Eveniment Favorite 

NIMIC NOU SUB SOARE LA PRIMĂRIE: Defrişarea Dedeman a trecut ca prin Brânză în Consiliul Local Slobozia

INVESTIŢIE. O parcelă împădurită va fi făcută una cu pământul pe un teren situat în municipiul Slobozia pe care urmează a se ridica un magazin de bricolaj al concernului Dedeman. În ciuda evidenţei, deşi planşele proiectului arată o defrişare masivă, oficialii Primăriei promit din gură că niciun pom nu va fi tăiat!

Realizarea unui viitor magazin Dedeman în partea de est a municipiului Slobozia a produs rumoare în rândul opiniei publice, nemulţumirile fiind pe larg expuse pe o reţea de socializare. În ciuda opiniilor mai degrabă negative ale locuitorilor, consilierii locali au votat în unanimitate proiectul prin care un pâlc de pădure va fi ras pentru a face loc unei „moderne” parcări betonate în faţa viitorului magazin Dedeman. Asta şi în numele promisiunii rostite de şefii Primăriei că viitoarea investiţie va genera, atenţie, cel puţin 200 de noi locuri de muncă!

Una este în hârtii, alta în realitate

Pentru a nu avea vreo emoţie şi a trece ca prin brânză proiectul în cadrul Consiliului Local al Municipiului Slobozia, proprietarii terenului care vor să ridice magazinul au apelat la soluţia optimă în situaţiile în care sunt probleme de ordin urbanistic. Nici nu se putea altfel, consilierul municipal PSD Sorin Brânză a fost ales să realizeze proiectul şi documentaţia tehnică pentru terenul în suprafaţă totală de 39.199 mp, poate nu atât pentru calităţile sale de proiectant cât pentru trecerea pe care o are în rândul salariaţilor compartimentului urbanistim din Primărie. Lucru dovedit prin implicarea activă în realizarea Autogării Nana de la ieşirea din municipiu, afacere urbanistică pentru care fostul primar Alexandru Stoica a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare!

Revenind la Dedeman, în doi timpi şi trei mişcări hârţoagele au fost depuse la Primărie şi au trecut cu mare viteză prin comisia de specialitate condusă, aţi ghicit, de acelaşi omniprezent Sorin Brânză! E drept că de faţadă şi pentru a nu fi o decizie atacabilă, consilierul s-a abţinut la vot dar, atenţie, a emis pe marginea proiectului de hotărâre un amendament, lucru recunoscut public în plenul şedinţei de Consiliu Local, ceea ce înseamnă că a lucrat şi oficial în actele Primăriei deşi ar fi fost obligat să nu se bage! Tot cu vot favorabil s-a prezentat şi comisia de tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru care a semnat fără să clipească viceprimarul Gabriel Muşat, iar arhitectul şef Alexandru Ambruş a avizat şi el favorabil proiectul în forma prezentată.

Potrivit documentelor, pe terenul cu pricina, alăturat cartierului rezidenţial Transmim, ar exista o suprafaţă de 1% (da, aţi citit bine, 1%!) împădurită pe latura cu Direcţia Silvică Slobozia, mai exact 463 mp. Fără a fi cine ştie ce specialist este de ajuns să suprapui planşa urbanistică peste imaginea din satelit (vezi foto) ca să realizezi minciuna din acte! Ca să suprime orice urmă de opoziţie, reprezentanţii Dedeman şi Sorin Brânză promit că la schimb cu pădurea din acte de 1% din total suprafaţă vor rupe din terenul mare o halcă de 6.840 mp (circa 17%) pe care o vor „împăduri” la schimb cu gazon, realizând astfel o creştere spectaculoasă a suprafeţei verzi! Din nou în afara realităţii căci în acest moment, pe terenul unde investitorii promit gazon iarba este şi acum verde şi frumoasă!

„Niciun copac nu va fi tăiat!”

Pentru a scoate castanele din foc cu mâna altuia, consilierul Sorin Brânză a anunţat că nu va participa la votul pentru proiectul Dedeman întrucât a primit lovele pe persoană juridică din partea investitorilor. „O să-mi permiteţi să mă retrag de la acest proiect de hotărâre, am contribuit la realizarea acestui plan urbanistic zonal şi îmi pare rău că nu pot să votez pentru acest proiect de mare valoare pentru municipiul Slobozia şi în las aci pentru întrebări şi pentru detalii pe domnul arhitect Mihai Mardare care a coordonat acest proiect.”, a spus Brânză înainte să iasă din sala de consiliu.

Iar arhitectul a luat poziţia de „Drepţi!” şi a rostit cu voce gravă, ca să fie înţeles de toţi consilierii municipali, atunci când Robert Bocu, ales local PNL, a întrebat de unde şi cât să defrişează din păduricea aflată acum pe teren: „Din punct de vedere al terenului pe care se va realiza investiţia, conform contractului de vânzare-cumpărare, suprafaţa de teren care face obiectului acestui studiu preponderent are categoria de curţi-contrucţii. Suprafaţa de pădure este de 463 mp, iar suprafaţa de pădure care este categoria de folosinţă pădure nu va fi defrişată.”

Vocea specialistului plătit de Dedeman a fost luată ca literă de lege de consilierii municipali, cu siguranţă prea puţini curioşi să vadă şi la faţa locului care este realitatea, iar votul a fost unul în consecinţă „unanimitate”, adică vot favorabil dat de consilerii tuturor partidelor politice, asta aşa, ca să ţinem minte atunci când vom constata că între ce s-a promis public înaintea aprobării investiţiei nu s-a respectat ulterior la edificarea viitorului magazin Dedeman.

Related posts