Favorite Finanţări 

MIRELA IONELA DRĂGĂNICĂ: „GAL Danubius Ialomiţa – Brăila îmi oferă şansa de a-mi împlini visul!”

FINANŢARE. O afacere în domeniul cosmeticelor – bio se pune pe picioare în localitatea ialomiţeană Luciu cu 40.000 euro, fonduri nerambursabile obţinute prin măsura de finanţare a GAL Danubius Ialomiţa – Brăila de creare de noi activităţi non-agricole în mediul rural.

Mirela Ionela Drăgănică se foieşte nervos pe scaun deranjată de ideea primului interviu din viaţa ei şi freamătă în palme un flacon cu cremă de mâini bio, producţie proprie. Se destinde rapid când o întrebăm cum a ajuns să primească o finanţare nerambursabilă prin GAL Danubius Ialomiţa – Brăila şi începe să ne povestească de unde a început totul. Pasionată de-o viaţă de chimie, cu participări merituoase şi menţiuni la olimpiade naţionale şi multe premii la olimpiadele judeţene, absolventă de doi ani a Facultăţii de Farmacie, tânăra şi-a propus mai întâi să-şi „confecţioneze” singură produsele cosmetice folosite zilnic.

„Pasiunea pentru chimie este vinovată, dacă pot spune aşa, pentru tot. În Facultatea de Farmacie am învăţat să prepar emulsii, creme, lapte demachiant, tot ce înseamnă îngrijire dar şi produse de uz intern. Un curs de dermatologie m-a făcut să fiu atrasă şi mai mult de produsele cosmetice. Studiind proprietăţile şi compoziţia produselor de pe piaţă mi-am spus că nu este atât de greu, că le pot combina şi eu după cum doresc! Topesc uleiuri hidrolate din plante pe care le amestec, obţin emulsii cu un emulgator. Fac un mix de uleiuri, unele solide, altele lichide la temperatura camerei pe care le combin şi astfel obţin produse cosmetice bio.”

Combinând abil substanţele chimice după reţete dibuite mai întâi pe internet şi apoi personalizate funcţie de preferinţele sale, Mirela a început să prepare acasă primele produse iar pielea ei a fost locul de testare. Prietenele au sesizat imediat „noul look” şi au devenit curioase să afle secretul. Au testat şi ele săpunurile, cremele, şampoanele Mirelei şi a devenit tot mai clar că cererea este mult mai mare decât poate fi ea acoperită la scară micro.

„Totul a început ca un experiment personal şi care s-a transformat rapid într-o idee de afaceri. Contactul cu clienţii este vital, cei care mi-au încercat produsele mi-au dat sugestii, mi-au cerut anumite arome. Am ajuns să prepar peste 30 de tipuri de produse cosmetice, absolut tot ce există pe piaţă dar în variana bio.”, explică Mirela Ionela Drăgănică.

Fonduri pentru fabrica de produse cosmetice bio

Ca orice tânăr întreprinzător, Mirela a oftat de fiecare dată când a găsit un aparat potrivit pasiunii sale dar a constatat că nu şi-l poate permite dintr-un salariu de farmacist. În căutare de soluţii, tânăra a primit ca recomandare măsurile de finanţare ale Grupurilor de Acţiune Locală. Cu domiciliul în localitatea Luciu, ea s-a adresat cu încredere GAL Danubius Ialomiţa – Brăila şi avea să găsească aici soluţia menită a-i împlini un vis şi a-i oferi posibilitatea de a produce în condiţii optime cosmetice bio.

„Pentru mine GAL Danubius a fost şansa de a-mi schimba viaţa. Mulţumesc lui Dumnezeu că am dat peste oameni buni, care au avut răbdare cu mine şi mi-au explicat paşii pe care trebuie să-i urmez pentru a primi o finanţare nerambursabilă. Pentru alţii pare o sumă mică 40.000 euro dar pentru mine, ca tânăr întreprinzător aflat la început de drum, este un ajutor enorm.”, spune Mirela Ionela Drăgănică.

Proiectul ei s-a încadrat perfect în Măsura M5/6A „Crearea de noi activităţi ne-agricole în teritoriul GAL Danubius Ialomiţa – Brăila” şi a primit ca finanţare suma de 40.000 euro. Proiectul a beneficiat de 30 puncte pentru că este o întreprindere nouă cu doi angajaţi, proiectul a fost iniţiat de un membru al unei gospodării agricole ce trece într-un mediu non-agricol şi îşi propune activităţi de producţie din sectoarele cu potenţial de creştere.

Spaţiul de producţie din Luciu va fi utilat cu echipamente şi facilităţi specifice, aparatură corelată la fluxul tehnologic (balanţă, set de ustensile, set mobilier specializat, omogenizator, plită termoreglabilă, cântar electric, pachet recipiente diferite gradaţii), set de echipament de protecţie, computer, imprimantă. Fondurile vor fi folosite şi pentru activităţi de promovare şi vânzare a produselor rezultate în urma producţiei, va fi creat un site specializat cu prezentarea produselor.

Se are în vedere realizarea de produse cosmetice din ingrediente organice, pure, cu efecte benefice asupra pielii. Vor fi create produse cu ingrediente vindecatoare, hrănitoare şi benefice care se regăsesc în natură. Nu se vor întâlni materii prime sintetice precum petrol, substanţe chimice dăunătoare, coloranţi artificiali, arome sau alte îngredinte nocive întâlnite în produse cosmetice convenţionale. Gama de produse va fi compusă din produse pentru păr (şampon, balsam), loţiune de îngrijire a pielii, produse pentru ten (creme, ser antioxidant, exfoliant, demachiant), produse pentru îngrijire corporală (ulei, loţiune, baton pentru buze, antiperspirant), produse pentru machiaj (fond de ten, pudră de faţă).

120.000 euro disponibili pentru afaceri non-agricole

Având în vedere specificul economiei locale, marcat de activităţi agricole de autoconsum, Măsura M5/6A „Crearea de noi activităţi ne-agricole în teritoriul GAL Danubius Ialomiţa – Brăila” îşi propune să răspundă următoarelor nevoi: reducerea gradului de sărăcie a populaţiei locale şi creşterea nivelului de trai; dezvoltarea/modernizarea întreprinderilor la nivelul teritoriului; diversificarea activităţilor agricole către activităţi non-agricole şi specializarea forţei de muncă.

Măsura contribuie la înfiinţarea şi consolidarea afacerilor, serviciilor şi activităţilor care generează locuri de muncă, încurajând în mod special producţia. Măsura M5/6A are o alocare de 320.000 euro, urmărindu-se deschiderea de noi întreprinderi şi crearea de locuri de muncă, caracterul inovativ fiind dat de abordarea LEADER prin stabilirea criteriilor de selecţie stabilite de comunitate în funcţie de nevoile şi priorităţile teritoriului.

Au fost deschise două Apeluri de Selecţie – sesiunea 1/2017 au fost depuse 6 proiecte, 5 declarate eligibile şi finanţate de către GAL Danubius Ialomiţa Brăila, 5 contracte încheiate de beneficiari cu AFIR, cu o alocare totală de 200.000 euro. În prezent, suma de 120.000 euro este licitată în cadrul Apelului de Selecţie 1/2018, condiţiile se găsesc pe site-ul www.igal.ro sau la sediul din Oraşul Ţăndărei, Şos. Bucureşti, bloc PP, sc. C1, ap. 6, judeţul Ialomiţa.

 

Related posts