Administrație Favorite Politică Social 

PNL vrea înăsprirea sancțiunilor în cazul conducătorilor auto prinși drogați și băuți la volan

PNL ia în calcul instituirea unor măsuri ce vizează conducătorii auto prinși la volan sub influența drogurilor și alcoolului.

PNL, prin vocea lui Cătălin Predoiu, ministrul liberal al afacerilor interne, intenționează ca la nivel guvernamental și parlamentar să se modifice rapid legislația în ceea ce-i privește pe șoferii care se urcă la volan sub influența drogurilor și alcoolului.

Pentru evitarea nenorocirilor de tipul celei petrecute pe Litoral, când un tânăr aflat sub influența drogurilor a provocat o tragedie în timp ce se afla la volan, ucigând doi tineri și rănind grav alte persoane, ministrul PNL vrea să taie în carne vie.

Cătălin Predoiu: „Vrei carnet de conducere? Atunci ești obligat să faci test antidrog!”

„Voi propune Guvernului şi Parlamentului legislaţie pe următoarele direcţii: instituirea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului şi extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reţinut pentru consum de alcool şi droguri.”, a anunțat ministrul într-o declarație de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

El va solicita ca legislația să permită teste antidrog-alcool în situația în care în vehicul sunt identificate substanțe ce pot avea caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute, conducătorul auto figurează în baza de date că a încălcat normele privind consumul de alcool și droguri la volan, precum și când a comis infracțiuni la regimul substanțelor interzise.

De asemenea, trebuie mărite termenele pentru restituirea permisului de conducere atunci când acesta a fost anulat ca urmare a consumului de alcool și droguri.

„În prezent, termenul este de 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei în regim de privare de libertate. Voi propune 3 ani.

 De asemenea, în acest moment un termenul de restituire este de 1 an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei în caz de consum de alcool și droguri. În prezent, repet, termenul este 1 an iar eu voi propune ca termenul să fie 5 ani.”

Voi propune instituirea măsurii de confiscare obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri. Este o prevedere ce funcționează și în state membre ale Uniunii Europene. (CĂTĂLIN PREDOIU, ministru PNL)

Ca primă măsură privind creșterea substanțială a controalelor în trafic în ceea ce-i privește pe conducătorii auto care s-au urcat la volan după ce au consumat droguri, ministrul Cătălin Predoiu a anunțat achiziția de urgență a aparatelor drugtest.

„Vom urgenta achiziția a 244 de aparate drugtest pentru care se asigură finanțarea din fonduri nerambursabile, proiectele Helipol și Mixt Mobil, care au ca termen de implementare 31 decembrie 2023. De asemenea, vom identifica în cel mai scurt timp soluții de achiziție pentru creșterea numărului de aparate drugtest cu minim 200.”, a adăugat șeful Ministerului Afacerilor Interne.

Related posts