Sănătate 

MIHAI GEANTĂ, DIRECTOR CJAS IALOMIŢA: „Spitalale din judeţul Ialomiţa au contracte mai mari ca niciodată!”

ALOCĂRI. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Ialomiţa a încheiat acte adiţionale cu toate spitalele din judeţ şi s-au acordat un număr de internări mai mare ca oricând în istoria spitalelor din Ialomiţa, spune şeful instituţiei.

Pentru trimestrul 1 Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia a primit 5208 internări, o medie de 1736 internări la acut şi la cronici şi suma de 2,39 miliarde lei vechi pentru spitalizarea de zi. În total sunt peste 91,1 miliarde lei vechi pentru primele trei luni ale anului 2018, suma finală urmând a fi calculată şi plătită când unitatea medicală va întocmi situaţiile cu internările la data de 31 martie. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, celui mai mare spital din judeţ i-au fost decontate 4700 internări.

La Spitalul Municipal Urziceni sunt 1041 internări contractate, la Spitalul Municipal Feteşti sunt 1167 internări iar la Spitalul Orăşenesc Ţăndărei 585 internări, doar pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie. Valoric, pentru unitatea medicală Urziceni s-au semnat acte adţionale la contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pe valoarea de 18,55 miliarde lei vechi, pentru spitalul Feteşti suma totală este de 23,42 miliarde lei vechi iar pentru Ţăndărei valoarea maximă este de 11,6 miliarde lei vechi, de asemenea valori valabile doar pentru primul trimestru al acestui an.

„Ideal ar fi ca Spitalul Judeţean să aibă numărul de internări preconizate pentru primele trei luni pentru a primi integral suma alocată, bani care le sunt necesari pentru a-şi acoperi cheltuielile de funcţionare, pentru medicamente şi cele investiţionale, după caz. La fel şi pentru celelalte unităţi medicale cu care am semnat actele adiţionale.”, spune Mihai Geantă.

Negocieri dure cu medicii de familie

Pe lângă negocierile cu managerii spitalelor din judeţ pe care le-a încheiat cu bine şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a reuşit să-i convingă şi pe medicii de familie să-şi prelungească înţelegerile cu instituţia chiar dacă nu toţi au făcut acest lucru din primele zile ale anului. Supăraţi că la sfârşitul fiecărei luni de activitate banii rămaşi sunt prea puţini comparativ cu volumul mare de muncă şi numărul de consultări acordate pacienţilor, aceştia au solicitat să primească suficienţi bani cât să le rămână ca valori nete cel puţin 10.000 lei lunar, venit net similar cu cel al unui medic de specialitate din ambulatoriul unui spital.

„În Ialomiţa, deşi relaţia Casă – medici de familie este pozitivă, am avut câteva runde de negocieri. Financiar, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că de la 1 aprilie va fi suplimentat cu 17% bugetul acordat pentru medicina de familie. Din calcule, reiese că, în medie, acum fiecare cabinet primeşte lunar 13.000 lei, iar din aprilie suma medie ar creşte cu 2.200 lei.”, precizează Mihai Geantă.

Veniturile pe cabinetele de medicină de familie oscilează însă funcţie de numărul de asiguraţi arondaţi medicului şi de numărul de consultaţii pe care acesta le oferă într-o lună de zile. Normal, avantajaţi pot fi medicii cu număr mare de pacienţi şi cu veniturile aferente, aceştia fiind şi cei care au semnat primii prelungirea înţelegilor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru primele trei luni ale acestui an.

În prezent valoarea punctului pentru un asigurat este de 4,8 lei, asiguraţii fiind repartizaţi în trei categorii de vârstă: 0 – 3 ani, 4 – 59 ani şi peste 60 ani. Pentru cei cu vârste între 4 şi 59 de ani valoarea achitată lunar unui medic de familie este de 7,2 puncte (34,56 lei) în vreme ce pentru cei mai mici asiguraţi şi pentru cei în vârstă valoarea individuală decontată este de 11 puncte (52,8 lei).

Medicii de familie mai aşteaptă trei luni

Peste sumele încasate pe număr de asiguraţi înregistraţi, medicii de familie mai primesc bani şi pentru un anumit număr de consultaţii acordate şi acesta este unul dintre motivele de nemulţumire, cu toţii spunând că sunt obligaţi să presteze cu mult mai multe decât cele pentru care sunt plătiţi. „Dacă sunt decontate 24 de consultaţii zilnice medicii spun că de obicei numărul acestora depăşeşte 40 şi din acest motiv scade şi calitatea actului medical, fiind obligaţi să acorde mai puţină atenţie pacienţilor. În plus, ei nu au perioadă de concediu şi aceasta este o altă nemulţumire majoră a medicilor de familie, solicitând angajarea pe banii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a unui număr de 10 medici care să acopere, prin rotaţie, serviciile medicale pe perioada concediilor. Noi nu avem cadru legal să facem acest lucru şi nici fondurile necesare.”, adaugă şeful CJAS Ialomiţa.

În ciuda nemulţumirilor, cei 112 medici de familie din Ialomiţa au acceptat să mai aştepte până la 1 aprilie modificarea bugetului alocat medicinei de familie dar au atras atenţia că dacă doleanţele financiare nu le vor fi satisfăcute iar bugetul alocat nu va creşte de la 6% la cel puţin 9% protestul va de mare amploare, totul în detrimentul bolnavilor care nu vor avea acces la serviciile medicale de specialitate.

 

Related posts