Administrație Favorite 

PREŢUL BUGETAR AL POLIŢIEI ADMINISTRATIVE: Salarizarea Poliţiei Locale Slobozia sare de 1 milion de euro în 2018

COSTURI. Cheltuileile de personal pentru Poliţia Locală Slobozia însumează 46,6 miliarde lei vechi, efortul bugetar pentru acoperirea salariului şefului Laurenţiu Abaza (foto) ridicându-se în 2018 la peste 1,1 miliarde lei vechi! Ca bonus, instituţia primeşte investiţii în modernizarea poligonului de aproape 84 miliarde lei!

Poliţia Locală Slobozia atârnă teribil de greu la gâtul bugetului municipiului reşedinţă de judeţ. Potrivit calculelor economice prinse în bugetul pe anul în curs, finanţarea poliţiştilor din subordinea primarului Adrian Mocioniu este mai generoasă decât în 2017, cu un plus de aproape 30%. Cu 55,95 miliarde lei vechi costuri totale, instituţia condusă de Laurenţiu Abaza are nevoie de 83% din total buget doar pentru acoperirea costurilor salariale! Şi asta pentru că veniturile brute ale poliţiştilor locali au sărit în doar 12 luni cu peste 55%!

83% din totalul bugetului se duce pe salarii!

Poliţia Locală Slobozia a avut parte încă de la înfiinţare de un tratament special din partea şefilor Primăriei Slobozia indiferent că a fost vorba de Gabi Ionaşcu, Alexandru Stoica ori Adrian Mocioniu. Oamenii în uniformă conduşi de Laurenţiu Abaza şi care au fost folosiţi inclusiv la împărţirea unor felicitări-electorale, au parte şi în acest an de un buget impresionant raportat la austeritatea municipală. În condiţiile unui buget general municipal diminuat de la 1136 miliarde lei vechi în 2017 la 953 miliarde lei vechi în 2018, Poliţia Locală Slobozia are parte de o creştere substanţială: 55,95 miliarde lei vechi acum faţă de 43,43 miliarde lei vechi cu un an în urmă, o creştere de peste 29%.

Cum era de aşteptat, cheltuielile de personal reprezintă 83% din total, pentru plata angajaţilor fiind nevoie de 46,6 miliarde lei vechi, cu, atenţie, 55,5% mai mult decât anul trecut, atunci când cheltuielile de personal au fost de 30 miliarde lei vechi. O majorare cu o treime a suferit şi capitolul de finanţare a bunurilor şi serviciilor instituţiei, 6 miliarde lei vechi în 2018 faţă de 4,5 miliarde lei vechi în 2017. Doar cheltuielile de capital se diminuează anul acesta la 3,35 miliarde lei vechi faţă de 8,93 miliarde lei vechi în 2017.

Creşterea foarte mare a cheltuielilor de personal este menită să acopere salarizarea aprobată în august anul trecut şi asezonată la începutul acestui an pe baza noului salariu minim brut ajuns la 1.900 lei. Doar leafa lui Laurenţiu Abaza secătuieşte bugetul local în acest an, dacă nu mai suferă vreo suplimentare, cu peste 1,1 miliarde lei, efort financiar pentru susţinerea salariului brut lunar de 9.120 lei! Spre comparaţie, extinderea şi modernizarea străzilor din municipiul Slobozia are alocată suma de 1,6 miliarde lei!

Tichie de mărgăritar de 1,8 milioane euro

Lista de investiţii este generoasă în ceea ce priveşte Poliţia Locală Slobozia. Extinderea sediului, o lucrare multi-anuală, primeşte încă 1,5 miliarde lei vechi, alt miliard de lei vechi fiind alocat dotărilor, iar 800 milioane lei vechi se dau pentru reabilitare şi amenjare bază pregătire poligon de tragere aflat la ieşirea din municipiu. Deranjul financiar în cazul acestui obiectiv este însă unul mult mai mare. Obiectivul prins într-un proiect de hotărâre special şi intitulat „Centru de instruire multifuncţional” este evaluat conform studiului de fezabilitate la valoarea de 83,89 miliarde lei vechi, echivalentul a 1,8 milioane de euro, investiţie ce ar trebui să fie gata în doi ani de la semnarea contractului.

Pe ce se duc banii slobozenilor? Cităm din documentaţie, valori în lei vechi fără TVA: 2 miliarde proiectare, 25 miliarde sistematizare pe verticală, 1,5 miliarde instalaţii poligon de tragere, peste 7 miliarde utilităţi, 7,7 miliarde teren de fotbal, un miliard pistă de atletism, câte 1,8 miliarde pentru două terenuri multifuncţionale, 4,6 miliarde o sală de sport, aproape 4 miliarde pe vestiare şi încă vreo 6 miliarde pentru reparaţii la trei clădiri existente!

Sistematizarea pe verticală presupune, dacă ar fi să luăm de bună descrierea oficială, drumuri, alei, pistă betonată, împrejumire şi consolidare. În următoarele 24 de luni ar trebui să apară un poligon auto-moto, destinat activităţilor de pregătire şi antrenament pentru conducătorii de autovehicule şi motociclete unde, probabil, vor fi şcoliţi la fără frecvenţă şi poliţiştii locali trimişi acum pe străzi să împartă amenzi de circulaţie. Lângă pistă trebuie să răsară un teren de fotbal de dimensiuni mari cu gazon natural, cu vestiare şi tribune, plus alte două terenuri de sport mai mici! Pe lângă pista de atletism Poliţia Locală Slobozia vrea să contruiască şi o sală de sport în aceeaşi incintă, cu o suprafaţă totală de 290 mp.

Valori obiective centru multifucţional de pregătire

Proiectare – 2.04 miliarde le vechi / Sistematizare pe verticală – 25,18 miliarde lei vechi / Instalaţii poligon de tragere – 1,5 miliarde lei vechi / Utilităţi edilitare – 7,17 miliarde lei vechi / Teren de fotbal – 7,76 miliarde lei vechi / Pistă atletism – 1,05 miliarde lei vechi / Teren multifuncţional – 2×1,83 miliarde lei vechi / Sală sport – 4,63 miliarde lei vechi / Vestiare stadion – 3,95 miliarde lei vechi  / Reparaţii trei clădiri existente – 5,92 miliarde lei vechi / Valori fără TVA

 

 

Related posts