Eveniment 

IDEI TINEREŞTI, IDEI ÎNDRĂZNEŢE: „Micul Antreprenor” cu idei de afaceri inedite ale liceenilor din Slobozia

CONCURS. Consiliul Judeţean al Elevilor Ialomiţa a organizat o nouă ediţie a concursului „Micul Antreprenor”, ocazie folosită de adolescenţi pentru a-şi etala planurile de afaceri. Cele mai interesante au fost premiate de consilierul judeţean PNL Dragoş Soare, un tânăr om de afaceri ialomiţean.

Finalul anului şcolar le-a adus micilor antreprenori o nouă şansă de a-şi prezenta ideile de afaceri. Ajuns deja la ediţia a V-a, concursul „Micul Antreprenor” organizat de Consiliul Judeţean al Elevilor a adus în atenţie afaceri bazate pe folosirea energiei verzi (parc auto de închiriat maşini electrice sau instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperişurile blocurilor pentru captarea energiei solare şi transformarea ei în energie termică), activităţi de recreere, centre de consiliere şi orientare profesională ori afaceri în construcţii asigurate de roboţi.

Afacerile gândite şi expuse în detaliu de liceenii ce-şi propun să aibă o carieră în domeniul antreprenorial au arătat că spiritul liber şi creativ specific vârstei poate fi transformat în afaceri viitoare de succes cu puţin sprijin din partea adulţilor. „Este o modalitate prin care adolescenţii sunt chemaţi să-şi exploateze cunoştinţele şi ideile creative. Fiecare ediţie mă încarcă doar cu energie pozitivă, mă bucur când îi văd cu câtă pasiune îşi prezintă ideile de afaceri. Din nefericire învăţământul actual este bazat în mare parte pe chestiuni teoretice şi stimulează prea puţin partea practică.”, a descris concursul Dragoş Soare, unul dintre sponsorii evenimentului dedicat adolescenţilor ialomiţeni.

„Este o modalitate prin care adolescenţii sunt chemaţi să-şi exploateze cunoştinţele şi ideile creative. Fiecare ediţie mă încarcă doar cu energie pozitivă, mă bucur când îi văd cu câtă pasiune îşi prezintă ideile de afaceri. Din nefericire învăţământul actual este bazat în mare parte pe chestiuni teoretice şi stimulează prea puţin partea practică. (DRAGOŞ SOARE, consilier judeţean)

Câştigător: „Cufărul cu poveşti”

După o analiză grea, cele mai multe puncte au fost strânse de proiectul „Cufărul cu poveşti” al echipei Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, cel care a impresionat în primul rând prin obiectele „hand-made” prezentate pentru care aveau să primească la final şi comenzi! „Afacerea noastră se bazează pe patru ateliere de lucru, unde oamenii pot lucra, şi o cafenea exterioară unde se pot relaxa. Oferim petreceri tematice, săptămânal şi lunar, un spaţiu de lectură şi un mini-cinematograf pentru cei pasionaţi. Planul nostru este mic dar poate deveni mare şi a pornit de la ideea că în acest moment în Slobozia este o cafenea la aproximativ 9.000 de locuitori în vreme ce în Praga, spre exemplu, una dintre cele mai vizitate capitale din Europa, există o cafenea la 2.000 de locuitori, deci potenţial de dezvoltare există.”, şi-au prezentat autorii planul de afaceri declarat câştigător.

Lupta pentru primul loc a fost acerbă, al doilea plan de afaceri făcând furori mai ales în rândul pasionaţilor de birotică. Mizând pe tehnologizare şi pe înmulţirea domeniilor în care roboţii sunt folosiţi, elevii Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” au prezentat robotul CUZA, premiat la nivel naţional şi internaţional. „Construim case prin intermediul roboţilor, este mult mai eficient şi poate rezolva şi problema actuală de criză pe piaţa muncii. Să nu uităm că riscurile de accidente sunt aproape nule folosind roboţii.”, şi-au expus ideea Bogdan Mihai Iordache şi Mircea Alin Luchian, cei doi folosind un robot pe care l-au învăţat şi să se închine, aşa cum fac mulţi dintre muncitorii români înainte de a se apuca de lucru!

 

 

Related posts