Administrație Eveniment Favorite Politică Viața la țară 

Klaus Iohannis a dat liber la jefuirea banilor publici

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se oferă posibilitatea Primăriilor și instituțiilor publice să facă achiziții directe la valori duble!

Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat fără obiecții legea ce prevede mărirea pragurilor privind achizițiile publice directe.

În ciuda avertismentelor că o astfel de modificare nu va aduce decât o posibilitate de jefuire și mai mare a banilor publici prin contracte atribuite direct, cu dedicație, pentru firme de partid ori cu tabla împărțirii însușită la perfecție.

Primarii-golani își freacă mâinile a satisfacție, se dublează valorile atribuirilor directe către firmele prietene

Echipa majoritară de parlamentari PSD – PNL – UDMR, la presiunile directe venite din teritoriu din partea primarilor pe care-i așteaptă în mai puțin de 2 ani alegerile locale, scrutin ce vine la pachet cu cheltuieli însemnate, a dublat dintr-un condei valorile de la care se poate fenta licitația publică.

Acea procedură prin care, nu-i așa, firmele de casă pentru care sunt pregătite lucrările cu dedicație și cei care le oferă cu mărinime fondurile publice pot avea suprize neplăcute.

Președintele României a promulgat luni legea de modificare și completare a Legii 98/2016 privind achizițiile publice, Legii 99/2016 privind achizițiile sectoriale, Legii 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii și a Legii 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii.

Astfel, dintr-o singură mișcare, s-au rezolvat două situații deloc pe placul primarilor și șefilor de instituții publice obișnuiți să „mărite” pe ochi frumoși bugetele publice: pragurile privind achizițiile directe s-au dublat iar termenele de evaluare a ofertelor s-au redus!

Șmecheriile se fac de acum pe și mai mulți bani publici

Legea la care Iohannis nu a avut de spus vreun cuvânt contra oferă posibilitatea autorității contractante să achiziționeze direct produse și servicii în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, față de 135.060 lei cât era în prezent!

Practic, peste noapte, se dublează cuantumul contractelor ce pot fi plătite din bani publici unor firme alese direct de instituția publică.

Și avem exemple cu duiumul în județul Ialomița de achiziții directe făcute până la pragul de 135.060 lei, fără TVA, în care timpul scurs de la publicarea anunțului de intenție, găsirea unei firme în sistemul electronic, analiza ofertei și, ulterior, acceptarea ei a durat, atenție, chiar și câteva zeci de secunde, sub un minut!

În ceea ce privește lucrările, dacă până acum achiziția se putea face direct cu o firmă pentru o valoare ce nu depășea 450.200 lei, fără TVA, de acum înainte această procedură cu dedicație, de asemenea folosită excesiv de primarii-golani din toată țara, implicit și din Ialomița, se poate realiza până la valoarea de 900.400 lei, fără TVA! Trai de trai, pe bani publici!

Instituțiile publice își pot ascunde achizițiile directe pe site-urile proprii, fără a le mai publica în SEAP

În cazul achiziției directe autoritatea contractantă are obligația de a utiliza catalogul electronic pus la dispoziție de SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) sau de a publica un anunț într-o secțiune dedicată a web-site-ului propriu sau al SEAP, însoțit de descrierea produselor, serviciilor sau a lucrărilor ce urmează a fi achiziționate, pentru achizițiile cu valoare estimată mai mare de 200.000 lei în cazul produselor și serviciilor și 560.000 lei pentru lucrări.

Altfel spus, o Primărie, dacă vrea să aloce cu dedicație un contract la o valoare ce-i permite achiziția directă, poate fenta SEAP prin postarea pe site-ul propriu a un anunț de intenție într-o secțiune greu de identificat de firmele ce oferă produsele, serviciile ori lucrările respective.

Ca să nu mai punem la socoteală că ar exista vreo societate comercială din Ialomița, spre exemplu, ce activează în domeniul construcțiilor, care să poată lua la mână zi de zi toate site-urile Primăriilor din județ pentru a căuta acul în carul cu fân. Și asta dacă admitem că instituțiile publice au în acest moment site-uri funcționale!

Victor Moraru ratează momentul

Victor Moraru, pe vremea când era încă primar la Amara, pe ultima sută de metri a mandatului și cu puțin timp înainte de a ajunge președinte al Consiliului Județean Ialomița, este poate cel mai bun exemplu de cum se poate lăsa bugetul unui oraș în fundul gol prin achiziții directe făcute cu acceași firmă!

Se întâmpla în luna februarie a anului 2016, atunci când Victor Moraru a semnat, atenție, 15 (cincisprezece) contracte de achiziție directă cu firma SC Intergroup Engineering SRL București, specializată în întocmirea de documentații cu autorități publice locale și centrale din România.

Doar în data de 15 februarie 2016 Moraru a semnat 9 (nouă) contracte, de te întrebi dacă nu cumva a făcut scurtă la mână de la atâta semnat.

Bineînțeles, valorile individuale pe cele 15 contracte nu au depășit limita maximă de 135.060 lei, fără TVA, fiind cu maxim câteva mii de lei sub acest prag, tocmai pentru ca atribuirile să fie făcute pe direct și nu prin licitație, să nu se trezească vreo altă firmă să strice socotelile comune ale primarului Victor Moraru și firmei pe care o iubea cât atâta patos.

Banii au fost dați pe studii de fezabilitate pentru reabilitare și modernizare căi de acces în stațiune, modernizare grădină de vară, dezvoltarea infrastructurii de turism, eficientizarea iluminatului public și pentru alte idei ale primarului de atunci, contracte care, adunate, însemnau un efort bugetar de aproape 24 milioane lei (240 miliarde lei vechi)!

Spre norocul locuitorilor din Amara dar și al celor din tot județul, pentru că Victor Moraru a păstrat practica acestor atribuiri directe către firma mai sus amintită ori către alte firme și pe vremea când era șef la Consiliul Județean Ialomița, personajul de tristă amintire administrativă nu mai este acum la butoanele Primăriei ori Consiliului Județean pentru a dubla valorile contractelor date prin procedura achiziției directe!

Related posts