Favorite Social 

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ: Lista neagră a localităților unde este interzisă cu desăvârșire circulația porcilor

DSVSA Ialomița a dat publicității lista localităților din Ialomița aflate în focare de pestă porcină africană ori în zona de protecție a acestora. Cei care nu respectă regulile impuse privind circulația porcilor și a cărnii de porc riscă amenzi usturătoare.

De mai bine de un an pesta porcină africană își face de cap în județul Ialomița și nu dă semne că teribilul virus va dispărea prea curând.

Apropierea Crăciunului ridică starea de alertă sanitar-veterinară. DSVSA Ialomița atrage atenția celor ce locuiesc în localitățile cu focare de pestă porcină africană dar și în jurul acestora să nu încalce regulile impuse de medicii veterinari.

Pesta porcină africană ține 41 de localități sunt sub interdicții severe

În județul Ialomița în acest moment sunt active 17 focare de pestă porcină africană.

Toți proprietarii și crescătorii de porci din localitățile cu focare de pestă porcină africană dar și din zona de protecție (3 km în jurul focarului) ori zona de supraveghere (10 km în jurul focarului) trebuie să respecte anumite reguli.

Este vorba de localități din vestul județului: Grecii de Jos, Fierbinții de Sus, Fierbinții de Jos, Fierbinți Târg, Maia, Rădulești, Răsimcea, Dridu, Dridu Snagov, Moldoveni, Adâncata, Patru Frați, Movilița.

Sunt sub monitorizare atentă și localitățile Gheorghe Doja, Crunți, Amara, Stejaru, Fundata, Perieți, Misleanu, Păltinișu, Ciulnița, Ivănești, Poiana, Ghimpați, Buești, Andrășești și Orboești.

Pesta porcină africană ține pe lista neagră și localitățile: Bucu, Gheorghe Lazăr, Ograda, Frățilești, Săveni, Sudiți, Gura Văii, Cosâmbești, Gimbășani, Mărculești, Municipiul Slobozia și cartierele Bora și Slobozia Nouă.

În toate aceste localități este interzisă circulația porcilor, scoaterea acestora din exploatații sau introducerea altor porcine în exploatațiile existente.”, atrage atenția DSVSA Ialomița.

Instituția amenință că va sancționa aspru, cu amenzi ce depășește cu mult valoarea porcilor dacă în localitățile menționate nu sunt respectate regulile impuse de medicii veterinari din cauza pestei porcine africane.

Este interzisă cu desăvârșire scoaterea de carne de porc, preparate de carne de porc, produse din carne de porc și orice ale produse ce conțin astfel de carne.”, mai spune DSVSA Ialomița.

Instituția atrage atenția celor ce doresc să crească porci în gospodăriile individuale că au fost stabilite printr-un Ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale dimensiunile și tipul exploatațiilor de porci din România.

Astfel, începând cu 8 noiembrie 2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație non-profesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului, este de 5 (cinci) animale.

Related posts