Educație Favorite 

POVESTEA SE REPETĂ: Ministerul Educaţiei Naţionale promite sute de şantiere pe bani europeni în unităţile de învăţământ

MODEL. Liviu Pop, ministrul educaţiei, a anunţat că România are 258 milioane euro la dispoziţie pentru ample proiecte de modernizare a creşelor, grădiniţelor şi şcolilor la exact zece ani distanţă de la eşecul investiţiilor pe sume exorbitante lansate de Călin Popescu Tăriceanu în anii 2006 – 2007.

Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2018 pot fi depuse spre finanţare proiecte privind investiţii în construcţia, reabilitare, modernizare, extinderea şi echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie antepreşcolară (pe româneşte: creşe!) şi preşcolară (grădiniţe), pentru învăţământul gimnazial şi pentru învăţământul profesional şi tehnice.

Promisiuni oficiale, ca de obicei frumoase

„Venim cu o veste bună pe care sistemul de învăţământ preuniversitare o aşteaptă: demarăm modernizarea infrastructurii educaţionale din învământul preuniversitare prin proiecte finanţate din fonduri europene. Din perspectiva reformei pe care ne-am asumat-o prin programul de guvernare, optimizarea infrastructurii şcolare este o condiţie eminamente necesară. Iată că facem încă un pas, unul care se adaugă celor făcuţi până acum.”, a anunţat cu mândrie ministrul Liviu Pop.

Proiectele vor avea valori de minim 100.000 euro şi beneficiari vor fi cei care se vor grăbi să înscrie în valorile totale aprobate: 110,2 milioane euro fonduri nerambursabile pentru creşe şi grădiniţe, 111,4 milioane euro pentru învăţământul obligatoriu de opt clase şi încă 36,7 milioane euro pentru învăţământul profesional şi tehnic. După calculele sale, se estimează că peste 10.000 de copii de vârstă foarte mică şi preşcolari, cel puţin 19.000 de şcolari şi alţi 6.000 elevi din liceele tehnologice sau şcoli profesionale vor beneficia de infrastructura educaţională modernizată cu ajutorul acestor proiecte.

Realitatea, ca de obicei urâtă

Mega-investiţiile promise de ministrul educaţiei în toată România seamănă izbitor cu cele lansate acum mai bine de un deceniu de premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu. La repezeală şcolile au trecut din administrarea Primăriilor la Inspectoratele Şcolare care la fel de repede au pus pe picioare licitaţii pentru investiţii în unităţile de învătământ la preţuri exorbitante. Contractele s-au semnat în doi timp şi trei mişcări, şantierele au fost deschise iar muncitorii s-au apucat vârtos de treabă însă criza financiară a lovit nemilos în bugetul învăţământului, plăţile au întârziat cu lunile ori nu au mai venit deloc, muncitorii au abandonat lucrările şi haosul s-a instalat în foarte multe unităţi şcolare.

Inspectoratul Şcolar Ialomiţa a lansat atunci licitaţii pentru 17 unităţi de învăţământ, contractele de execuţie fiind semnate pentru o valoare totală impresionantă: 14,5 milioane lei, echivalentul a peste 4 milioane de euro! După ce în anul 2007 prin Inspectoratele Şcolare s-au achitat facturi de doar 1,55 milioane lei, adică 10% din total, în condiţiile în care cele mai multe dintre lucrări trebuiau finalizate până la 1 ianuarie 2018, investiţiile au început să fie lăsate de izbelişte.

Spre exemplu, WC-ul de la şcoala Valea Măcrişului a fost „executat” doar la stadiul de fundaţie, firma a umflat banii şi dusă a fost iar „investiţia” a zăcut în abandon opt ani, abia de curând, pe banii Primăriei, toaleta elevilor fiind finalizată! Alt grup sanitar, de data aceasta cel al şcolii generale din Sineşti a avut o soartă similară: muncitorii au aşteptat în zadar banii de la Inspectoratul Şcolar care, prin 2009, avea să transmită sec că nu dispune de fonduri pentru continuarea lucrărilor şi din nou ani de zile elevii şcolii generale au avut de ocolit ditamai groapa în care ar fi trebuit „edificată” toaleta modernă. Situaţia s-a repetat şi la şcoala din satul Patru Fraţi, din nou lipsa banilor alungând muncitorii din unitatea de învăţământ lăsată nefuncţională în cârca Primăriei Adâncata!(foto)

SAM Fierbinţi, definiţia incompetenţei

Şi pentru că Ministerul Educaţiei promite că investiţiile din 2018 vor fi realizate din fonduri europene nerambursabile, se cuvine să amintim că eşecul major al unei asemenea investiţii în numele revigorării învăţământului tehnic şi profesional s-a consumat în ultimii zece ani în oraşul Fierbinţi Târg. Printre mega-investiţiile lansate de Tăriceanu, SAM (Şcoala de Arte şi Meserii) din localitate a fost introdusă pe lista unităţilor de învăţământ reabilitate cu fonduri de la bugetul de stat. Din nou plăţile venite cu ţârâita plus un constructor intrat în insolvenţă au lungit lucrarea mai mult decât era necesar şi atunci conducerea administrativă a judeţului Ialomiţa (asigurată de tandemul Vasile Silvian Ciupercă şi Ştefan Muşoiu) a venit cu soluţia accesării fondurilor europene pentru terminarea lucrărilor.

Contractul de finanţare s-a semnat cu festivismul specific, râuri de cerneală pozitivă au curs iar SAM Fierbinţi Târg părea a fi resuscitat. Părea căci din nou impotenţa contructorilor s-a împletit perfect cu cea a administraţiei locale şi după ce s-a pierdut o parte importantă din fondurile europene s-a ales contractarea unui împrumut împovărător pe spinarea comunităţii locale pentru acoperirea găurii financiare. Au mai trecut câţiva ani, lucrarea a fost declarată gata doar de constructori iar acum zace nefuncţională, cu mari probleme în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor efectuate şi cu subsolul inundat de apă la fiecare ploaie mai sănătoasă.

Related posts