Sănătate 

SPITALUL JUDEŢEAN SLOBOZIA A ÎNCEPUT PLĂŢILE: Despăgubiri în cazul micuţei Raisa Uzea achitate în rate de Spitalul Judeţean de Urgenţă

BUGET. Din banii primiţi de la Casa de Sănătate cea mai mare unitate medicală din judeţul Ialomiţa a prins în bugetul pe 2017 8 miliarde lei vechi de plată în tranşe lunare egale până la sfârşitul anului pentru culpa medicală a doctoriţei Valentina Dinu.

 Ameninţaţi de executorii judecătoreşti cu blocarea conturilor şi, implicit, blocarea activităţii şi închiderea unităţii medicale, şefii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia şi Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean, încearcă să înduplece familia micuţei Raisa Uzea să fie îngăduitoare şi să accepte plata în tranşe a sumelor stabilite de judecători ca daune materiale şi morale. Până acum s-au lovit de refuzul celor ce apără interesele familiei în cazul de malpraxis al doctoriţei Valentina Dinu, singura variantă agreată fiind plata integrală a sumelor dispuse de instanţa de judecată.

Unele deloc mici, având în vedere că doar ca despăgubiri morale Spitalul Judeţean trebuie să achite în solidar cu medicul care a greşit în 2009 şi care între timp a plecat din România şi profesează în Franţa echivalentul în lei a jumătate de milion de euro. Ca daune materiale unitatea medicală, cadrul medical şi SC Carpatica Asig SA, societatea unde avea contract de asigurare Valentina Dinu, trebuie să achite familiei copilei: 182.884,70 lei plus dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii până la data efectuării integrale a plăţii; câte 1.500 euro lunar, începând cu data de 1 septembrie 2009 până la încetarea stării de nevoie a copilului Raisa Maria Uzea; 15.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare şi 4.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Spitalul Slobozia, cel mai uşor de executat 

Cum societatea de asigurări Carpatica Asig SA se află în insolvenţă iar veniturile doctoriţei Valentina Dinu sunt departe de a acoperi sumele impuse de plată de instanţă singura instituţie uşor de strâns cu uşa a rămas Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. „Spitalul Judeţean este cea mai mare şi complexă unitate sanitară din judeţ, care asigură servicii medicale de specialitate atât populaţiei arondate cât şi a celei din judeţele limitrofe. Un blocaj financiar asupra conturilor instituţiei ar avea consecinţe extrem de nefavorabile asupra desfăşurării activităţii medicale.”, explică situaţia Mariana Iancu, managerul interimar al unităţii medicale. Cu alte cuvinte, dacă Spitalul nu plăteşte cât mai repede riscă să fie executat silit şi deposedat din conturi de suma totală de plată, situaţie ce ar pune lacătul pe Spital.

Pentru a îndupleca reprezentanţii familiei să accepte o plată pe o perioadă mai lungă de timp Consiliul Judeţean va aproba săptămâna aceasta alocarea în opt rate lunare egale a sumei de 8,04 miliarde lei vechi, peste miliardul de lei vechi plătit deja. Întrebat în ce măsură suma disponibilă în echivalent a 200.000 euro are darul a mulţumi familia copilei, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa a recunoscut că oamenii îşi vor banii cât mai repede şi îi vor pe toţi odată. „Suntem în discuţii şi sperăm să găsim înţelegere la familie, este o situaţie foarte gravă să avem de plată o sumă atât de mare datorită unei greşeli medicale. Vom încerca să obţinem o eşalonare a plăţilor dar nu ştiu dacă vom reuşi. Ne-am fi dorit ca familia să accepte o eşalonare dar înţeleg că la acest moment nu acceptă.”, a spus Victor Moraru. În ceea ce priveşte plata în solidar cu medicul vinovat dispusă de instanţă şeful instituţiei judeţene recunoaşte că nu prea are ce să ia de la Valentina Dinu ori de la societatea de asigurări aflată în insolvenţă dar promite că Spitalul Judeţean o va acţiona pe doctoriţă în instanţă pentru recuperarea măcar a jumătate din suma de 500.000 euro ce trebuie achitată ca daune morale. În cazul în care familia nu acceptă plata în rate Consiliul Judeţean nu are decât soluţia suplimentării bugetului Spitalului Judeţean cu diferenţa rămasă de plată pentru a plăti şi închide cât mai repede cazul Raisa Maria Uzea.

 

Related posts