Sport 

LA LOC COMANDA!
Primarul s-a răzgândit şi vrea să taie din bugetul handbalului!

CONSULTĂRI. Adrian Mocioniu a anunţat la dezbaterea publică privind bugetul pentru sport pe anul 2017 că intenţionează să reducă suma alocată susţinerii echipei feminine de handbal.

La doar două săptămâni după ce anunţase public că echipa feminină de handbal CSM Unirea Slobozia va avea în 2017 parte de un buget identic cu bugetul alocat pentru anul 2016 primarul Adrian Mocioniu s-a răzgândit şi analizează posibilitatea de a tăia din felia de caşcaval bugetar pentru singura echipă ce reprezintă judeţul Ialomiţa într-o primă ligă naţională.

 

Cât să tai, cât să rămână?

„În momentul de faţă la handbal se cheltuieşte mult mai mult decât la fotbal şi vrem ca o parte din fondurile acestea să le direcţionăm spre fotbal, ca să susţinem copiii noştri să facă mişcare. Este o mândrie să avem echipă în Liga Naţională dar când unei handbaliste, pe PFA (n.red. Persoană Fizică Autorizată) îi plătim 20.000 lei pe lună iar copiilor de la fotbal nu le putem asigura deplasările, parcă nu este chiar corect şi nici benefic. Aceste cheltuieli sunt o pălărie prea mare pentru noi şi nu este corect să privăm alte sporturi de finanţare.”, a spus primarul municipiului Slobozia la întâlnirea le care s-a dezbătut planul de susţinere cu bani de la bugetul local 2017 a activităţilor sportive la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ. Cel care anunţa în primele zile ale acestui an că vrea ca în maxim patru ani echipa feminină CSM Unirea Slobozia să joace în Cupele Europene într-o sală polivalentă nouă ridicată la Slobozia şi în care să aibă loc cel puţin 1.200 de spectatori, a adăugat că îşi doreşte ca modelul de succes de la fotbal să fie copiat şi pentru activitatea de handbal. Adică în spatele echipei de senioare să crească echipe de copile şi junioare care să asigure schimbul de generaţii în doar trei – patru ani. Un plan de ţine mai mult de domeniul ştiinţifico-fantastic de vreme ce aria de selecţie la handbalul feminin este sublimă dar lipseşte cu desăvârşire, spre deosebire de fotbal unde copiii aleargă după minge aproape imediat ce învaţă să meargă. Opinie susţinută şi de specialişti, profesorul Marian Simion invocând şi lipsa unei baze materiale adecvate la nivel juvenil: „În judeţ există doar două cluburi, la Slobozia şi în Feteşti, club privat înfiinţat de o fostă sportivă de-a noastră. În şcoli nu se mai lucrează la nivelul handbalului, iar acest sport nu se învaţă fără profesor. Nu vor putea fi niciodată în Liga Naţională doar cu jucătoare locale.”

 

Politica lui „ne preocupă”!

În condiţiile în care CSM Unirea Slobozia are cel mai mic buget la nivel de echipe din Liga Naţională, fiind net depăşită şi de câteva cluburi din eşalonul doi ce ţintesc promovarea (Dinamo, Rapid ori CSM Slatina), fără o implicare a Consiliului Judeţean viitorul în Liga Naţională pare mai nesigur ca niciodată. Promisiunile făcute în toamnă de preşedintele Victor Moraru par a se fi risipit la fel de repede pe cât au fost rostite, e drept într-o perioadă de campanie electorală. Atât de interesat de discuţia privind susţinerea echipei s-a dovedit a fi fost Moraru încât la dezbaterea publică l-a trimis la înaintare pe vicepreşedintele Cătălin Grigore. Prin oarecum nepregătit, acesta a îngăimat cu jumătate de gură, aţi ghicit, o altă promisiune: „Eu sunt sigur că veţi avea una sau mai multe surprize plăcute când veţi vedea aprobat bugetul judeţean. Avem configurat un buget dar acum putem discuta doar pe supoziţii şi proiecte. Se poate face foarte greu o separaţie între sportul de masă şi sportul de performanţă. Sportul de performanţă poate fi reprezentat şi de alte structuri decât fotbal şi handbal.” Nicio vorbă despre măcar un leu venit din partea Consiliului Judeţean Ialomiţa pentru echipa feminină de handbal, semn că şi la nivelul acestei instituţii campania electorală 2016 s-a încheiat iar până la următoarea, cea din 2020, mai este atât de mult…

 

„Facem tot posibilul să menţinem echipa în Liga Naţională iar bugetul pe care îl vom prevedea pentru handbal va fi identic cu cel de anul acesta. Ne dorim să construim un proiect pe o perioadă de minim patru ani iar ţinta finală va fi o echipă feminină CSM UNIREA Slobozia care să joace în cupele europene.”

ADRIAN MOCIONIU, noiembrie 2016

 

„Noi şi pentru anul 2017 alocăm aceeaşi sumă pentru handbal ca şi în anul 2016. Dacă reuşim să atragem alături de Primăria Slobozia şi Consiliul Judeţean Ialomiţa ar fi şi mai bine, bugetul echipei ar creşte, un lucru benefic pentru echipă în vederea unor rezultate mai bune decât cele din acest sezon.”

ADRIAN MOCIONIU, ianuarie 2017

 

„Este o mândrie să avem echipă în Liga Naţională dar când unei handbaliste îi plătim 20.000 lei pe lună iar copiilor de la fotbal nu le putem asigura deplasările, parcă nu este chiar corect şi nici benefic. Aceste cheltuieli sunt o pălărie prea mare pentru noi şi nu este corect să privăm alte sporturi de finanţare.”

 ADRIAN MOCIONIU, februarie 2017

Related posts