Social 

OBICEIURI VECHI: Mică ciupeală în formă continuată la grădiniţa nr.2 Slobozia

PE BANI. Un program artistic organizat cu ocazia „Şcolii Altfel” este taxat cu 10 lei pe baza unor invitaţii trase la xerox şi distribuite la toate grupele grădiniţei din Slobozia.

Vremea în care părinţii şi bunicii erau invitaţi gratuit să vadă spectacolele odraslelor cu diverse ocazii a apus de mult. Într-o vreme a goanei după bani, unele cadre didactice din şcoli şi grădiniţe inventează pretext după pretext pentru a apela la buzunarul părinţilor. Au, nu au, de teamă că micuţul va avea de suferit dacă nu se plătesc „taxele speciale” impuse, sau de multe ori de silă, aceştia plătesc şi înjură în gând sistemul de educaţie „gratuită”.

Încasările mici şi dese, cheia marilor succese

Cu certitudinea că astfel de practici se desfăşoară la o scară mult mai largă în unităţile de învăţământ ialomiţene redăm astăzi povestea grădiniţei cu program prelungit nr. 2 din Slobozia. Sătul să tot fie taxat pentru te miri ce moft de-al educatoarei, un părinte n-a mai răbdat şi ne-a arătat ultima idee trăsnită de a i se scoate din buzunar bani pentru o activitate şcolară. „Am primit o invitaţie de a merge să văd copiii la un spectacol ce va avea loc miercuri după-amiază la Slobozia. M-am bucurat dar imediat m-am enervat când am aflat spectacolul nu este gratuit şi că trebuie să plătesc 10 lei pentru a intra în sală. Nu este prima dată când plătesc diverse sume dar asta mi se pare deja prea de tot.”, ne-a spus omul iritat de modalitatea prin care i se iau bani.

Plăteşte pentru lecţiile de dans ori engleză ce au loc în timpul orelor în care copilul îi este la grădiniţă, lecţii susţinute de cadre didactice din cadrul Palatului Copilului, oameni ce au leafă pentru aceste prestaţii, dă bani pentru diverse cheltuieli curente (ce părinte nu a achitat pentru „săpun şi hârtie igienică” la grădiniţă?), achită conştiincios câţiva zeci de lei pe lună pentru plata unor „ajutoare” de educatoare, în general persoane care au diverse grade de rudenie cu educatoarele şi care sunt angajate fără respectarea legislaţiei muncii în vigoare. „Am încercat să aflu pentru ce trebuie să plătesc cei 10 lei şi mi s-a spus că este nevoie de bani pentru a renova faţada clădirii. Păi cu 2.000 de lei, dacă să zicem că s-ar plăti 200 de invitaţii dintr-astea, nu se poate cumpăra nici măcar varul. Profită că nu vrem să se răzbune pe copiii noştri şi plătim, n-avem de ales.”, adaugă bărbatul. Inutil de adăugat că toţi, dar absolut toţi banii achitaţi pentru „diverse şi neprevăzute” nu sunt evidenţiaţi în vreun fel prin existenţa unor chitanţe doveditoare, fiind un mister câţi din ei intră cu adevărat în visteria grădiniţei şi câţi se iau pe anumite mâini.

Primăria Slobozia zice că dă bani suficienţi

Nemulţumirile părinţilor obligaţi să achite bani mai tot timpul anului l-au deranjat la primarul Adrian Mocioniu, cel care a atras atenţia unităţilor şcolare din municipiul Slobozia să înceteze cu astfel de practici. „Am avut grijă ca în bugetul pe anul în curs să fie bani suficienţi pentru achiziţionarea bunurilor necesare în grădiniţe tocmai pentru că nu este corect ca hârtia igienică, săpunul, creta ori bureţii de şters tabla să fie cumpărate pe banii părinţilor.”, a anunţat primarul. Deşi el le-a cerut în mod insistent directorilor de grădiniţe să nu mai organizeze spectacole de teatru în incinta unităţilor de învăţământ contra unor taxe de 5 – 10 lei de copil ci acestea să se desfăşoare gratuit la Casa de Cultură a Municipiului Slobozia cu elevii tuturor grădiniţelor în sală, şefii unităţilor de învăţământ vizate continuă să încaseze prin educatoare banii de la părinţi pentru activităţi şcolare ce s-ar putea organiza fără un efort financiar suplimentar.

Related posts