Ialomița: 2.500 cetățeni străini muncesc legal în județ
În Ialomița s-au procesat în 2022 peste 6.000 de cereri de la firmele locale pentru angajarea de muncitori străini.
2.500 cetățeni străini muncesc legal în Ialomița, conform ultimelor date oficiale. Numărul celor pentru care angajatorii solicită documente pentru aducerea în județ este însă mult mai mare.
La nivelul anului trecut, au fost depuse de către firme în vederea procesării peste 6.000 de cereri pentru avize, documente obligatorii fără de care muncitorii străini nu pot ajunge în România.
În cinci ani, numărul muncitorilor străini din Ialomița a crescut de peste opt ori
În urmă cu 5 ani, în Ialomiţa lucrau 300 de muncitori din alte ţări, iar acum numărul acestora a crescut exponenţial, până la 2.500.
Direct proporţional a crescut şi numărul cetăţenilor străini depistaţi în Ialomiţa fără a avea documentele legale pentru prezenţa pe teritoriul României, peste 300 doar în anul 2023.
Cea mai mare problemă rămâne procesarea avizelor de angajare, pe fondul aprobării unui contingent național anual ce a ajuns la 100.000 persoane.
Din acest motiv poate dura chiar și trei – patru luni de la momentul în care angajatorul solicită documentele pentru aducerea în România a muncitorilor străini și până la primirea acestora.
Dacă adăugăm și perioada de obținere de către lucrători a vizelor de intrare și de muncă în țara noastră, patru – cinci luni, angajatorul are de așteptat chiar și luni până ce se va putea baza pe serviciile acestora.
Doar unul din șase muncitori străini veniți din Bangladesh a rămas în România în 2022
De foarte multe ori, muncitorii străini vin cu documente false în ceea ce privește calificarea profesională și văd din România doar o haltă de scurtă durată în drumul spre țările din vestul Europei.
Așa se face că doar în anul 2022, din 24.000 cetățeni din Bangaldesh care au obținut acte pentru a lucra în România au rămas sub 4.000, adică doar unul din șase.
Atât de disperați sunt să ajungă în țări ca Germania ori Franța încât își lasă de multe ori pașapoartele la angajatorii români și fug din țară fără vreun document de identitate asupra lor.
Dacă angajatorii nu anunță în cel mai scurt timp dispariția muncitorilor străini, costurile, deloc mici, ale repatrierii acestora sunt suportate de firmele din România unde erau înregistrați legal ca salariați.
8.000 euro este plata pentru un lucrător străin care are din start ca țintă o țară din vestul Europei și văd din România doar o posibilitate legală de a intra într-un stat din Uniunea Europeană.