Administrație Favorite Finanţări 

Opt proiecte cu finanțare europeană, derulate de Consiliul Județean Ialomița, încadrate la proiecte nefinalizate

Opt proiecte de investiții implementate prin POR 2014 – 2020 de Consiliul Județean Ialomița vor fi finalizate din banii județului.

Consiliul Județean Ialomița are în acest moment opt proiecte cu finanțare din fonduri nerambursabile ce au fost încadrate la proiecte nefinalizate.

Cu termen de predare 31.12.2023, cele opt investiții derulate de instituția publică județeană trebuie terminate până la 31.12.2024.

Numai că, toate lucrările executate din prima zi a anului viitor vor fi achitate nu din fondurile nerambursabile primite prin contractele de finanțare ci din sume alocate de la bugetul județului.

În cazul în care investițiile nu vor fi gata până în ultima zi a anului viitor vor fi restituite și sumele primite deja.

Situație în care se găsește Municipiul Slobozia, obligat să returneze banii primiți de la organismele ce gestionează fondurile europene pentru că nu a reușit să termine la timp parcarea subterană din centru.

Unul dintre proiecte este la abia 20% progres fizic și valoric al lucrărilor

Dintre cele opt proiecte întârziate „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia” are șanse să se încadreze totuși în termenul impus, data de 31 decembrie 2023.

În acest moment, conform raportului dirigintelui de șantier, implementarea proiectului finanțat prin POR 2014 – 2020 este de 99,5%.

Ceva mai prost stă la capitolul stadiu realizat, proiectul „Reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură Conacul Bolomey”. Potrivit raportului dirigintelui de șantier, în acest moment lucrarea este realizată în proporție de 92,5%.

„Modernizarea, extinderea și Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia” este la un stadiu de 87%, iar proiectul „Creșterea eficienței energetice a Clădirii Centrului Cultural Ionel Perlea Slobozia” are un progres fizic de 85% și un progres valoric de 66,63%.

„Creșterea eficienței energetice a Sediului Muzeului Județean Ialomița” este alt proiect încadrat ca proiect nefinalizat după ce dirigintele de șantier a transmis că este realizat în procent de doar 60%.

Un proiect similar, „Creșterea eficienței energetice pentru Clădirea Comandamentului – Pavilionul A (Centrul Militar Județean Ialomița)”, are 58% lucrări executate și 52% lucrări achitate.

De departe însă, proiectul în care s-a lucrat cel mai puțin până acum, doar 20% progres fizic și valoric al lucrărilor, este „Creșterea eficienței energetice a Școlii Profesionale Speciale Ion Teodorescu Slobozia”.

În fine, ultimul proiect pe lista celor ce nu vor fi gata la termenul convenit în contractul de finanțare este „Pași spre viitor: 2 case de tip familial și centru de zi pentru consiliere și sprijin pentru copii și părinți”, aflat la un stadiu de 75% lucrări executate.

Marian Pavel: „Proiectele vor fi finalizate, cu siguranță, în 2024”

Avem timp până la 31 decembrie 2024 să închidem efectiv aceste proiecte, să finalizăm lucrările și să facem recepția așa încât să nu restituim banii primiți până acum.”, a dat asigurări Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Cum până la 31 decembrie 2023, data limită din contractele de finanțare, se vor mai executa lucrări și astfel se va diminua volumul de lucrări pentru anul viitor, Consiliul Județean Ialomița nu poate spune în acest moment, cu exactitate, la cât se va ridica plata suplimentară în proiectele nefinalizate.

Maxim, maxim, la toate proiectele ce se vor încheia în 2024, probabil că vor fi, peste sumele eligibile, 700 – 800 mii lei, până într-un milion de lei. (MARIAN PAVEL, președinte Consiliul Județean Ialomița)

Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, a estimat totuși, pentru www.infoialomita.ro, cât se va achita în plus de la bugetul județean pentru lucrările întârziate ce se vor executa în 2024.

La analiza pe care o am în momentul de față nu cred că vor fi sume considerabile de plătit de Consiliul Județean Ialomița în afară de cele pe care sțiam de la început că le aveam de plătit ca fiind neeligibile. Maxim, maxim, la toate proiectele ce se vor încheia în 2024, probabil că vor fi, peste sumele eligibile, 700 – 800 mii lei, până într-un milion de lei., a precizat șeful instituției județene.

Nota de plată putea fi însă mult mai mare dacă pe lista proiectelor finanțate suplimentar din bugetul județului Ialomița intra și reabilitarea DJ 306, cel mai întârziat proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile POR 2014 – 2020.

„Am reuşit să rupem execuţia lucrărilor la DJ 306 în două faze. La 31 decembrie 2023 se închide POR 2014 – 2020, pe care a fost finanțat, și se deschide POR 2021 – 2027. La 31 decembrie anul acesta noi am anunțat că vom executa în jurul a 30 milioane lei, dar suma neexecutată va intra pe noul Program Operațional Regional și nu va afecta cu nimic bugetul Consiliului Județean.”, a explicat Marian Pavel.

Related posts