Administrație Favorite Finanţări 

Ordonanţa austerităţii blochează activitatea Consiliului Județean. Creditul pentru lucrări este pus în pericol

Ordonanța austerității a dat peste cap plățile lucrărilor în proiectele mari de infrastructură derulate de instituția județeană.

Ordonanța austerității a lovit în plin în activitatea Consiliului Județean Ialomița și obligă instituția să nu mai facă plăți peste un plafon de circa 1 milion de lei pe lună în noiembrie și decembrie.

Limită mult sub valorile de 10 – 12 milioane lei ale facturilor ce trebuie achitate până la sfârșitul acestui an constructorilor ce execută lucrările mari de infrastructură.

Memorandum la Guvern pentru obținerea unei derogări

Consiliul Județean Ialomița a înaintat un Memorandum Guvernului României prin care a informat că este în imposibilitatea de a mai funcționa, conform regulilor impuse prin ordonanța austerității.

În primele 10 luni nu au fost decontări foarte mari iar în momentul de față sunt lucrările de la Spital, spre exemplu, făcute în aprilie – septembrie, cu documente de plată înaintate acum ce nu pot fi onorate pentru că depășesc cu mult limita lunară de cheltuieli pentru noiembrie și decembrie.

Suntem într-o situație foarte delicată. Avem un Memorandum depus la Guvern imediat ce a apărut ordonanța austerității și aștept să fie aprobat. (MARIAN PAVEL, președinte Consiliul Județean Ialomița)

„Am făcut un Memorandum în care am cerut Guvernului să ne permită să depășim plafonul pentru că situația este destul de complicată. Dacă nu acceptă lucrul acesta, noi nu mai putem să tragem banii din credit și vom plăti, conform contractului de credit, penalități de 2%.”, spune Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Când s-a dat ordonanța nu s-a luat în calcul situația celor care au credite pentru asigurarea fluxului de plăți, cum este cazul Consiliului Județean Ialomița.

Credit programat și pe alte lucrări decât cele finanțate cu fonduri europene, unde se dă voie să fie făcute plăți și peste plafon și după adoptarea restricțiilor bugetare.

„Este vorba, în primul rând, de cele două lucrări din Spitalul Județean de Urgență, făcute prin PNDL. Avem facturi pe circuitul de lucrări de 7 – 8 milioane lei și suntem în imposibilitatea să le achităm. Avem planificate plățile din credit și, ulterior, să ne luăm banii de la bugetul statului.”, adaugă șeful instituției județene.

În acest moment, a rămas de accesat un procent de 20% din împrumutul de 100 milioane lei. În cazul în care suma nu este cheltuită până la sfârșitul anului, conform contractului de credit bugetul județului va achita o penalitate de 2% din valoarea totală a creditului, respectiv 2 milioane lei!

Din calculele făcute de finanțiștii Consiliului Județean Ialomița, după cum arată graficele de plăți din lucrările importante aflate în derulare, până la sfârșitul anului bugetul județean are plăți totale de 10 – 12 milioane lei, față de doar 2 milioane lei, cât este plafonul impus de ordonanța austerității.

Cel puțin 15 primării din Ialomița au trimis Memorandum la Guvern

„Din discuțiile pe care le-am avut cu Marian Neacșu și cu premierul Marcel Ciolacu sunt optimist că vom primi undă verde pentru a achita facturile către constructori și peste plafonul impus.”, a precizat Marian Pavel pentru www.infoialomita.ro.

În situația Consiliului Județean Ialomița sunt majoritatea Primăriilor din județ. Pe modelul instituției județene, cel puțin 15 dintre ele au înaintat Guvernului Memorandum în care cer derogări pentru plăți peste media lunară a primelor zece luni din 2023.

Din toată țara s-au strâns deja peste 600 astfel de documente ce trebuie rezolvate pozitiv în regim de maximă urgență pentru a nu genera grave probleme în teritoriu.

Imposibil de analizat individual și de emis în acest sens sute de acte administrative. Tocmai de aceea, în ședința de Guvern de joi, 23 noiembrie, pe lista de acte normative ce vor fi adoptate au fost introduse și modificări la ordonanța austerității.

Râmâne de văzut cum vor arăta ele și în ce măsură vor rezolva problemele unităților administrativ teritoriale din Ialomița în ceea ce privește limitarea plăților în programele de finanțate cu fonduri de la bugetul de stat ori din fonduri proprii.

Related posts