Favorite Politică Social 

PSD vrea supra-impozitarea pensiilor speciale

PSD susține o supra-impozitare a pensiilor speciale dar social-democrații se luptă cu opiniile contra venite din tabăra partenerilor din coaliția de guvernare.

PSD vrea o impozitare a pensiilor speciale care să se aplice în funcție de valoarea acestora, atingând chiar și un procent de 90% pentru pensiile considerate foarte mari.

Marcel Ciolacu, PSD: „E incorect că ieși la pensie și să ai venituri mai mari decât ai avut în activitate”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, s-a arătat optimist atunci când s-a pus problema supra-impozitării pensiilor speciale. În ciuda opoziției arătată de o parte dintre liberali, partenerii social-democraților în Guvern, Ciolacu susține că sistemul calculării pensiilor speciale este greșit și trebuie corectat.

E incorect să ieși la pensie și să ai venituri mai mari decât ai avut în activitate. Părerea mea este că trebuie venit cu o impozitare de peste 90%. Să facem o analiză, să vedem pe categorii, sunt pensii speciale, pensii ocupaționale. E incorect ce s-a întâmplat în acești 30 ani. Niciunde pe lumea asta, în afară de România, cineva când iese la pensie câștigă mai mult decât a avut în activitate. Eu nu am auzit de ceva mai nesustenabil sau mai incorect.”, spune liderul PSD.

PSD le cere partenerilor de guvernare din PNL și UDMR să susțină o astfel de măsură ce ar aduce economii substanțiale la bugetul de stat.

Care este propunerea PSD de supra-impozitare a pensiilor speciale

PSD propune ca supra-impozitarea pensiilor speciale să se facă în două trepte. În cazul unor pensii mai mari de 9.000 lei, ce depășește acest prag să fie impozitat cu 40% iar în cazul în care pensiile depășesc 18.000 lei orice leu în plus peste acest prag să fie impozitat cu 90%.

De departe cei mai afectați de această supra-impozitare sunt pensionarii magistrați, foștii judecători și procurori. În cazul lor, la nivelul lunii mai 2022, pensia medie pentru cei 4.672 beneficiari a fost de 20.487 lei.

În cazul unei pensii lunare de 20.000 lei, beneficiarului îi va fi oprit un impozit suplimentar de 1.800 lei pentru suma de ce depășește pragul de 18.000 lei.

Pentru suma cuprinsă între pragul de 9.000 lei și cel de 18.000 lei impozitul suplimentar de 40% reprezintă o valoare de 3.600 lei.

În total, față de pensia de 20.000 lei pe care o încasează în prezent, după impozitare valoarea pensiei lunare ar scădea la 14.600 lei. Adică o economie la bugetul statului de 5.400 lei pe lună, respectiv 64.800 lei pe an (echivalentul a 13.000 euro)!

Related posts