Administrație Favorite Social 

Aparat Drug-test, plimbat prin Ialomița ca Sfintele Moaște. Poliția refuză aparate date cu titlu gratuit!

Unicul aparat drug-test funcțional din județul Ialomița este folosit de polițiștii ialomițeni doar în acțiuni ocazionale.

Polițiștii din Ialomița au în acest moment un singur aparat drug-test pentru testarea conducătorilor auto în vederea depistării cazurilor în care aceștia s-au urcat la volan după ce au consumat substanțe interzise.

Aparatul este folosit doar în timpul raziilor organizate ocazional de Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița și nu ori de câte ori se folosește etilotestul pentru prinderea celor ce conduc sub influența băuturilor alcoolice.

Județul Ialomița are și un al doilea aparat de tip drug-test însă acesta nu poate fi folosit pentru că este defect. O lungă perioadă de timp și singurul aparat funcțional a fost imobilizat la calibrat în Germania.

Perioadă în care polițiștii din Ialomița au apelat la mila colegilor din Constanța ori Ilfov pentru a primi aparate, cu titlu de împrumut și doar pentru câteva zile!

Crește vertiginos numărul șoferilor drogați la volan! Poliția Rutieră Ialomița se luptă cu un posibil flagel cu un singur aparat drug-test

Cum cu o floare nu se poate face primăvară, rezultatele acțiunilor de depistare în trafic a șoferilor drogați dau statistici ridicole în raport cu situația reală de pe șosele.

În Ialomița, în 2022, cu un singur aparat drug-test folosit ocazional și cu grijă ca să nu se strice, au fost depistați în trafic 37 conducători auto aflați sub influența substanțelor interzise. Dintre aceștia, doar 4 au scăpat ulterior ca urmare a probelor de sânge.

Statistica este la fel de proastă și în anul 2023, an în care, de asemenea, un unic aparat drug-test a fost plimbat prin județ ca Sfintele Moaște.

Cu ajutorul lui au fost depistați în primele zece luni doar 24 de conducători auto care se aflau la volan după ce consumaseră substanțe interzise. Pentru 22 dintre ei analizele de sânge au confirmat rezultatul afișat de aparatură la controlul din trafic.

S-ar putea să fie un flagel în ceea ce privește consumul de substanțe stupefiante. Nu a depășit numărul conducătorilor auto care conduc sub influența băuturilor alcoolice dar vine vertiginos din spate această infracțiune cu care ne confruntăm și noi, chiar dacă Ialomița este un județ mai sărac. (SORIN GOAGĂ, Poliția Rutieră Ialomița)

Sorin Goagă, șeful Poliției Rutiere Ialomița, recunoaște că dacă ar fi mai multe aparate tip drug-test la dispoziția polițiștilor numărul conducătorilor auto depistați în neregulă ar fi mult mai mare.

„Din păcate s-ar putea să fie un flagel în ceea ce privește consumul de substanțe stupefiante. Nu a depășit numărul conducătorilor auto care conduc sub influența băuturilor alcoolice dar vine vertiginos din spate această infracțiune cu care ne confruntăm și noi, chiar dacă Ialomița este un județ mai sărac și în care oamenii au mijloace financiare mai reduse pentru a-și procura astfel de substanțe. Avem două aparate drug-test în dotare, unul este funcțional, altul este defect.”, explică Sorin Goagă situaţia din teren.

IPJ Ialomiţa cere aparate drug-test în septembrie dar le refuză în noiembrie!

Fără aparatură în dotare și aflați sub o uriașă presiune publică după teribilul accident din vară în care un tânăr aflat la volan sub influența substanțelor interzise a provocat o tragedie omorând doi tineri și rănind grav alți trei, reprezentanții IPJ Ialomița au solicitat oficial sprijin pentru primirea a 6 aparate tip drug-test.

Cererea a fost înaintată în urmă cu două luni Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) și, la proxima ședință, cu unanimitate de voturi, reprezentanții ATOP Ialomița au aprobat proiectul STOP DROGURILOR LA VOLAN!

 

Printr-un parteneriat încheiat între Consiliul Județean Ialomița, Instituția Prefectului Ialomița și Crucea Roșie, aprobat de consilierii județeni la finalul lunii octombrie, 6 aparate drug-test ar urma să fie cumpărate cu 120.000 lei, cu TVA inclus.

Finanțare asigurată de la bugetul județean în procent de 98% și de Crucea Roșie România, în procent de 2%. Aparate de tipul celor folosite de Poliția Română, identificate ca atare în adresa prin care IPJ Ialomița le solicita în luna septembrie.

Stupoare! IPJ Ialomița, instituția care le cerea cu disperare în urmă cu doar două luni, s-a răzgândit și transmite că nu le poate primi nici măcar gratuit!

La doar o săptămână după ce consilierii județeni au aprobat achiziția celor 6 aparate tip drug-test, repetăm, cerute insistent chiar de polițiștii ialomițeni, IPJ Ialomița transmite Consiliului Județean Ialomița că va cumpăra degeaba aparatele!

Sub semnătura inspectorului şef Mihai Adrian Aldea şi a consilierului juridic Bianca Ioana Stan, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa informează Consiliul Județean Ialomița în data de 6 noiembrie că se află în imposibilitatea de a primi gratuit aparatele, întrucât acestea au fost achiziționate de alte entități publice, fapt ce ar putea să intre sub incidența sancțiunilor Curții de Conturi!

Având în vedere evenimentele foarte grave comise cu violență, în ultima perioadă, la nivel național, pe fondul consumului de substanțe interzise, pentru menținerea unui climat de siguranță publică și crearea cadrului operațional necesare diminuării fenomenului infracțional la nivelul județului Ialomița, avem rugămintea să ne sprijiniți prin achiziționarea a șase aparate Drug Test. (IPJ Ialomița, 19.09.2023)

Ținând cont de respectarea prevederilor legale aflate în vigoare și de practica organelor de control ale Curții de Conturi a României, considerăm faptul că reprezintă o neregulă folosirea unor cheltuieli legate de activitatea altor instituții sau autorități publice. (IPJ Ialomița, 06.11.2023)

Documentul emis de IPJ Ialomița prin care refuză să primească aparatele ce urmau a fi cumpărate în cadrul proiectului STOP DROGURILOR LA VOLAN! a blocat achiziția de către Consiliul Județean Ialomița pe perioadă nedeterminată, dacă ar fi să ne luăm după argumentele juridice invocare de juriștii Poliției.

Până când aceștia își vor schimba atitudinea (dacă și-o vor schimba!), județul Ialomița rămâne la mila unicului aparat drug-test în lupta împotriva șoferilor ce pun viețile celor din jur în pericol prin conducerea sub influența drogurilor.

Related posts