Eveniment Favorite 

FONDURI LA JUMĂTATE DIN SOLICITĂRI: 180 milioane euro promise judeţului Ialomiţa până în anul 2020 prin PNDL 2

ANUNŢ. Judeţul Ialomiţa va primi în următorii trei ani şi jumătate finanţare pentru implementarea a 129 de proiecte de investiţii prin PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală). Fondurile provin de la bugetul de stat şi din credite de angajament ce vor atârna greu la gâtul bugetului naţional în viitorii ani.

Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, a anunţat astăzi că ministerul pe care-l conduce a încheiat analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului şi au fost semnate toate ordinele de finanţare pentru judeţele ţării. Estimat la nivel naţional la o valoare totală pentru perioada 2017 – 2020 de 30 miliarde lei, PNDL 2 va trimite fonduri în Ialomiţa pentru 123 de obiective de investiţii în localităţile judeţului dar şi în contul Consiliului Judeţean Ialomiţa pentru 6 lucrări de anvergură la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia şi pe mai multe sectoare de drumuri judeţene.

În total judeţul Ialomiţa va primi 813,75 milioane lei, mai puţin de jumătate faţă de cele 1,7 miliarde lei care ar fi acoperit în totalitate solicitările venite din partea primarilor. Suma este de peste 4 ori mai mare decât cea care a finanţat PNDL în perioada 2015 – 2019, obiective de investiţii ce au înghiţit până la mijlocul lunii iunie circa 183,7 milioane lei.

Consiliul Judeţean umflă mai mult de o treime din bani

Cum cine împarte parte-şi face, Consiliul Judeţean Ialomiţa, instituţie prin care au fost centralizate şi transmise la nivel central solicitările de fonduri publice prin PNDL 2, a primit undă verde pentru o demara investiţii de peste 283 milioane lei. La Spitalul Judeţean de Urgenţă vor ajunge 53,3 milioane lei pentru construire bloc operator şi 59,14 milioane lei pentru modernizare şi dotare. Podul de peste râul Ialomiţa din zona Dridu, abandonat în neputinţă administrativă de conducerea Consiliului Judeţean, va primi de la bugetul de stat 8,44 milioane lei, alocaţie bugetară promisă însă pentru o perioadă ce se întinde până la sfârşitul anului 2020 ceea ce prelungeşte din nou cu ani de zile termenul de repunere în funcţiune a căii de acces ce a bulversat viaţa cetăţenilor din zona de vest a judeţului. Tot prin Consiliul Judeţean Ialomiţa se vor derula trei lucrări de modernizare de sectoare de drumuri judeţene: 31,637 milioane lei pentru 27 km pe DJ 201 (Bueşti-Ivăneşti-Ion Ghica-Ciulniţa-Cosâmbeşti-Mărculeşti)(foto), 83,52 milioane lei pentru 35,4 km din DJ 201 (Coşereni-Axintele-Orezu) şi 47,283 milioane lei pentru 25,350 km din DJ 203F (Griviţa-Smirna-Iazu-Scânteia-Valea Ciorii-DN 21A).

Praful de pe tobă pentru municipiul Slobozia

„Programul funcţionează ca un adevărat parteneriat între nivelul central şi local al administraţiei publice: unităţile administrativ-teritoriale au făcut propuneri de proiecte în baza propriilor analize, pentru a acoperi nevoile locale de investiţii, iar ministerul a realizat prioritizarea lor, după mecanismul stabilit în legislaţia aplicabilă. Este un parteneriat corect, transparent şi în folosul cetăţenilor întregii ţări.” a spus Sevil Shhaideh imediat ce lista finanţărilor a devenit publică. Deşi a ţinut să precizeze că toate criteriile de acordare a finanţării sunt transparente, clare, ştiinţifice şi fără nicio conotaţie politică, în acord cu nevoile şi solicitările autorităţilor publice locale, în vederea modernizării României, există destule exemple care contrazic corectitudinea acordării fondurilor publice.

Şi dăm exemplu municipiului Slobozia care dintr-o lunga listă de proiecte trimise spre a fi finanţate prin PNDL 2 a primit doar praful de pe tobă dacă ne gândim că deşi are o populaţie de circa 17% din total judeţ financiar a intrat pe listă cu un singur obiectiv care reprezintă valoric doar 0,83% din total finanţări! Pentru „Reţele utilităţi aferente cartierului rezidenţial (n.red: nu ne înjuraţi, aşa se vede de la Bucureşti cartierul, drept unul rezidenţial!) zona Gării Noi Municipiul Slobozia, în vederea realizării obiectivului” sunt alocate fonduri de 6,796 milioane lei. Deja primarul Adrian Mocioniu a anunţat pe pagina sa de facebook că banii vor fi alocaţi cât mai repede lucrărilor de asfaltare: „Veşti bune pentru locuitorii din cartierul Gării Noi. A fost aprobată finanţarea PNDL (fonduri guvernamentale) pentru sistematizarea pe verticală (asfaltare). 6.796.491 lei. Proiectele în desfăşurare (iluminat public şi curenţi slabi, canalizare) au finanţare şi se încadrează în termenele contractuale. De asemenea se lucrează la modificarea proiectului de sistematizare drumuri datorate unor neconcordanţe tehnice.”

Municipiul Feteşti va primi 6,1 milioane lei pentru reabilitare şi modernizare străzi şi pentru grădiniţa cu program prelungit „Albă ca Zăpada” iar municipiul Urziceni are aprobate şase obiective de investiţii în valoare totală de 4,479 milioane lei, în cea mai mare parte bani pentru dotarea unităţilor de învăţământ din localitate. Tot în mediul urban se cuvine să remarcăm diminuarea semnificativă din dreptul oraşului Amara, omenit bugetar prin PNDL 2 cu 1,53 milioane lei pentru extinderea reţelei de canalizare după ce prin PNDL 1 a primit de nouă ori mai mult, 13,8 milioane lei, pentru modernizarea străzilor!

Munteni-Buzău este campioană rurală cu investiţii de 41 milioane lei

În comparaţie cu municipiul Slobozia comuna Ciochina va primi de aproape patru ori mai multe fonduri publice: 21,5 milioane lei pentru reţeaua de canalizare şi staţie de epurare şi alte 2,2 milioane lei pentru modernizarea a trei grădiniţe din Ciochina, Borduşelu şi Orezu. Comuna Adâncata are aproape 12 milioane lei pentru modernizarea reţelei de alimentare cu apă, a canalizării şi a drumurilor, o sumă apropiată este alocată sistemului de canalizare în comuna Borduşani. Locuitorii din Griviţa sunt printre privilegiaţii perioadei 2017 – 2020: 27,3 milioane lei pentru sistem de canalizare şi staţie de epurare şi încă 1,16 milioane lei pentru modernizare drumuri săteşti şi de interes local. Alături de ei sunt şi cei din Scânteia cu peste 30 milioane lei dar, mai ales, cetăţenii din Munteni-Buzău: peste 41 milioane lei pentru apă şi canalizare. Alocări importante sunt şi pentru comunele Traian, Valea Ciorii, Movila, Săveni, Moldoveni sau Sineşti. Lista completă a proiectelor aprobate prin PNDL 2 poate fi consultată pe www.mdrap.ro.

Related posts