Administrație Favorite Finanţări Viața la țară 

Prefectul Constantin Marin, mesaj clar către primari: „Informați oamenii că au numai de câștigat!”

Prefectul Constantin Marin s-a întâlnit joi cu primari din Ialomița și a făcut un apel către aceștia pentru a transmite în teritoriu un mesaj important.

Prefectul Constantin Marin a condus joi o întâlnire de lucru la care au participat primari din județul Ialomița, Ștefan Mușoiu, deputat PSD, și Cătălin Grigore, vicepreședinte PSD al Consiliului Județean Ialomița.

Ei i-au avut ca invitați pe Dan Ștefan Chiru, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, și pe Cristian Ungureanu, reprezentantul Gărzii Forestiere Naționale.

Subiectul întâlnirii de lucru a fost „Campania Națională de Împăduriri 2022 – 2026”, program de importanță națională, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

803 milioane euro sunt puse la dispoziție prin PNRR pentru păduri și biodiversitate

  • 730 milioane euro investiții în noi suprafețe ocupate cu păduri, inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri

  • 50 milioane euro investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților

  • 22 milioane euro investiții în sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiale în bazinetele forestiere expuse unor astfel de fenomene

  • 1 milion euro asistență tehnică pentru reformă

Primarii vor dar susțin că nu prea se poate

Fonduri europene generoase sunt alocate pentru refacerea suprafețelor împădurite în România și multiplicarea zonelor de protecție forestieră.

Vitale mai ales într-un județ agricol cum este Ialomița, unul dintre cele mai secetoase din ultimii ani.

România se află cu 27,7% din suprafață împădurită sub media europeană de 39%. Ce să mai vorbim de județul Ialomița care abia atinge 5% din suprafața totală acoperită cu pădure.

Parte dintre primarii prezenți la ședință s-au arătat interesați de accesarea fondurilor europene dar și-au exprimat îndoiala atunci când a venit vorba de implementare.

Sunt probleme cu statutul terenurilor puse la dispoziție pentru împăduriri, nu există consultanți pregătiți pentru a ne sprijini în accesarea fondurilor, instituțiile publice întârzie foarte mult eliberarea avizelor și autorizațiilor…”, au fost câteva probleme trecute rapid în revistă de Niță Nichita, primarul comunei Colelia.

El a precizat că în localitate a fost împădurită cu mari eforturi o suprafață de 25 hectare, că ar fi interesat de fonduri nerambursabile dar până ce nu vor fi puse a punct toate aspectele legislative acestea sunt aproape imposibil de accesat cu succes.

Dacă se fură din pădurea nouă într-un interval de 20 ani, beneficiarul dă înapoi fondurile europene

Cea mai mare problemă ridicată a fost cea legată de paza noilor suprafețe împădurite cu fonduri europene.

Conform ghidului de finanțare, perioada minimă în care terenurile trebuie să rămână cu pădurea în picioare este de 20 ani.

Perioadă în care pădurea nou înființată trebuie păzită cu strășnicie de beneficiar, fie unitate administrativ teritorială, fie persoană fizică ori juridică.

În cazul furturilor în perioada de 20 ani beneficiarul poate ajunge până la returnarea integrală a fondurilor europene primite pentru înființarea exploatației forestiere.”, a sunat aspru mesajul reprezentantului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Constantin Marin: „Informați agricultorii despre beneficiile finanțării europene!”

Prefectul Constantin Marin a făcut un apel către primari să organizeze la nivel local întâlniri cu fermierii care exploatează terenuri agricole.

Suntem unul dintre județele cu puține perdele forestiere, atât de importante pentru agricultură, ceea ce este un dezavantaj pentru noi. Problema este că în practica agricolă fermerii nu lucrează terenurile acolo unde le dețin, iar să înființeze perdele forestiere într-o zonă care nu le aparține este mai complicat., a transmis șeful Instituției Prefectului Ialomița.

El le-a cerut primarilor să analizeze posibilitatea înființării pe terenuri ce aparțin localității perdele de protecție ori zone de pădure, importante în contextul perioadelor de secetă din ce în ce mai dese și mai lungi.

Vă rog să informați agricultorii despre beneficiile finanțării europene! Informați oamenii că au numai de câștigat! Oricât de dificil pare, trebuie să recunoaștem beneficiile programului și să ne implicăm cât mai mulți în accesarea acestor fonduri. Există situația în care ONG-uri specilizate pe mediu să devină parteneri cu primăriile și atunci lucrurile să se desfășoare poate mai rapid. Orice variantă alegeți eu vă sfătuiesc să studiați ghidul și să accesați acest program. Noi suntem aici să vă sprijinim și contați pe noi, autoritățile pentru orice dificultate o să întâmpinați.”, a promis Constantin Marin.

Related posts