Administrație Eveniment Favorite Viața la țară 

Primar PSD condamnat la trei ani închisoare cu executare

Primar PSD de Ialomița condamnat la închisoare cu executare de Tribunalul Ialomița într-un dosar penal instrumentat de procurorii DNA.

Primar PSD condamnat la trei ani închisoare cu executare într-un dosar penal ce vizează fraude cu fonduri europene.

Primarul a mai primit și interdicție de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 4 ani. Acestea poate ataca cu apel decizia Tribunalului Ialomița.

Primar PSD, implicat într-o fraudă din bugetul UE

Ștefan Ionescu, primar PSD în comuna Valea Ciorii, a fost condamnat de Tribunalul Ialomița într-un dosar penal instrumentat de DNA.

Împreună cu reprezentantul legal al Asociației Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii, Ștefan Ionescu a folosit și prezentat în perioada 2013 – 2019 la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură) documente cu date false ori inexacte (contract de concesiune, centralizatoare, adeverințe) obținând astfel sume de bani în cadrul schemelor de plată unice pentru o suprafață de teren mai mare decât cea pe care Asociația o deținea.

Analizând probele prezentate de procurorii anticorupție, instanța l-a condamnat pe primar la trei ani închisoare cu executare.

Condamnă pe inculpatul IONESCU ȘTEFAN la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (6 acte materiale comise în perioada 2013 – 2019)., se arată în decizia magistraților.

Primarul a primit și interdicția de a ocupa funcții publice, cum ar fi cea de primar al comunei Valea Ciorii.

Se aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o durată de 4 ani.”, a mai decis Tribunalul Ialomița.

Ștefan Ionescu are posibilitatea de a ataca hotărârea Tribunalului Ialomița cu apel, procedură prin care să schimbe măcar în închisoare cu suspendare condamnarea la 3 ani închisoare cu executare.

Primar bogat într-o comună săracă

Valea Ciorii este în topul celor mai sărace localități rurale din județul Ialomița.

La polul opus cu sărăcia sătenilor se plasează bogăția familiei primarului Ștefan Ionescu.

Abonat la mandatele de primar în Valea Ciorii, primarul a fost condamnat să achite, în solidar cu inculpatul Sforaru Ion și cu Asociația Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii, suma de 660.541,15 lei.

Această valoare va fi actualizată cu dobânzi și penalități de întârziere ce se vor calcula de la data încasării veniturilor necuvenite și până la data achitării efective.

Pentru a recupera banii luați cu încălcarea legii, s-a instituit sechestru pe o parte dintre bunurile primarului comunei Valea Ciorii.

Este vorba de 23.655 lei și 3.030 euro găsiți la domiciliul lui Ștefan Ionescu la momentul percheziției efectuate în 2020 de procurorii DNA. De asemenea, s-a pus sechestru pe mai multe terenuri ale familiei primarului.

În Valea Ciorii s-a instituit sechestru asigurator pe un teren arabil de 1,4507 hectare (valoare 5.005 euro), un teren arabil de 1,4459 hectare (valoare 4.988 euro), un teren arabil de 2,2098 hectare (valoare 7.624 euro), un teren arabil de 2,907 hectare (valoare 10.029 euro) și un teren arabil de 2,42 hectare (valoare 8.349 euro).

Sechestru asigurator s-a instituit și pe un teren arabil de 1 hectar (valoare 3.450 euro), un teren arabil de 4 hectare (valoare 13.800 euro) și un teren arabil de 5 hectare (valoare 17.250 euro), toate trei situate în extravilanul orașului Țăndărei.

Conform declarației de avere depusă înaintea alegerilor locale din anul 2020, atunci când Ștefan Ionescu a fost reales primar în Valea Ciorii din partea PSD, acesta deținea împreună cu soția sa suprafețe impresionante de terenuri agricole.

542 hectare teren arabil în Valea Ciorii, 99,48 hectare teren arabil în Țăndărei și 8,78 hectare în Scânteia apar ca achiziționate în perioada 1991 – 2020 de soția lui Ștefan Ionescu.

În timp ce primarul a primit în 2019 în calitate de șef peste Primăria Valea Ciorii o indemnizație totală de 55.164 lei, soția sa a declarat pentru anul 2019 venituri din exploatarea terenurilor agricole deținute de aproximativ jumătate de milion de euro, respectiv 2.306.879 lei.

Related posts