă la Fetești decât dacă pretențiile celor de la Tamura vor fi onorate.

Ca să fie sigur că nu uită să ceară ceva părții române, încântate la maxim de bunăstarea promisă la nivel local, Yuji Nakayama, general manager al sectorului componente electronice, și-a adus la întâlnire un carnețel pe care l-a deschis fix la pagina cu solicitări.

Vă supun atenției trei rugăminți pe care le am: o mare rugăminte către dumneavoastră, reprezentați ai autorităților din municipiu și din județ, pentru emiterea avizelor în vederea obținerii autorizației de construcție, pentru obținerea cât mai rapidă a terenului solicitat către Primărie pentru concesiune. Și un ajutor cât mai mare în vederea relației cu Guvernul pentru că este vorba de un ajutor de stat pe care urmează să îl primim…”, a spus Nakayama.

Vizibil deranjat că discuția a alunecat spre banii pe care Tamura îi solicită de la statul român ca și condiție pentru a investi la Fetești, președintele Consiliului Județean Ialomița a stopat brutal întâlnirea la care fuseseră invitați ziariștii și i-a invitat pe aceștia să părăsească de îndată încăperea.

Două secunde! Am o rugăminte. Aș vrea ca presa să…, da?…, dacă v-ați luat imaginile intrăm în discuții tehnice și aș vrea să ne lăsați un pic ca să putem să discutăm.”, a spus sec Marian Pavel.

Japonezii nu au transmis care este valoarea ajutorului de stat solicitat

Ulterior întâlnirii de la care presa a fost evacuată, japonezii de la Tamura au trimis un comunicat din care confirmă că au solicitat, cităm: „Ajutor de Stat de la Ministerul Finanțelor din România, valoarea investiției fiind de aproximativ 6 milioane EUR”.

Investitorii ce promit 300 locuri de muncă la viitoarea fabrică de la Fetești nu au precizat dacă au cerut de la la bugetul de stat întreaga sumă anunțată ca investiție inițială, respectiv 6 milioane euro, o sumă mai mică sau una mai mare.

Până la comunicarea unor date financiare oficiale nu putem calcula cât se va plăti de către statul român, sub formă de ajutor de stat, pentru fiecare loc de muncă nou creat de Tamura în Ialomița.

Related posts