MATEMATICA TESTĂRILOR: Rata de îmbolnăvire cu Covid-19, pe jumătate față de perioada stării de urgență
Cifrele oficiale oferite zilnic de autorități indică o infectare cu Covid-19 de un caz la 20 de testări. Pe 22 aprilie, în plină stare de urgență, când stăteam blocați în case ca să nu ne găsească noul coronavirus, infectarea era de un caz la 10 testări.
Crește alarmant numărul de noi îmbolnăviri de Covid-19, nu mai sunt locuri la ATI în spitale, nu este exclusă revenirea la starea de urgență în România, este posibil să fie amânate din nou alegerile locale… sunt doar câteva din mesajele alarmiste transmise de autorități într-o perioadă în care numărul de noi îmbolnăviri pe teritoriul României s-a stabilizat la peste 700 cazuri în fiecare zi.
Astăzi, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat 767 noi infectări cu noul coronavirus, după ce ieri s-a atins maximul în România, 889 cazuri noi într-un interval de 24 de ore.
Cifrele reci, alimentate de apelurile publice repetate obsesiv la TV și în presă, au darul de a genera panică în rândul populației care se teme de ce este mai rău.
Fără îndoială virusul există și face ravagii mai ales în rândul bolnavilor trecuți binișor de vremea pensionării, dovadă cele 2.046 decese oficiale în rândul persoanelor infectate din România, plus încă 122 români morți peste graniță. Majoritatea bolnavi cu boli grave ori incurabile și în faze terminale dar care aveau și Covid-19.
Dincolo de cifre rămâne însă matematica testărilor care arată că situația nu este atât de neagră pe cât încearcă unii (interesați sau nu) să o prezinte.
Cât ne testăm și cât ne îmbolnăvim
Am încercat să vedem în ce măsură ne îmbolnăvim acum cu Covid-19 față de perioada vârfului pandemiei, cea în care eram blocați la domiciliu și restricționați la maxim de interdicțiile stării de urgență.
Ne-am bazat exclusiv pe cifrele oficiale, prezentate în fiecare zi la ora 13.00 de Grupul de Comunicare Strategică pe baza informărilor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică.
9 aprilie: 441 cazuri noi la 4.595 teste (un caz la 10,4 teste), 22 aprilie: 468 cazuri noi la 4.835 teste (un caz la 10,33 teste), 14 mai: 245 cazuri noi la 8.413 teste, 19 iunie: 320 cazuri noi la 11.075 teste (un caz la 34 teste), 25 iunie: 460 cazuri noi la 12.555 teste (un caz la 27 teste), 11 iulie: 698 cazuri noi la 14.610 teste (un caz la 20,93 teste), 18 iulie: 889 cazuri noi la 18.733 teste (un caz la 21,07 teste) și 19 iulie: 767 cazuri noi la 14.899 teste (un caz la 19,42 teste).
Acestea sunt datele alese pentru o comparație pe care o poate face oricine are curiozitatea de a vedea cum a evoluat îmbolnăvirea cu Covid-19 în România în ultimele patru luni, accesând site-ul oficial stirioficiale.ro.
Remarcăm o scădere a numărului de noi îmbolnăviri imediat după renunțarea la starea de urgență și, într-adevăr, o creștere în ultimele zile. Dar o creștere la un nivel care rămâne, cel puțin deocamdată, la jumătate față de gradul de îmbolnăvire din lunile martie și aprilie, perioadă în care izolarea ne ținea în case, feriți de îmbolnăvirea comunitară prezentată oficial astăzi.
Comparația este realizată, repetăm, pe baza raportării numărului de noi infectări cu Covid-19 zilnice la numărul de testări zilnice comunicate oficial.
Fără îndoială că o imagine mai clară ar fi fost dată dacă oficialitățile ne-ar fi comunicat zilnic numărul de români testați, nu numărul de teste efectuate.
Căci, spre exemplu, doar în cazul unui bolnav vindecat se fac minim trei teste: primul care este pozitiv și indică prezența virusului și alte două consecutive ce trebuie să fie negative pentru ca medici să declare pacientul ca vindecat. Și sunt situații în care unui bolnav i s-au făcut chiar și nouă teste până când a avut două consecutive negative și a fost lăsat să plece acasă.
Din păcate, Grupul de Comunicare Strategică a oferit o singură dată cifra totală a românilor testați: pe 11 iulie, un total de 838.953 testări fuseseră făcute unui număr de 493.858 persoane. Din 12 iulie această informație a dispărut din informările oficiale zilnice.