LAS FIERBINŢI CU DATORII: Viceprimarul Alin Cîmpean a tuns, ras şi frezat bugetul local al oraşului Fierbinţi Târg
SANCŢIUNE. Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) a sancţionat oraşul Fierbinţi Târg cu 15.000 lei pentru trei încălcări grosolane ale legislaţiei privind achiziţiile publice. Golăniile pe bani publici s-au făcut pe vremea când viceprimarul Alin Cîmpean conducea Primăria după ce primarul ales Iusein Iuksel îşi pierduse mandatul din cauza unei condamnări penale definitive.
Bugetul şi aşa greu încercat al oraşului Fierbinţi Târg a mai primit o lovitură financiară. 15.000 lei este suma pe care bugetul local o are de plată pentru faptele administrative din perioada în care unitatea administrativ teritorială era condusă în acte de viceprimarul Alin Cîmpean şi în fapt de ex-primarul Iusein Iuksel, trimis în civilie de o condamnare penală. Rămâne de văzut dacă suma va fi vreodată recuperată de la cel vinovat ori, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, păgubiţi rămân aceeaşi contribuabili ce cotizează cu taxe şi impozite locale.
Tariful la gunoi a crescut în volum
Obişnuiţi să gestioneze banii din visteria locală după bunul plac şi după reguli numai de ei ştiute, cei doi au comis trei fapte de încălcare a legislaţiei privind achiziţiile publice în perioada iulie 2016 – mai 2017, adică în intervalul scurs între momentul în care localitatea a rămas fără primarul penal şi momentul preluării de către primarul ales Dobre Pîrvu a mandatului în urma alegerilor locale parţiale. E drept că de semnat a semnat doar Cîmpean dar pe atunci el nu ridica nici măcar un creion de pe biroul de primar dacă nu-i dădea voie Iusein Iuksel.
Funcţionarii ANAP au controlat documentele Primăriei şi au constatat că în data de 14 iulie 2016 a fost încheiat cu SC Servicii de Salubritate Bucureşti SA un contract având ca obiect „prestarea serviciului public de salubrizare al oraşului Fierbinţi Târg”, cu o durată limitată până la, cităm: „…finalizarea contractului de către utilizator în condiţiile legii”. O zi mai târziu, pe 15.07.2016, se încheie un al doilea contract cu aceeaşi firmă, de data aceasta pentru „colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor provenind din activităţi comerciale, colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor voluminoase şi neomogene, inclusiv biodegradabile la cerere, dotarea cu containere şi europubele la cerere.”, contract cu durată neprecizată.
Pentru primul contract valoarea achitată de bugetul local a fost iniţial de 159 lei/tonă, fără TVA, care însă în luna martie 2017 a căpătat brusc un volum impresionant, 265 lei/tonă fără TVA. În cazul deşeurilor ridicate de la agenţii economici şi persoane fizice, tarifele au fost cuprinse între 46 lei/mc, fără TVA, şi 80 lei/mc, fără TVA. Din centralizarea facturilor lunare emise de firma de salubrizare, valoarea totală a facturilor plătite de la bugetul local a fost de 364.954,66 lei, fără TVA, de aproape trei ori mai mult decât pragul maxim legal ce permite unei autorităţi publice locale să atribuie direct un contract. Practic, viceprimarul Alin Cîmpean a ales pe firul scurt firma de salubritate însă a „omis” că valoarea totală a unei atribuiri directe nu poate depăşi pragul valoric legal de 132.519, fără TVA, prevăzut la articolul 7, alineat 5 din Legea 98/2016 pentru achiziţia directă de servicii.
Cum s-a coafat bugetul SAM Fierbinţi
Lucrurile sunt şi mai grave în cazul mega-investiţiei Şcolii de Arte şi Meserii (SAM), acolo unde inspectorii ANAP aveau să constate că pragul maxim de 132.519 lei, fără TVA, s-a depăşit prin inginerii financiare specifice de mai multe ori! Şi asta doar în anul 2016, pe baza unor contracte semnate pe bandă rulantă în luna noiembrie, în prag de iarnă, căci, nu-i aşa, când se poate lucra mai bine în construcţii decât în anotimpul rece…
Cronologic, în valori fără TVA, primul contract de 408.482,66 lei lei s-a parafat pe 15 septembrie 2016 pentru reţeaua de alimentare cu energie electrică (termen de execuţie 2 luni!), pentru ca apoi luna noiembrie să fie luna cadourilor: pe 1 noiembrie se semnează pentru o centrală termică la suma de 423.925,53 lei (cu perioadă de execuţie 52 de zile), pe 7 noiembrie alţi 435.875.75 lei sunt alocaţi realizării reţelelor exterioare (atenţie, termen de execuţie 15 zile în prag de iarnă!), pe 18 noiembrie se comandă mobilier internat SAM în valoarea de 129.645 lei (ce trebuia executat şi montat în 15 zile), pe 24 şi 25 noiembrie se încheie patru contracte cu aceeaşi firmă pentru mobilier şcolar, de bucătărie şi spălătorie.
Pe 29 noiembrie se contractează pentru suma de 333.000 lei „Sistematizare SAM Fierbinţi) şi pentru suma de 58.189,45 lei montarea unui grup electrogen într-un termen de 6 luni, lucrare dată firmei Carman Internaţional, firmă care primise cu două luni şi jumătate înainte banii pentru realizarea până la 15 noiembrie a reţelei de alimentare cu energie electrică! Una peste alta, valoarea totală a achiziţiilor efectuate pentru realizarea obiectivului de investiţii „înfiinţare şi modernizare SAM Fierbinţi Târg” a fost de 2.049.688,58 lei, fără TVA, cu foarte mult peste pragul maxim legal.
Asfaltare cu cărare pe stânga
Cu doar câteva zile înainte de a preda cheile Primăriei, viceprimarul Alin Cîmpean o comite din nou foarte grav. El semnează pe 17 mai 2017 un act adiţional cu firma de construcţii ce executa asfaltarea străzilor Malului, Puţului şi Brânduşei prin care valoarea contractului a fost mai întâi diminuată la impresia artistică (minus 16.608,86 lei, fără TVA) pentru ca apoi să se majoreze spectaculos (plus 140.804,83 lei fără TVA)! Jonglând abil foarfecele, omul din fruntea instituţiei publice a aprobat tăierea din bugetul oraşului a unei sume mai mari decât cea maximă admisă fără licitaţie. „UAT Fierbinţi Târg avea obligaţia de a achiziţiona respectivele lucrări suplimentare numai ca urmare a derulării uneia dintre procedurile de achiziţie publică specificate la art. 18 din OUG 34/2006.”, precizează inspectorii ANAP în procesul-verbal de contravenţie prin care pentru fiecare dintre cele trei fapte de încălcare a legislaţiei s-a impus o amendă de câte 5.000 lei.