Favorite Social 

SCUMPIRE SPECTACULOASĂ: Preţ mărit cu 26% la gazele naturale livrate consumatorilor din Ciulniţa

„BUCURIE”. Consumatorii casnici din comuna Ciulniţa au primit din partea SC GAZ SUD SA, societatea de distribuire a gazelor naturale în localitatea ialomiţeană dar şi mai multe localităţi din Ilfov, Prahova, Argeş ori Teleorman, facturi cu tarife mai mari cu 26,24% pentru consumul înregistrat în luna octombrie comparativ cu cel înregistrat în luna septembrie.

Societatea de distribuire a gazelor naturale în comuna Ciulniţa a operat o majorare spectaculoasă a tarifelor la consumatorii casnici. Profitând de bulibăşeala legislativă ce caracterizează şi piaţa gazelor naturale, firma a notificat într-o manieră „specială” creşterea de tarife şi a operat-o în facturi înainte de expirarea termenului până la care consumatorul avea dreptul să nu fie de acord cu creşterea de tarif!

Notificare de scumpire… „cu stimă”!

Factura aferentă consumului lunii septembrie a fost livrată consumatorilor la mijlocul lunii trecute într-un plic ce mai conţinea un „cadou special”! Societatea GAZ SUD a ţinut morţis să fure startul şi să facă din octombrie „luna cadourilor”, aşa încât comunica printr-o hârtie semnată „cu stimă” de directorul general Jose Garza şi datată 27 septembrie (reţineţi data, este importantă!) că începând cu data de 1 octombrie va fi mărit preţul final al gazelor naturale. Societatea invoca în sprijinul său prevederi legale ale unor ordine ale ANRE (Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) şi un articol din Ordonanţa de Urgenţă nr. 64/2016, care îi permit să modifice tarifele doar dacă anunţă în prealabil consumatorul iar acesta are un termen legal de 10 zile în care-şi poate exercita dreptul de a denunţa unilateral contractul de furnizare a gazelor.

„Vă transmitem prezenta notificare de modificare a preţului final al gazelor naturale începând cu data de 1 octombrie 2017, urmare faptului că pentru Societatea noastră a crescut semnificativ preţul de achiziţie al gazelor naturale, determinat de liberalizarea preţului de achiziţie al gazelor naturale începând cu data de 01 aprilie 2017. Astfel, noul preţ final al gazelor naturale va fi de 133,99 lei/Mwh.”, anunţă sec SC GAZ SUD SA prin hârtia care a ajuns la consumatori după data de 15 octombrie! Hopa! Păi în aceste condiţii cum să-şi mai exercite bieţii de ei dreptul de a refuza mărirea de tarif în condiţiile în care la momentul primirii „scrisorii de dragoste” deja se consumase pentru jumătate din luna octombrie gaz la tarif mărit!

„Preţul final” nu este preţ final!

Potrivit comunicării, preţul final, aşa cum este scris negru pe alb, este de la 1 octombrie 2017 de 133,99 lei/Mwh. „Cum am primit hârtia am mers să plătesc factura pe septembrie şi am întrebat la casieria de la noi din comună dacă preţul este cu TVA sau fără. Doamna mi-a spus că nu ştie şi în prezenţa mea a sunat la sediul central de unde i s-a spus că persoana abilitată să ofere astfel de informaţii nu este la birou. Am încercat şi eu să obţin informaţia direct de la sursă dar o domnişoară mi-a spus că îmi face legătura la biroul lămuritor însă mi-a închis telefonul. Am insistat şi la al doilea apel mi-a răspuns un domn nervos care mi-a comunicat că toţi salariaţii sunt într-o şedinţă aşa că să revin altă dată!”, explică unul dintre consumatorii din Ciulniţa cum „a comunicat” cu reprezentanţii societăţii GAZ SUD, cei care i se adresaseră în scris „cu stimă”!

Răspunsul la întrebarea sa avea să vină o lună mai târziu, în această săptămână fiind livrate plicurile cu facturile pentru gazul consumat în luna octombrie. Iar pe acestea apare calculată de la 1 octombrie valoarea de 133,99 lei/Mwh dar la ea se adaugă şi taxa pe valoarea adăugată, aşa încât „preţul final al gazelor naturale” ca să folosim exact expresia din comunicarea livrată populaţiei consumatoare de către societate este de 159,45 lei/Mwh.

Raportat la valoarea aplicată pentru gazele consumate până la data de 30 septembrie 2017 care a fost de 126,30 lei/Mwh, inclusiv TVA, rezultă o majorare de tarif de „doar” 33,15 lei/Mwh (cu TVA), cu 26,24% mai mult faţă de tariful anterior! Şi pentru că fiecare consumator îşi calculează preţul plătit la metru cub, cantitate pe care o poate citi şi verifica pe contorul montat pe gardul proprietăţii, dacă până la 30 septembrie preţul gazului consumat a fost de aproape 1,4 lei/mc, din 1 octombrie tot ce va consuma va fi taxat la tariful de 1,75 lei/mc.

ANRE amână scumpirea, GAZ SUD o facturează!

Preţul gazelor naturale livrate consumatorior casnici a suferit la 1 aprilie 2017 o majorare medie naţională cu 2,41% faţă de tarifele valabile la finalul lunii martie. Noua conducere a ANRE votată în Parlament luna trecută a avertizat deja într-un prim raport că preţul gazelor naturale va creşte în perioada următoare dar a anunţat că majorarea ce trebuia operată la 1 octombrie 2017 va fi amânată până la aprobarea în Parlament a OUG nr. 64/2016 privind liberalizarea pieţei pentru consumatorii casnici. Potrivit actului invocat tarifele pentru consumatorii casnici vor fi stabilite prin ordonanţă de guvern doar până la data de 31 martie 2017.

„Am amânat decizia de a majora preţul gazelor pentru consumatorii casnici până la aprobarea în Parlament, prin lege, a OUG 64/2016, urmând ca modificarea preţului final să intre în vigoare de la 1 noiembrie”, a declarat pentru AGERPRES Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE. În tot acest context ambiguu SC GAZ SUD SA, societate deţinută în proporţie de 99,99% de o firmă din Cipru (Ligatne Limited) şi care mai are un al doilea acţionar o firmă din Insulele Virgine Britanice (Serenity Resources Limited), n-a mai avut răbdare să aştepte încă o lună şi a purces la creşterea cu peste 26% a tarifului la gazele naturale livrate populaţiei exact în buza iernii, atunci când consumurile la gaz pentru încălzirea locuinţelor sunt cele mai mari.

Related posts