Eveniment Favorite 

INFLAŢIE LA MICA ÎNŢELEGERE: La Slobozia chiriile s-au scumpit cu aproape două procente mai mult decât valoarea oficială a indicelui de inflaţie!

CALCULE. Consilierii locali ai municipiului Slobozia au aprobat creşterea chiriilor şi redevenţelor pentru acest an la valori mai mari, plus 3,32%, procent aferent nivelului inflaţiei lunii decembrie 2017 faţă de luna decembrie 2016 deşi nivelul oficial al inflaţiei pe anul trecut este de doar 1,34%! Printre cei afectaţi sunt chiriaşii din blocurile ANL.

Economia duduie, creşterea economică bate record după record în declaraţiile politicianiste însă realitatea cifrelor reci contrazice orice raportare pompieristică venită dinspre Guvernul României. Începutul de an înseamnă ajustarea taxelor şi impozitelor locale plătite de contribuabili, ajustare ce ţine cont de inflaţia înregistrată la finele anului anterior. Cum preţurile au luat-o razna începând de la combustibili, energie electrică, gaze naturale şi terminând cu alimentele de bază, indicele de inflaţie a crescut şi el semnificativ, ajungând la valoarea de 1,34%. Şi asta după ce în urmă cu un an, inflaţia calculată era negativă, -1,55%!

Inflaţia, cât e inflaţia?

În prezent, în municipiul Slobozia se află în derulare contracte de superficie, de concesiune şi de închiriere pentru terenurile aflate în domeniul public sau privat, cât şi pentru spaţiile proprietate a acestuia. În documentele parafate cu municipalitatea sunt prevăzute obligaţii de plată anuale sub formă de redevenţe, superficii ori chirii ce sunt indexate la început de an cu indicele de inflaţie aferent anului precedent.

„Indicele de inflaţie comunicat de Direcţia de Statistică a judeţului Ialomiţa pentru anul 2017 este de 3,32%. În anul 2018 nivelul superficiilor, redevenţelor şi chiriilor din contractele care vizează bunuri aparţinând municipiului Slobozia, vor fi indexate cu indicele de inflaţie.”, este decizia adoptată prin hotărâre de Consiliu Local la propunerea economistei Virginia Avram, şefa serviciului de impozite şi taxe locale. Cu viza specialistului în spate votul a fost unul unanim şi indexarea s-a produs cu valoarea de 3,32%.

Ce te faci însă dacă oficial indicele de inflaţie este cu aproape două procente mai mic? Şi nu o spunem noi ci Direcţia de Statistică Ialomiţa, instituţie ce răspunde în ianuarie unei solicitări a Primăriei Slobozia şi comunică două valori: indicele de inflaţie pe anul 2017 de 1,34% şi indicele de inflaţie al lunii decembrie 2017 raportat la luna decembrie 2016 de 3,32%. Ei bine, deşi codul fiscal este clar ca lumina zilei şi permite indexarea cu indicele de inflaţia al anului precedent, Direcţia de Impozite şi Taxe Local din cadrul Primăriei alege valoarea mai mare, cea a lunii decembrie 2017 faţă de decembrie 2016.

Întrebată de ce, Virginia Adam, şefa serviciului spune că aşa lucrează de 10 ani şi că din moment ce Curtea de Conturi n-a găsit că ar fi în neregulă a ales şi pentru 2018 indexarea pe modelul din ultimii ani. „Având în vedere că indicii aprobaţi/însuşiţi în anul anterior reflectă o perioadă de timp calendaristică considerăm corect şi normal ca şi în anul acesta să se facă referire la acelaşi interval de timp (decembrie la decembrie).”, a comunicat oficial site-ului www.infoialomita.ro directorul executiv Virginia Adam.

În 2016 Primăria Slobozia a ales altfel!

Într-adevăr, la începutul anului 2017, tot la propunerea Virginiei Adam, aceleaşi dări către bugetul local s-au indexat cu valoarea inflaţiei lunii decembrie 2016 raportată la decembrie 2015. Am mers cu verificarea mai departe şi, surpriză de proporţii, cu un an înainte descoperim că Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, condusă de aceeaşi persoană, n-a mai aplicat acelaşi algoritm! Din documentele oficiale reiese, negru pe alb, că deşi Direcţia de Statistică Ialomiţa a oferit aceleaşi două valori, Primăria Slobozia a ales să indexeze superficiile, redevenţele şi chiriile cu indicele de inflaţie anual şi nu cu indicele lunii decembrie 2015 raportat la decembrie 2014. Întâmplător sau nu, valoarea indicelui de inflaţie anual la acel moment, cel aplicat datoriilor către municipalitate, era mai mare, – 0,59% faţă de – 0,93% cât era indicele lunii decembrie 2015 raportat la decembrie 2014 şi, implicit, a adus la bugetul Sloboziei mai mulţi bani din partea contribuabililor!

Mingea este în curtea Instituţiei Prefectului

Hotărârea de indexare cu 3,32% a fost trimisă Instituţiei Prefectului pentru viza de legalitate. „Încă nu am văzut hotărârea şi nici fundamentarea ei, o vom analiza şi vom decide dacă s-a ales corect nivelul de indexare. Codul fiscal prevede indexarea cu indicele de inflaţie al anului anterior, asta este sigur, rămâne de văzut dacă Primăria Slobozia a decis să aplice o altă valoare.”, ne-a precizat Ionel Ghiorghişor, şef serviciu juridic şi contencios administrativ în cadrul Instituţiei Prefectului Ialomiţa.

Cel mai probabil instituţia va sesiza greşeala şi va solicita municipalităţii să îndrepte eroarea şi să refacă toate calculele la o indexare cu 1,34% şi nu 3,32% pentru toate sumele datorate de contribuabili în anul 2018. Dacă se va întâmpla aşa va fi interesant de văzut ce se va întâmpla cu tot ce a încasat Primăria Slobozia în anii anteriori aplicând acelaşi algoritm greşit! Din calculele Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale pentru anul 2018, cu indexarea de 3,32%, veniturile din chirii se ridică la un total estimat de 600.000 lei (din care 200.000 lei se vor vira în contul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe) iar verniturile de încasat din redevenţe şi superficii sunt de 3,6 milioane lei. În anul 2017, pentru chirii, redevenţe şi superficii la bugetul local s-au colectat în total 3,12 milioane lei.

Related posts