Administrație Favorite 

MAŞINĂRIA DE VOT PSD A DECIS ÎN CONSILIUL LOCAL: Preţul pentru colectarea gunoiului se majorează din nou la Slobozia!

DECIZIE. La mai puţin de o lună de la ultima majorare, tarifele pentru ridicarea deşeurilor populaţiei şi agenţilor economici se majorează cu cel puţin 5%. Măsura a fost aprobată prin votul consilierilor municipali PSD, ALDE, UNPR şi Partidul Ialomiţenilor. Singurii care s-au împotrivit au fost aleşii PNL şi PMP.

Cresc din nou tarifele de colectare a deşeurilor în municipiul Slobozia, este vestea proastă a începutului de an transmisă de Primărie. La solicitarea proprietarului depozitului de deşeuri, municipalitatea a calculat o creştere a tarifului lunar.

Noile valori au fost supuse aprobării consilierilor locali la şedinţa de joi după-amiază. Discuţiile au fost aprinse, tabăra pro-majorare, condusă de primarul PSD Adrian Mocioniu, şi tabăra anti, reprezentantată de aleşii PNL şi de Nicu Pericli, consilier PMP, angrenându-se într-o dispută verbală în care cuvântul „şantaj” s-a rostit insistent.

„Pe 2 ianuarie SC Polaris şi SC Vivani ne-a notificat că începând cu data de 3 ianuarie nu va mai ridica gunoiul. Şi a trebuit să plec de unde eram ca să vin să nu avem gunoi în oraş. Pentru mine este foarte important ca să nu creez un blocaj în acest oraş.” (ADRIAN MOCIONIU, primar Slobozia)

Primar ameninţat de gunoieri

Operatorul Vivani Salubritate invocă în primul rând majorarea salariului minim pe economie şi susţine că este obligat să majoreze tariful la tona de gunoi ce ajunge la depozitul de lângă Slobozia de la 99,2 lei la 113 lei tona. Creştere ce nu poate fi suportată de Polaris M Holding SRL Constanţa, firma de ridicare şi transport a deşeurilor la depozit controlată de PSD, iar cei care vor fi obligaţi să acopere măsurile Guvernului PSD sunt, bineînţeles, cetăţenii şi societăţile comerciale.

„Pe 2 ianuarie SC Polaris şi SC Vivani ne-a notificat că începând cu data de 3 ianuarie nu va mai ridica gunoiul. Şi a trebuit să plec de unde eram ca să vin să nu avem gunoi în oraş. Pentru mine este foarte important ca să nu creez un blocaj în acest oraş. M-am documentat foarte bine ca să vedem ce pârghii avem dar nu prea avem. Suntem captivi într-un contract semnat acum mulţi ani de zile, şi dacă mâine ne vin câteva milioane de euro nu putem să facem altă groapă. Soluţia pe care am găsit-o ca să nu blochez oraşul a fost să iniţiez acest proiect de majorare a tarifelor şi ulterior să facem investiţii în structura de colectate de la noi şi ulterior să intru într-un dialog cu cele două firme iar la final toată lumea, inclusiv cetăţenii, să aibă de câştigat.”, a explicat Adrian Mocioniu decizia de a propune majorarea tarifelor.

„Suntem şantajaţi de aceste două firme, anul trecut de Paşte, domnule primar, v-aţi rugat de ei să ridice gunoiul pentru că tot aşa, vroiau o mărire de tarife. Dacă o ţinem aşa în continuare, coşul lunar al unei familii se va transforma în coş de gunoi.” (ROBERT BOCU, consilier PNL)

Opoziţia arată cu degetul spre PSD

Consilierii liberali au criticat modul în care primarul Adrian Mocioniu a gestionat situaţia creată de Vivani şi Polaris şi nu au fost de acord ca municipalitatea să cedeze şantajului gunoierilor iar cetăţenii să plătească nota de plată a incompetenţei celor din Primăria Slobozia plătiţi să gestioneze problema colectării deşeurilor.

„Nu sunt de acord cu aceste majorări repetate ale tarifelor la gunoi. Am solicitat anul trecut celor de la Vivani şi Polaris să ne comunice ce sume încasează din reciclarea deşeurilor şi de ce aceste sume nu se regăsesc în tarife, în sensul diminuării acestora, şi au transmis că au costuri mai mari de ridicare şi nu poate exista o reducere a tarifelor. Suntem şantajaţi de aceste două firme, anul trecut de Paşte, domnule primar, v-aţi rugat de ei să ridice gunoiul pentru că tot aşa, vroiau o mărire de tarife. Dacă o ţinem aşa în continuare, coşul lunar al unei familii se va transforma în coş de gunoi.”, a spus Robert Bocu, consilier PNL.

„Domnule primar, nicio normă europeană nu interzice să te auto-gospodăreşti şi să ai propriul depozit. Ne spuneţi că legislaţia nu permite şi că este nevoie de o derogare. Care este problema să obţinem această derogare când în fiecare vârf de conducere există PSD?” (NICU PERICLI, consilier PMP)

În aceeaşi notă acuzatoare, Nicu Pericli, consilier PMP, a amintit primarului Adrian Mocioniu că Primăria este controlată de PSD, Consiliul Judeţean este tot al PSD iar Guvernul de doi ani aparţine aceluiaşi partid. „Domnilor de la Vivani şi Polaris, în condiţiile în care veniţi în mod repetat să solicitaţi majoararea tarifelor eu consider că este un şantaj din partea dumneavoastră. Domnule primar, nicio normă europeană nu ne interzice să te auto-gospodăreşti şi să ai propriul depozit. Ne spuneţi că legislaţia nu permite şi că este nevoie de o derogare de la Ministerul Mediului. Care este problema să obţinem această derogare când în fiecare vârf de conducere există PSD?”, a întrebat în şedinţă alesul PMP.

Gunoierii cer, Primăria se execută

Votul pentru majorarea tarifelor a arătat încă o dată că PSD controlează autoritar Consiliul Municipal Slobozia. Sprijinit şi de voturile venite de la ALDE, UNPR şi Partidul Ialomiţenilor, iniţiatorul Adrian Mocioniu a obţinut aprobarea pentru noua majorare a tarifelor. Împotrivă au votat cei cinci consilieri liberali şi Nicu Pericli, de la PMP, un vot de „abţinere” venind tot din tabăra PMP. Prea puţin şi cu un scor de 14 voturi „pentru” documentul ce permite ca de la 1 februarie tarifele să crească a fost adoptat de Consiliul Local.

Astfel, dacă începând cu 1 ianuarie 2019 tariful lunar pe persoană a fost de 6,68 lei, acesta a sărit de la 1 februarie 2019 la 7.07 lei, o majorare de 5,8%. Creşteri şi mai mari vor fi la tarifele aplicate agenţilor economici. Acestora li s-a impus în ianuarie o majorare a tarifului de 12,5%, tona de deşeuri fiind facturată în acestă lună cu 321,85 lei pentru ca de la 1 februarie pe factură să fie trecută valoarea de 338,3 lei, o majorare de 5,11%.

 

 

 

Related posts