Favorite Sănătate 

Ministerul Sănătății a elucidat misterul cutiei de pizza în care au fost trimise vaccinurile anti-Covid-19 la Slobozia

Ministerul Sănătății a explicat de ce au ales distribuitorii de vaccinuri să trimită dozele în Ialomița într-o cutie folosită la livrare de pizza la domiciliu.

Ministerul Sănătății a explicat joi, printr-o postare pe Facebook, de ce fiolele cu vaccin anti-Covid-19 au fost trimise la Spitalul Județean de Urgență Slobozia într-o cutie de pizza.

Vă explicăm cum ajung vaccinurile din cele 7 centre regionale din țară la oamenii care au nevoie de ele. Vaccinurile pleacă din centrele regionale în transporturi mari și ajung la Direcțiile de Sănătate Publică din fiecare județ. Ca să ne asigurăm cu nu irosim niciun vaccin, trebuie să ducem la centrele de vaccinare exact cât este nevoie.”, au explicat cei din Ministerul Sănătății.

Vaccinurile care ajung în România în cutii mari sunt apoi împărțite în cutii mai mici, în funcție de numărul de fiole (a câte 5 doze de vaccin) solicitate din județe. Toate aceste cutii mici sunt puse apoi în camere frigorifice, păstrând o temperatură optimă de 2 – 8°, până la 5 zile.

Cutiile sunt curate și noi. Și, da, pledăm vinovați: pentru viteză și concentrați fiind pe soluții rapide, sigure și eficiente, la fel ca și colegii din alte țări, am deturnat câteva cutii din drumul lor spre producătorii de pizza. Promitem că vom râde și noi pe tema asta la finalul campaniei de vaccinare, când vom reveni împreună la normalitate.”, au adăugat cei din Ministerul Sănătății.

La rândul lor, reprezentanții Institutului Cantacuzino, au precizat că în perioada sărbătorilor de iarnă producătorii de ambalaje pentru distribuirea în teritoriu a vaccinului Pfizer-BioNTech nu au lucrat și, constrânși de situație, au ales varianta unor ambalaje de pizza.

Vaccinul Pfizer-BioNtech este livrat de către producător în cutii cu dimensiunile 230/230/40 mm ce conțin 195 de flacoane a câte 5 doze fiecare. Numărul de doze de vaccin solicitate de spitale și direcțiile de sănătate publică județene este, în majoritatea cazurilor, mai mic decât numărul dozelor aflate într-o cutie, motiv pentru care este necesară desfacerea cutiilor și împărțirea flacoanelor în alte cutii mai mici. Menționăm faptul că distribuirea vaccinului a început în perioada sărbătorilor de iarnă, timp în care furnizorii de ambalaje nu au avut activitate.”, au anunțat cei din Institutul Cantacuzino.

Campania de vaccinare a început marți la Spitalul Județean de Urgență Slobozia unde au fost trimise 32 flacoane cu vaccin Pfizer BioNTech într-un ambalaj de pizza.

428 cadre medicale dintr-un total de 850 salariați ai celui mai mare spital din Ialomița s-au înscris până acum în campania de vaccinare.

Primii medici, printre care și Mirela Nițu, medic la Unitatea de Primiri Urgențe, au primit prima doză de vaccin, urmând ca peste 21 de zile să li se administreze și cea de-a doza doză.

Related posts