Favorite Sănătate Social Viața la țară 

Medicii de familie şi cei din ambulatoriu au suspendat acţiunea de protest anunţată pentru ziua de marţi

Medicii de familie şi cadrele medicale din ambulatoriu din Ialomița vor avea marţi, 23 ianuarie, o zi normală de lucru cu pacienții.

Medicii de familie și cei din ambulatoriu din județul Ialomița au suspendat acțiunea de protest anunțată pentru ziua de marți, 23 ianuarie.

Asociațiile reprezentantive ale medicilor de familie (SNMF – Societatea Națională de Medicina Familiei, UPIMF – Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie și FNPMF – Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie), împreună cu cele ale medicilor din ambulatoriul de specialitate (APMA – Asociația Profesională a Medicilor din Ambulatoriu) au anunțat luni că au decis să amâne acțiunile de protest programate inițial.

Asociațiile menționate anterior au negociat săptămâna trecută cu reprezentanții CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) iar la finalul discuțiilor s-a convenit un armistițiu temporar.

Protestul anunţat pentru data de 23 ianuarie 2024 al medicilor de familie şi ambulatoriul de specialitate se supendă momentan. Aşteptăm cursul legal al publicării în Monitorul Oficial al negocierilor. (Dr. ANDREIA RADU, preşedinte Asociaţia Medicilor de Familie din Ialomiţa)

Medicii nemulțumiți au impus un termen de rezolvare a problemelor

Medicii de familie și cei din ambulatoriul de specialitate au decis să ofere răgaz până la mijlocul anului, mai precis până în data de 1 iulie 2024, pentru ca toate promisiunile legate de creşterea finanțării să fie transpuse în documente aplicabile.

„Solicităm responsabilitate deplină din partea guvernanţilor, ne dorim un cadru legislativ stabil, ne dorim predictibilitate! Vrem să fim lăsaţi să ne îngrijim pacienţii, nu să fim obligaţi să ne mobilizăm la proteste! Totuși, dacă până la 1 iulie 2024 nu veți fi găsit soluții să creșteți finanțarea pentru ambulatoriul de specialitate și pentru medicina de familie, din acea zi în România nu va mai exista un sistem de asigurări de sănătate!”, au transmis pe un ton tăios medicii de familie și cei din ambulatoriu.

Nemulțumirea acestora este legată de reducerea cu 30% a finanțărilor susținute de la buget pentru anul 2024 în ceea ce privește medicina de familie și a ambulatoriului de specialitate.

Cum un necaz nu vine niciodată singur, impactul negativ al reducerii a fost accentuat de creșterile de fiscalitate menite a acoperi, spun cadrele medicale, lipsa de eficiență a altor sectoare economice.

Toate aceste modificări fiscale și reducerea cu aproximativ 30% a sumelor înseamnă o reducere la jumătate a veniturilor medicilor din aceste domenii de activitate. (FOTO: pexels.com)

Related posts