Sport 

HCM RM. VÂLCEA – HCM SLOBOZIA 25 – 19: Cinci minute de cădere totală au fost suficiente pentru a pierde meciul

ÎNFRÂNGERE. HCM Slobozia a pierdut în deplasarea de la Rm. Vâlcea după un final de coşmar al primei reprize şi aşteaptă cu înfrigurare următoarele două meciuri decisive pentru evitarea retrogradării: pe teren propriu cu CSM Slatina şi în deplasare cu Universitatea Cluj.

Trei portari şi doar zece jucătoare de câmp a avut la dispoziţie antrenorul Gheorghe Covaciu pentru deplasarea pe terenul uneia dintre formaţiile din top 5 în Liga Florilor. Pe lângă accidentările mai vechi ale interilor Andreea Ivan, Ioana Georgescu şi Alina Ilie, tehnicianul s-a trezit că nu le poate folosi nici pe extremele Mădălina Toma şi Elena Mitrache, cea din urmă împrumutată chiar de la HCM Rm. Vâlcea până la finalul sezonului. Fără soluţii prea multe pe bancă, HCM Slobozia a început cu ambiţia dată de situaţia deloc roz din clasament, primul loc retrogradabil direct, şi a condus după cinci minute în care aruncările în forţă semnate de Raluca Dăscălete şi Andreea Pătuleanu au ajuns în plasa porţii gazdelor.

Entuziasmul se rupe însă la o fază în care Slobozia ratează de două ori în mai puţin de trei secunde: trage mai întâi Andreea Enescu şi din piciorul salvator al Petrei Blazek mingea sare la marginea semicercului la Yaroslava Burlakenko, cea care deşi este nemarcată trage slab şi îi oferă adversarei din poartă doza necesară de încredere după o paradă senzaţională. Şi cum se întâmplă de obicei, în loc de două goluri în plus pe tabelă, HCM Slobozia se vede egalată. Şi avea să fie doar începutul căci excelenta Iryna Glibko are două pătrunderi în viteză şi şuturi în diagonală ce-o prind pe picior greşit pe o Mădălina Ion într-o zi mai puţin inspirată iar HCM Rm. Vâlcea are cinci minute de invidiat, patru goluri înscrise şi doar unul primit, scor 6 – 4.

Gheorghe Covaciu îşi cheamă fetele la margine şi le cere să nu se mai grăbească pe faza de atac, să pregătească aşa cum trebuie aruncarea la poartă dar Petra Blazek ridică în două rânduri sala în picioare cu intervenţii care au darul de a turna plumb în braţele oaspetelor. Chiar şi aşa, HCM Slobozia se menţine umăr la umăr cu HCM Rm. Vâlcea până în minutul 17, atunci când apare prima eliminare, pleacă de pe teren pentru două minute Sara Vukcevic. Moment prielnic ratat însă, 120 de secunde în care se marchează câte un gol de fiecare tabără şi echilibrul se menţine până în minutul 25, scor 10 – 9.

Aveau să urmeze însă minutele decisive ale întregii întâlniri. Cu o apărare arţăgoasă şi atentă la încercările de pătrundere ale Mounei Jlezi, cu faulturi la limita eliminărilor dar fără a o depăşi, HCM Rm. Vâlcea reuşeşte să blocheze culoarele şi să profite de oboseala adversarelor. O pasă aeriană inventată de Iryna Glibko pentru  Andreea Adespii, un contraatac letal semnat de Diana Badea, un 7 metri fructificat de Cristina Florică şi o pătrundere pe axul central cu gol a Ralucăi Băcăoanu duc bilanţul primei părţi la 15 goluri pentru gazde, în timp ce ultimele cinci minute ale primei părţi contabilizează patru ratări ale oaspetelor iar la odihnă zarurile sunt deja aruncate: 15 – 9 pentru HCM Rm. Vâlcea.

O repriză secundă cu egalizate pe tabelă

La adăpostul celor şase goluri avans, HCM Rm. Vâlcea începe mai domol partea secundă şi punctează doar atât cât este nevoie pentru a nu-şi lăsa adversara să se apropie. Intră în poarta oaspetelor Ana Maria Inculeţ iar aceasta are două intervenţii perfecte la aruncările semnate de Diana Badea şi Iryna Glibko. Andreea Enescu înscrie pentru Slobozia dar gazdele sunt atente şi nu oferă cadouri pe teren şi până în minutul 45 se înscriu doar şase goluri, câte trei de fiecare parte, scor 18 – 13.

Sunt trimise în coasta apărării Mouna Jlezi şi Yaroslava Burlachenko, dar randamentul echipei nu creşte pe cât de mult şi-ar fi dorit antrenorul Covaciu, cele două fiind mai mereu luate în marcaj doi contra unul de cuplurile Ines Khouildi – Andreea Adespii şi Alicia Fernandez – Sara Vukcevic, iar HCM Rm. Vâlcea îşi măreşte avansul la şapte goluri. Nu pentru mult timp căci Raluca Dăscălete profită de scoaterea portarului şi aruncă în 30 de secunde de două ori de la mare distanţă marcând în poarta goală. Ultimul cuvânt aparţine tot gazdelor, goluri înscrise pe contraatac de Ana Maria Tănăsie şi Alicia Fraga iar diferenţa de şase goluri de la pauză s-a conservat după o parte secundă în care fiecare echipă a marcat de zece ori, scor final 25 – 19.

Două meciuri de care pe care

HCM Rm. Vâlcea urcă pe locul 4 în clasamentul Ligii Florilor şi are şanse mici să mai prindă podiumul în vreme ce HCM Slobozia tremură în cel mai greu final de campionat din ultimele patru sezoane în care a evoluat în elita handbalului feminin românesc. Trupa lui Gheorghe Covaciu este pe locul 13, loc ce duce automat în eşalonul inferior, şi le are ca oaspete sâmbătă, de la ora 16.00, în sala „Andreea Nica” din Slobozia, pe fetele de la CSM Slatina, antrenate de Victorina Bora, fost antrenor la echipa din Bărăgan în urmă cu două sezoane. Un meci în care se joacă în mare măsură rămânerea în Liga Naţională, orice rezultat în afara victoriei fiind sinonim cu o condamnare la Divizia A pentru echipa gazdă. O săptămână mai târziu, HCM Slobozia se deplasează la Cluj, pentru duelul cu echipa aflată acum pe locul 11, poziţie de baraj. (Pentru galerie foto de la meci DĂ CLICK AICI!)

HCM RM. VÂLCEA: Blazek, Ciuga, Gavrilă (2), Băcăoanu (2), Adespii (5), Krnic, Lopez (2), Manea (2), Vukcevic, Glibko (5), Khouildi, Florică (3), Fernandez (1), Vasileuskaya (1), Badea (2). Antrenor: Gheroghe Zbora.

HCM SLOBOZIA: Ion, Inculeţ, Oancea, Chernova, Marchidanu, Pătuleanu (5), Enescu (2), Predoi (1), Nicolae (1), Jlezi, Burlachenko (3), Dăscălete (7), Sava. Antrenor: Gheorghe Covaciu.

Related posts