Administrație Favorite Finanţări 

Scădere spectaculoasă de dobândă la mega-creditul luat de Consiliul Județean Ialomița

Scădere spectaculoasă de dobândă în urma negocierilor cu băncile ofertante a creditului în valoare de 100 milioane lei.

Scădere spectaculoasă de dobândă la creditul luat de Consiliul Județean Ialomița. În urma negocierilor purtate cu băncile ofertante a fost redus la mai mult de jumătate costul total al creditului.

Cele 100 milioane lei contractate pentru o perioadă de 15 ani vor fi folosite pentru plata parțială a unor investiții derulate de instituția județeană.

Tot din credit vor fi achitate facturi ale lucrărilor finanțate prin PNDL ori din fonduri europene pentru ca firmele de construcții să nu mai aștepte decontările de la bugetul de stat ori de la organismele ce gestionează banii UE.

Scădere spectaculoasă de dobândă după ce inițial băncile se aruncaseră la preț

La prima strigare băncile interesate să ofere credit Consiliului Județean Ialomița s-au aruncat la preț și au solicitat dobânzi foarte mari având în vedere suma solicitată ca împrumut și perioada de rambursare.

Cele trei unități bancare au vrut inițial dobânzi cuprinse între 1,5% și 2,75% la care se adauga indicele ROBOR la 3 luni.

Pretențiile exagerate au scăzut însă în etapa a doua a procedurii de achiziție a creditului, cea de negociere directă între Consiliul Județean Ialomița și băncile ofertante, BCR, Unicredit și Libra Bank.

S-a ajuns astfel ca BCR să solicite pentru cele 100 milioane lei oferite ca împrumut o dobândă de 0,96% plus ROBOR la 3 luni, ofertă ce a fost acceptată de instituția publică județeană.

Cât a economisit Consiliul Județean în urma negocierii directe

Potrivit datelor publicate pe site-ul Consiliului Județean Ialomița, economia obținută în urma scăderii spectaculoase a dobânzii este una impresionantă.

La demararea procedurilor de obținere a creditului specialiștii instituției județene au apreciat la un maxim de 35,196 milioane lei costul total al creditului.

În această sumă erau cuprinse dobânzile și eventualele comisioane și taxe bancare.

În urma negocierii, Banca Comercială Română, pe lângă scăderea dobânzii a fost de acord să ofere creditul fără să perceapă vreun comision ori vreo taxă.

Așa se face că în urma contractării creditului de 100 milioane lei pe o perioadă de 15 ani, cu o perioadă de grație de 1 an în care Consiliul Județean Ialomița nu achită nimic, costul total al împrumutului să scadă la valoarea de 16.069.523,57 lei.

Costul total obținut prin negociere reprezintă 45,66% din costul total estimat inițial de Consiliul Județean Ialomița.

În total, o economie de 19,126 milioane lei, fonduri ce pot fi folosite în următorii 15 ani pentru alte investiții în județul Ialomița.

Related posts