PSD: Trei organizații județene de femei s-au întâlnit în Ialomița
PSD reface rapid întâlnirile față în față între organizații, interacțiune ce a lipsit cu desăvârșire în ultimii doi ani.
PSD Ialomița, PSD Giurgiu și PSD Călărași, toate organizații județene ale femeilor social-democrate, s-au reunit la Conacul Manasia pentru a se cunoaște și a vorbi despre rolul tot mai mare al femeilor în societate.
Femeile social-democrate din Ialomița, Giurgiu și Călărași s-au întâlnit pentru a discuta agenda publică și a găsi soluții pentru acțiuni comune în vederea susținerii mamelor și fiicelor din Ucraina.
PSD are organizații puternice de femei în toată țara
La invitația lansată de Raluca Dumitrescu, deputat PSD de Ialomița, au răspuns prezent Maria Lazăr, secretar general Organizația Națională a Femeilor Social-Democrate, Elena Dinu, președinte OFSD Giurgiu, deputat PSD, și Laura Munteanu, președinte OFSD Călărași.
Cele trei organizații județene au fost reprezentate de femei social-democrate ce ocupă funcții de primar, viceprimar, sunt consiliere județene și locale, cadre didactice ori lucrează în mediul privat.
Drama războiului din Ucraina, probleme grave sociale ale pandemiei de Covid-19 dar și modul în care femeile sunt privite mai degrabă cu neîncredere atunci când vor să se implice în politică au fost temele discutate de femeile social-democrate.
Nevoia de a discuta față în față, de a împărtăși din experiența politică dar și de a se încuraja pentru a-și apăra statutul de femeie în politică ori administrație publică, într-o lume dominată de bărbați, le-au făcut pe reprezentantele celor trei organizații județene de femei să-și dorească repetarea unor astfel de întâlniri.
Sunt foarte bucuroasă că după o perioadă îndelungată de timp am reușit să purtăm o discuție pe câteva probleme importante actuale. Este prima întâlnire de acest gen la nivel național după declanșarea pandemiei. (Maria Lazăr, secretar general OFSD)
A fost o întâlnire pe care am așteptat-o doi ani ce s-a născut din dorința colegelor din Ialomița, Călărași și Giurgiu să se cunoască. A fost un schimb de experiență și plecăm de aici mai pozitive, mai motivate, cu dorința de a face și mai multe lucruri pentru județele noastre. (Elena Dinu, președinte OFSD Giurgiu)
Am avut ocazia să cunosc femei minunate, femei puternice. Plec încărcară pozitiv cu dorința de a valorifica fiecare experiență povestită aici pentru a putea să schimbăm lucrurile în bine la nivelul comunităților locale. (Laura Munteanu, președinte OFSD Călărași)
A fost o plăcere și o onoare să am alături de colegele mele din Călărași colege din Ialomița și Giurgiu. Toate am simțit nevoia să spunem ceea ce simțim, ceea ce am trăit în ultima perioadă, învățăm unele de la celelalte, ne vom sprijini în activitățile pe care le vom desfășura. Le voi ajuta în obținerea de fonduri europene și, cu siguranță, vom face împreună lucruri frumoase. (Mirela Tache, vicepreședinte OFSD Călărași)
Un gând bun tuturor femeilor care muncesc, își asumă decizii, știu să construiască, aleg cele mai bune soluții, țin parteneriate, dau viață, educă, îngrijesc, inspiră au fost concluziile acestei întâlniri, o lume în care femeile ocupă funcții de decizie ar fi o lume mai bogată și echilibrată. (RALUCA DUMITRESCU, președinte OFSD Ialomița)
Raluca Dumitrescu: „Chiar dacă femeia modernă are aceleași drepturi ca ale unui bărbat, ea este în continuare discriminată în societate”
Secole la rând, femeile au trăit într-o lume a bărbaților, neavând niciun drept, ci doar datoria de a fi soții și mame bune. Fiind reprezentanții sexului puternic, bărbații au reușit să profite de slăbiciunea femeii, de inferioritatea sa din punct de vedere fizic și de finețea și sensibilitatea acesteia.
Din cele mai vechi timpuri, chiar până în prezent, masculinul și experiențele sale erau considerate normă pentru comportamentul și realizările umane. Experiențele femeilor și tot ce ține de femeiesc erau considerate deviați sau excepții de la norma universal masculină.
În 1971 Olympe de Gouges a publicat Declarația drepturilor femeii și ale cetățenei, ce susținea egalitatea drepturilor pentru bărbați și femei și astfel ia naștere mișcarea feministă.
Mișcarea feministă urmărea ca femeile să aibă drepturi egale cu bărbații: dreptul de a munci în anumite domenii, drept de vot, plata egală a bărbaților și femeilor pentru aceeași muncă prestată, eliminarea violenței din familie, acordarea de concediu de maternitate.
„În prezent, se vorbește din ce în ce mai mult de o emancipare a femeii, de înlăturarea discriminării acesteia, de o egalitate în drepturi între femeie și bărbat, dar realitatea este cu totul alta. Pe lângă faptul că nu s-a produs această egalitate, femeia a fost mult timp desconsiderată din punct de vedere profesional.
Într-o mare măsură situația femeilor în societate influențează direct procesul de educare a tinerii generații, proces care este legat nu doar de formarea acestora ca personalități umane cu capacități intelectuale și morale dezvoltate, dar include în sine și un șir întreg de aspecte ce țin de recunoaștere a rolului important pe care îl joacă femeile în procesul dezvoltării umane și a întregii societăți.
Femeile sunt într-adevăr un exemplu pentru copiii lor și a celor din jur, genul nu este o marjă de apreciere în niciun domeniu profesional, cu atât mai mult, avem câteva nume de femei impresionante, care s-au remarcat înaintea bărbaților: Ana Aslan, Sarmiza Bilcescu, Smaranda Braescu, Sofia Ionescu-Ogrezeanu, iar lista poate continua.
Acestea sunt un exemplu pentru toate femeile care își doresc ca pe plan profesional să atingă un obiectiv, dar se simt îngrădite de gen.
Chiar dacă femeia modernă are aceleași drepturi ca cele ale unui bărbat, ea este în continuare discriminată în societate.
„Bărbații au descoperit focul, dar femeile au descoperit cum să se joace cu el.”, spune Sarah Jessica Parker. Pornind de la această afirmație, putem fi de acord că femeia este cea care dă „culoare” vieții de zi cu zi. Femeia este simbolul maternității și liantul familiei.”, este de părere Raluca Dumitrescu, deputat PSD și președinte OFSD Ialomița.